Uusimmat

Noctua NH-C12P

31.10.2008 23:56 Muropaketin toimitus

 

Itävaltalainen Noctua on vakuuttanut käyttäjät ja lehdistön Muropakettia myöten laadukkailla ja tehokkailla coolereillaan sekä tuulettimillaan, josta on todisteena lukuisia ulkomaisia kunniamainintoja sekä NH-U12P-mallin sijoittuminen kärkikastiin sivustomme viimekeväisessä coolerivertailussa. Tämänkertaiseen vertailuun Jimm’s PC-Store toimitti kesän korvilla julkaistun NF-C12P-mallin, jossa rakennetta on muokattu matalampiin koteloihin sopivaksi. Hintaa sillä on Jimmyn valikoimissa 59,90 euroa.

Kuutiomainen pakkaus on lähes identtinen NH-U12P-mallin pakkauksen kanssa ja väritys sisältää Noctualle tyypilliseen tapaan ruskeaa ja sinistä. Rakennepiirroksia, erikoisominaisuuksia ja speksejä on printattu pakkauksen pintaan huolella, mutta värikuva sisältä löytyvästä coolerista on jäänyt uupumaan. Pientä ensifiilistä voi koittaa onkia kahden pienen kurkistusikkunan kautta. Cooleri löytyy pakkauksen sisältä pahvisesta suojakehyksestä ja tarvikkeet omasta pahvisesta pikkurasiastaan.

Pakkauksen sisältä purkaantuu melkoisesti tavaraa – varsinkin pienikokoista sellaista. Onneksi kaikki kiinnitystarvikkeet ovat jaoteltu Noctualle tuttuun tyyliin omiin selkeästi merkittyihin pusseihin. Pakkauksen sisältöön kuuluu NF-P12-tuuletin, näppärä ohjevihkonen, tuulettimen kiinnitysraudat, tuulettimen vaimennuskumit, tuulettimen nopeudensäätöadapterit, iso ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa (myydään myös erikseen noin 7e hintaan), kaksi erilaista taustalevyä, jousitetut kiristysruuvit, erilaisia kiinnitysrautoja sekä kasa ruuveja ja eristeprikkoja.

Erittäin onnistunut ohjekirjanen ansaitsee erityisesti plussaa. Kun kirjasen avaa, AMD-suorittimien asennusohjeet sijaitsevat taiteltuina vasemmalla lehdellä ja Intel-suorittimien ohjeet vastaavasti taiteltuna oikealla lehdellä. Asennusohjeet ovat tarkat ja kuvat erittäin selkeitä. Toteutus on esimerkillinen!

NH-C12P:n rakenne eroaa Noctuan aiemmista coolereista siinä, että jäähdytysrivasto on sijoitettu vaakatasoon korkeuden minimoimiseksi. 550 gramman painoisen coolerin korkeus tuulettimen kanssa onkin 114 mm, jolla Noctua on tavoitellut myös esimerkiksi HTPC-koteloiden käyttäjiä. Muut ulkomitat ovat 152 ja 126 mm. Rivasto on yleiseen tapaan alumiinia ja lämpöputkissa sekä pohjassa on käytetty kuparia. Tuuletin on kooltaan 120 x 120 x 25 mm ja pyörii 12 voltin jännitteellä 1300 RPM. Yhteensopivuus luvataan suoraan pakkauksesta LGA775- ja AM2-, sekä AM2+-suoritinkannoille, mutta halutessaan käyttäjä voi myös tilata ilmaiseksi asennusosat vanhemmille Socket 754, 939 ja 940 -kannoille sekä Intelin uudelle LGA1366-kannalle. Tarkka yhteensopivuus juuri oman emolevyn kanssa kannattaa tarkistaa Noctuan sivuilta. Takuuta valmistaja myöntää coolerilleen huimat kuusi vuotta.

Tuuletin on kiinni rautalankaa muistuttavilla kiinnitysraudoilla ja tuulettimen rungon sekä jäähdytysrivaston väliin on tarkoitettu asennettavaksi värinää vaimentavat kumikaistaleet. Tuuletin on sama kuin viime kerralla vertailussa olleen NH-U12P:n yhteydessä, eli malliltaan NF-P12, ja sitä myydään myös yksittäin noin 20 euron hintaan. NF-P12 on suunniteltu erityisesti käyttökohteisiin, jossa tarvitaan tavallista suurempaa ilmanpaineentuottoa meluntason minimointia unohtamatta. Noctua on todella paneutunut NF-P12:n suunnitteluun ja sen merkkinä ovat erikoinen Nine-Blade lapamuotoilu, Vortex-Control Notches -väkäset lapojen sivuissa sekä Noctuan oma SSO-laakerointi (Self Stabilizing Oil pressure bearing). Tarkempaa tietoa NF-P12:n teknisistä ratkaisuista kannattaa käydä katsomassa valmistajan tietoiskusivuilta.

Vakiokäyttöjännitteellä NF-P12 pyörii 1300 kierrosta minuutissa ja siirtää ilmaa samassa ajassa noin 56 kuutiojalkaa. Tällöin melutasoksi ilmoitetaan 19,8 dB. Mukana toimitettavalla L.N.A-adapterilla (musta liitin) kierrokset tippuvat 1100:aan minuutissa ja ilmaa liikkuu noin 46 CFM melutason laskiessa 16,9 desibeliin. U.L.N.A-adapteri (sininen liitin) puolestaan tiputtaa kierrosnopeuden 900 RPM:ään, jolloin ilmaa siirtyy noin 37 CFM 12,6 desibelin melutason saattelemana. NF-P12:n virrankulutukseksi on speksattu 0,09A ja vikaantumisväli on huimat yli 150 000 tuntia.

Koko jäähdytyssiili on saanut ylleen satiinipintaisen nikkelöinnin, joten alumiini- ja kupariosat eivät erotu toisistaan. Jäähdytysripojen päälli- ja alapuolen reunoihin on leikattu aaltomainen kuvio, jonka tarkka merkitys jäi hieman kysymysmerkiksi. Molemmin puolin rivastoa sijaitsee suurehkot suorakaiteen muotoiset aukot, joita Noctua kutsuu nimellä ”Airflow-Gaps”. Valmistajan mukaan niiden tarkoituksena on parantaa emolevyn komponenttien jäähdytystä prosessorikannan ympäristössä, mutta samalla ne ovat myös välttämättömät aukot ruuvimeisselille cooleria asennettaessa. Kuvassa coolerin reunoilla näkyvät valkoiset kaistaleet ovat edellä mainitut värinänvaimennuskumit. Tyylikkäänä yksityiskohtana rivaston toisesta päästä löytyy stanssattu Noctuan pöllölogo.

Kaikki coolerin kuusi lämpöputkea sukeltavat muutaman pehmeän mutkan jälkeen tasaisessa rivissä alumiinisen jäähdytysrivaston sisään. Kaikki putkien ja ripojen väliset liitokset ovat viimeistelty juottamalla. Lämpöputkien ohella myös osa jäähdytysrivoista on suoraan kiinni jäähdytyssiilen pohjaosassa, joten lämpö ei siirry ainoastaan putkia pitkin. Jäähdytysrivasto on keskitasoa harvempi, joka sopii erittäin hyvin pienillä kierroksilla pyörivien tuulettimien kaveriksi. Kokonaisuutena työn jälki on erittäin laadukkaan ja viimeistellyn oloista.

NH-C12P:n pohja todettiin suoraksi, mutta peilimäistä heijastusta se ei tarjoa. Pinnassa on nimittäin pieniä uria suurikehäisen kaaren muodossa ja pinta näyttää hieman sumealle. Urat eivät ole merkittäviä, mutta kynnellä ne ovat tunnettavissa. Kuten viimekertaisen vertailun yhteydessäkin tuli mainittua, Noctuan mukaan pintaan on jätetty tarkoituksella pieni urakuvio lämpötahnaan jäävien ilmakuplien eliminoimiseksi.

Noctuan SecuFirm-kiinnitys on todettu jo aiemmin toimivaksi ja erittäin tukevaksi, vaikkakaan pienten osien kanssa näpräämiseltä sen kanssa ei pääse välttymään. LGA775-kannalle kiinnitystä varten coolerin pohjan molemmin puolin ruuvataan kahdella ristikantaisella ruuvilla kiinnityksessä käytettävät raudat. Tämän jälkeen emolevyn taustapuolelle asetetaan X:n mallinen taustalevy ja emolevyn päällispuolelta ruuvataan paikoilleen kierretapilla varustetut asennusraudat.

Asennus viimeistellään asettamalla cooleri suoritinkannan päälle ja kiristämällä se paikoilleen kierretappeihin jousitettujen ristikantaisten sisäkierreruuvien avulla. Tuuletin on oltava kiristysvaiheessa irti, sillä muuten ruuvien kantoihin ei pääse meisselillä käsiksi. Lopputulos on tukeva ja kaikki kiristystoimenpiteet hoituvat emolevyn etupuolelta käsin, joten koko toimenpiteen voi hoitaa emolevyn maatessa pöydällä. Kuten kuvasta näkyy, NH-C12P peittää tehokkaasti alleen suoritinkannan ympäristön, joten tuulettimen ilmavirta leviää myös emolevyn komponenteille. Korkeimpien piirisarjasiilten ja muistikampojen kanssa saattaa esiintyä yhteentörmäyksiä, mutta niistä selviää suurella todennäköisyydellä kääntämällä cooleria 90 astetta pystyakselin ympäri jompaankumpaan suuntaan.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2008
  2. Cooler Master V8
  3. Nexus HOC-9000
  4. Noctua NH-C12P
  5. Scythe Orochi SCORC-1000
  6. Xigmatek HDT-D1284
  7. Testikokoonpano, Melumittaukset ja subjektiivinen arviointi, Lämpötilamittaukset
  8. Loppusanat