Uusimmat

Xigmatek HDT-D1284

31.10.2008 23:56 Muropaketin toimitus

 

Viimekertaisessa vertailussa Xigmatekin kompakti tornimallinen HDT-S1283 pärjäsi erinomaisesti, ja osasyyksi tähän arveltiin suoraan suorittimen kanssa kontaktissa olevia muodostavia HDT-lämpöputkia. Tähän vertailuun mukaan valittiin HDT-D1284-malli, joka saattaa vaikuttaa tutulta, eikä syyttä. Aiemmin tässä vertailussa esitelty Nexus HOC-9000 on nimittäin Xigmatekin valmistama ja kylkien ilmanohjureita sekä tuuletinta lukuun ottamatta täysin sama cooleri. Onkin mielenkiintoista nähdä, onko pienillä eroavaisuuksilla käytännön merkitystä suorituskyvyn kannalta. Xigmatekin tarjosi testiin Coolputer, josta HDT-D1284:n saa hankittua itselleen 47,90 eurolla.

Kuten kuvasta näkyy, Xigmatekin pakkaus on kooltaan muodoiltaan täysin identtinen Nexus HOC-9000:n pakkauksen kanssa – vain printtaukset ovat erilaiset. Molemmat tulevat toki samalta tehtaalta, mutta Nexus olisi mielestäni silti voinut suunnitella oman pakkauksensa uudelleenbrändäyksen ohella. Xigmatekin pakkauksen printtien asettelu on selkeää ja yleisimmät tiedot löytyvät helposti taustapuolen taulukosta. Sisällä tuote on pakattu vaahtomuoviseen koteloon.

HDT-D1284:n oheismateriaalien määrä on testijoukon niukin – vaan eipä sitä oikeastaan muuta tarvitakaan. Valikoimaan kuuluu kiinnityskomponentit LGA775 ja Socket AM2/754/939/940 -kannoille, kaksi ruuvia (kuvassa virheellisesti yksi), molex-tuuletinadapteri, lämpötahnaa sekä ohjelappunen. Ohjeiden layout on selkeä ja kuvat riittävän suuria, mutta jokaisen kuvan alta löytyvät seitsemän eri kielivaihtoehtoa hieman hidastavat tulkintaa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin onnistuneet ohjeet.

Kaikki eivät välttämättä tunnista ensisilmäyksellä Nexus HOC-9000:n ja Xigmatek HDT-D1284:n yhteneväisyyttä, vaikka kyseessä onkin sama cooleri. Syynä tähän on pienet ulkonäölliset kikkailut, kuten erilainen tuuletin ja Xigmatekin sormisuoja, eriväriset lämpöputket sekä Nexuksen kyljistä löytyvät alumiiniset ilmanohjaimet. Xigmatek on ikään kuin riisutumpi ja karumpi toteutus samasta aiheesta.

HDT-D1284 painaa 667 grammaa ja sen ulkomitat ovat 145 x 150 x 134 mm. Rivasto on valmistettu alumiinista ja lämpöputket ovat kuparia. Kumitapeilla kiinnitetty tuuletin on varustettu kromisella sormisuojalla. 120 millinen tuuletin säätyy PWM-tekniikkaa tukevilla emolevyillä automaattisesti 800-1500 RPM alueella. Suoritinkannoista tuettuina ovat Intelin LGA775 sekä AMD:n puolelta Socket AM2, 754, 939 ja 940. Takuu kattaa yhden vuoden.

HDT-D1284:n tuulettimen värinänvaimennus on toteutettu esimerkillisesti kumitappien avulla. Jäähdytysrivaston kylkiin on toteutettu urat kumitapeista löytyviä ”ankkureita” varten. Tapit nostavat tuulettimen irti rivaston pinnasta, kuten tarkkasilmäinen voi kuvasta huomata, jolloin tuulettimen runko ei ole missään kosketuksessa rivaston kanssa. Miinuspuolena tuulettimen irrottaminen ja uudelleen kiinnittäminen on hieman hankalaa, vaikkakaan ei mahdotonta. Alumiiniset rivat ovat herkkiä taipumaan mutkalle ja tappien ankkureiden kanssa kaipaa pientä ruuvimeisseliä tai muuta ohutta puikkoa.

AD1212DX-A7BGL-tuulettimen mallimerkinnät ovat samat kuin Nexuksen HOC-9000:n tuulettimessa – eroavaisuudet löytyvät tarroituksesta. Samaa tuuletinta käytetään myös mm. viimekertaisessa vertailussa olleessa Xigmatek HDT-S1283-mallissa. 120 x 120 x 25 mm kokoinen tuuletin on rihlalaakeroitu ja sen toimintaiäksi luvataan 40 000 tuntia. Tuuletin ottaa virtansa neljäpinnisen tuuletinliitännän kautta ja virrankulutus on 0,13 ampeeria. PMW-ominaisuus mahdollistaa kierrosnopeuden automaattisen säädön emolevyn toimesta. Ilmaa tuuletin siirtää maksimissaan 56,3 CFM 26,4 dBA:n melutasolla.

HDT-D1284:n rivasto on voimakkaasti muotoiltu joka suunnasta. Päätymmäiset jäähdytyslamellit ovat korkeammalla kuin rivaston päällisosa muutoin, joten ne muodostavat tuulettimelle eräänlaisen kolon ja estävät ilmavirran karkaamisen rivaston päädyistä. Nexus HOC-9000:n tapaan lamelleista löytyy pieniä nystyjä, jotka lisäävät hieman jäähdytyspinta-alaa. Coolerin pohjaosan päällä näkyvät tuplaurat ovat AMD-suoritinkannoille kiinnittämisessä käytettävää klipsiä varten.

Xigmatek on päätynyt käyttämään neljää järeää kahdeksan millimetrin kuparista lämpöputkea lämmön siirtämisessä suorittimelta rivastoon. Läpimitaltaan suuremmat putket tarkoittavat suurempaa lämmönsiirtokapasiteettia. Putket kääntyvät pohjasta välittömästi ylöspäin, jotta emolevyn komponenttien kanssa syntyisi mahdollisimman vähän yhteensopivuusongelmia.

Xigmatek luottaa HDT-tekniikkaan (Heat-pipe Direct Touch), jossa lämpöputket ovat suorassa kontaktissa suorittimen kanssa. Lämpöputket on hiottu samaan tasoon alumiinisen pohjapalan kanssa, jolloin ne muodostavat yhtenäisen pinnan. Lämpöputkien ja alumiinisten välikaistaleiden saumoihin jää pienet urat, mutta kokonaisuutena pohja on saatu täysin suoraksi molempiin suuntiin. Viimeistely on puolestaan edelleen karkeaa, sillä putkissa on nähtävissä ja tunnettavissa suurehkoja putkien suuntaisia hiontauria. Pohja ei muodosta minkäänlaista heijastusta pinnalle asetetusta esineestä.

Xigmatekin asennus on täysin identtinen Nexuksen HOC-9000:n kanssa, joten näen tarpeettomaksi toistaa samaa toimenpidettä tässä yhteydessä. HDT-D1284:n asennuksesta kiinnostuneiden kannattaa tarkastaa Nexuksen asennus artikkelin kolmannelta sivulta.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2008
  2. Cooler Master V8
  3. Nexus HOC-9000
  4. Noctua NH-C12P
  5. Scythe Orochi SCORC-1000
  6. Xigmatek HDT-D1284
  7. Testikokoonpano, Melumittaukset ja subjektiivinen arviointi, Lämpötilamittaukset
  8. Loppusanat