Uusimmat

Scythe Orochi SCORC-1000

31.10.2008 23:56 Muropaketin toimitus

 

Muropaketti uutisoi viime helmikuussa Scythen valmistamasta jättiläismäisestä coolerista, joka ei välttämättä tulisi mahtumaan aivan jokaiseen tietokonekoteloon. Nyt kyseinen Orochi-nimeä kantava monsteri on saatu mukaan tämänkertaiseen coolerivertailuun ja on samalla testin ainoa myös passiivikäyttöön tarkoitettu cooleri. Orochin koosta kertoo jotain se, että joka kerta pakkausta avattaessa se onnistui aiheuttamaan hämmästystä kaikkien samassa huoneessa olijoiden kesken. Testikappaleen toimitti Coolputer, joka pyytää Orochista etenkin coolerin kokoon nähden maltilliset 59,90 euroa.

Orochi on pakattu vihertävän sävyiseen, melko kookkaaseen pahvikoteloon, jonka kuvitus on aasialaiseen tyyliin melko intensiivistä. Kunhan silmä tottuu luovimaan Japaninkielisten tekstien seassa, löytyy pakkauksen pinnasta kaikki tarvittava informaatio. Plussaa pakkaus ansaitsee kookkaista tuotetta esittävistä värikuvista, joten kylkeen tehtyjä kurkistusaukkoja ei tarvita. Pakkauksen sisällä mennään melko vähäisillä pakkausmateriaaleilla, sillä coolerin tukena on lähinnä pari taiteltua pahvinpalaa.

Coolerin kaveriksi Scytheläiset ovat laittaneet mukaan kookkaan tuulettimen, tuulettimen kiinnitysraudat, lämpötahnaa, muutaman ruuvin ja prikan, emolevyn taustakappaleen, kaksi kiinnitysrautaa LGA775-kannalle, yhdestä osasta koostuvat kiinnityskomponentit AMD:n suoritinkannoille ja Intelin Socket 478 -kannalle sekä pienikokoisen ohjelappusen. Ohjeiden kanssa pärjää, mutta erityisesti seasta löytyvät aasialaiset kirjainmerkit heikentävät luettavuutta.

Heti ensimmäiseksi täytyy painottaa, että Orochi on todellakin valtava, sillä vaikutelma ei välity kokonaisuudessaan kuvan kautta. Aikoinaan useampia vuosia sitten ihastelin Thermalrightin XP-120:sta, joka oli siihen aikaan valtavan kokoinen jäähdytyssiili. Orochin rinnalla XP-120 näyttäisi kääpiöltä. Vaikka Orochin rivat ovat vaakatasossa, on se korkeampi kuin tornimalliset coolerit. Hitaasti pyörivä tuuletin on läpimitaltaan 140 mm ja silti tuulettimen molemmin puolin jää vielä tilaa. Orochiin on mahdollista asentaa myös pienempi ja kooltaan yleisempi 120 mm tuuletin. Toisin kuin useimmat saattavat luulla, Orochia ei ole kuitenkaan suunniteltu maksimaaliseen suorituskykyyn, vaan maksimaaliseen hiljaisuuteen suuremmillakin kuormilla.

Kokonaiskorkeus tuulettimen kanssa on 180 mm ja muut mitat 120 x 192 mm. Itse siiliosa painaa 1155 grammaa, jonka päälle lasketaan vielä tuulettimen 130 grammaa. Koko komeus painaa siis 1285 grammaa, joka ylittää kirkkaasti kaikki suoritinvalmistajien suositukset, vaikkakin on kokoon nähden vähän. Yhteensopivuus luvataan Socket 478, 754, 939, 940, AM2 ja LGA775 -kantaisille emolevyille. Sen sijaan valmistaja suosittelee varmistamaan, että Orochi mahtuu kunnolla käytettävään koteloon. Takuuta tuotteella on vuoden verran.

Orochin tuuletin on kiinni ohuilla kiinnitysraudoilla, jotka ovat tuttu ratkaisu valmistajan muista malleista. Tuulettimen voi halutessaan asentaa myös jäähdytysrivaston kylkiin. Kookkaasta 140 x 140 x 25 mm tuulettimesta löytyy 11 lapainen roottori, jonka lavat ovat optimoitu pienille pyörimisnopeuksille. Virtaa flekti haukkaa tavallisen kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta vain 0,04 ampeeria. Sen voimin kierroksia kertyy vaivaiset 500 minuutissa, joka tarkoittaa pientä melutasoa. SY1425SL12L on liukulaakeroitu ja puhaltaa 29,39 CFM. Melutasoksi ilmoitetaan erittäin alhainen 10,8 dBA.

Orochin massiivinen, lähes kuutiomainen rivasto on melkoisen harva, sillä ripaväli on noin 4 mm. Se kertoo omaa kieltään siitä, että Orochi on suunniteltu hiljaisille tuulettimille sekä passiivikäyttöön. Suuret ripavälit pienentävät kokonaispinta-alaa, mutta helpottavat ilman virtausta ripojen välissä.

Kuuden millin kuparisia lämpöputkia löytyy Orochista kaikkiaan kymmmenen kappaletta, joka on sellainen määrä, etteivät ne kaikki mahdu kiinnittymään rinnakkain pohjaan, vaan Scythen insinöörien on ollut pakko sijoittaa niiden kiinnitys kahteen päällekkäiseen riviin. Tämä tarkoittaa sitä, että lähempänä pohjaa oleva viiden putken rivi saa harteilleen suuremman osan lämpökuormasta, joten ne kuljettavat lämmön rivaston päällisosaan, joka saa osakseen tehokkaimman jäähdytysilmavirran. Negatiivisena puolena Orochin lämpöputket ovat melko pitkiä, joka heikentää niiden hyötysuhdetta jonkin verran. Oman osansa jäähdytyksestä hoitaa pohjan päällispinnalle asennettu pieni jyrsitty siili.

Orochin pohjan kontaktipinta näyttää kauempaa peiliksi viimeistellyltä, mutta tarkemmin katsottuna se on täynnä tiheähköä aaltomaista uraa, jotka tuntuvat myös sormenpäällä tunnusteltaessa. Ilmiö on sama kuin viimekertaisen vertailun Scythe Zipangissa – karkeasti viimeistellyn kuparipohjan päälle on ilmeisesti vedetty paksuhko nikkelipinnoite, joka on tehnyt urista pieniä aaltoja. Aallot ovat kuitenkin kokoluokaltaan sen verran pieniä, että niistä tuskin on haittaa lämmön siirtymiselle. Molempiin suuntiin mitattuna kontaktipinta on täysin suora.

Orochin asennus LGA775-kannalle aloitetaan asettamalla pohjan ympärille neljällä metallikynnellä varustettu kehys, joka kiinnitetään neljällä ruuvilla. Seuraavaksi emolevyn taustapuolelle asetetaan taustalevy ja etupuolelle kaksi kiinnitysreikien väliin asettuvaa asennusrautaa, joista löytyy vastakappaleet coolerin kiinnitetyille metallikynsille. Kiinnitys tapahtuu ruuveilla taustapuolelta kiertämällä, jolloin heikkohermoisimmalta saattaa palaa päreet. Toisella kädellä on pideltävä asennusrautaa oikealla kohdalla emolevyn etupuolella ja toisella kädellä pideltävä taustalevyä oikealla paikallaan sekä kierrettävä ruuveja emolevyn taustapuolella.

Itse Orochin kiinnitys suorittimen päälle tapahtuu Pentium 4 -ajoilta tuttuun tapaan. Cooleria kallistetaan niin, että ensin toisen puolen kynnet saadaan pujotettua asennusrautojen aukkoihin. Sen jälkeen cooleri kallistetaan oikeaan asentoonsa ja vastakkaisen puolen painamista helpottavilla klipsuilla varustetut kynnet painetaan myöskin asennusrautojen aukkoihin. Kunhan tekniikka on oikea, asennuksen viimeinen vaihe käy näppärästi ja nopeasti.

Kuten kuvasta näkyy, Orochi peittää alleen suuren osan emolevystä. Testikokoonpanossa tavallista korkeammat heatspreadereilla varustetut Corsairin Dominator -muistit mahtuivat juuri ja juuri paikoilleen Orochin alle. Myös joidenkin erikoiskorkeiden piirisarjan- ja virransyötön jäähdytysratkaisuiden kanssa saattaa esiintyä yhteensopivuusongelmia. Myös tietokonekotelon leveys saattaa koitua ongelmaksi, sillä tuulettimen kanssa 18 cm korkuinen Orochi on samoissa mitoissa vajaat 20 cm leveiden peruskoteloiden kanssa. Kuten kuvasta voi päätellä, lämpöputkien puoleiseen päätyyn pääsee virtaamaan varsin vähän jäähdytysilmaa, eli esimerkkitapauksessa suurin osa tuulettimen ilmavirrasta kulkee rivaston läpi muistikampojen ympäristöön, jättäen virransyötön vähemmälle jäähdytykselle. Orochin asento kannattaakin päättää kotelon ilmankierron ohella jäähdytystarpeiden mukaan.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit - Syksy 2008
  2. Cooler Master V8
  3. Nexus HOC-9000
  4. Noctua NH-C12P
  5. Scythe Orochi SCORC-1000
  6. Xigmatek HDT-D1284
  7. Testikokoonpano, Melumittaukset ja subjektiivinen arviointi, Lämpötilamittaukset
  8. Loppusanat