Loppuyhteenveto

24.09.2014 23:31 |

On sanomattakin selvää, että Samsungin 850 Pro on kuluttajaluokan SSD-asemien kermaa. Vaikka suorituskykytesteissä ei aivan päätä huimaavia eroja syntynyt, on 850 Pro silti nopeimpia —ellei jopa nopein — Muropaketin testaama SSD-asema. Erityisesti ohjelmien asennuksessa 850 Pro esiintyi edukseen, eikä aseman käyttöaste vaikuttanut suorituskykyyn synteettisten testien ulkopuolella, joka miellyttää etenkin vaativimpia tehokäyttäjiä.

Suorituskyvyn lisäksi Samsung tarjoaa 850 Prolle kymmenen vuoden takuun, joka on SanDiskin Extreme Pron ohella markkinoiden pisin takuuaika. Takuussa on rajoituksena 150 teratavun kirjoitusraja, mutta tämä on niin ikään kuluttajamarkkinoille suunnattujen SSD-asemien huippua, sillä valtaosa asemista ei yllä edes sataan teratavuun.

850 Pron ominaisuuslista on myös yksi markkinoiden kattavimmista, sillä tuettuna on DevSleep-virransäästötila ja TCG Opal 2.0 -salausstandardi. DevSleep-virransäästötilan edut ovat tällä hetkellä hyvin rajatut, sillä vain muutama Intelin Haswell-prosessoreihin perustuvista kannettavista tietokoneista tukee standardia ja kyseisissä laitteissa tuppaa olemaan SSD-asema jo valmiiksi asennettuna. Ilman DevSleep-tukeakin 850 Pron virrankulutus on hyvin matala, kuten esimerkiksi AnandTechin virrankulutustestit osoittavat. 850 Pro on siis oiva valinta kannettaviin tietokoneisiin, joissa akunkesto on ikuinen ongelma. Myös TCG Opal 2.0 -salauksen edut kuluttajille ovat tällä hetkellä melko rajoitetut, mutta etenkin jos asema tulee työkäyttöön suunnattuun kannettavaan tietokoneeseen, on datan salaus erittäin suotavaa ja Opal-standardi tarjoaa tähän turvallisemman sekä nopeamman vaihtoehdon.

Yllä olevassa taulukossa on hintavertailua testeissä mukana olevista SSD-asemista. Kaikki hinnat ovat Muropaketin Hintavertailusta ja taulukon hinnat ovat Suomen alimpia hintoja toimituskuluineen.

850 Pron hintataso ei sinänsätule yllätyksenä, sillä hinnat ovat hyvin lähellä edeltäjän 840 Pron hintoja ja ovat kilpailukykyisiä muiden valmistajien huippumallien kanssa (esim. OCZ Vector 150 ja Intel 730 -sarja). Verrattuna halvempiin malleihin, kuten Samsungin omaan 840 EVOon, ovat hinnat kuitenkin korkeita eikä peruskäyttäjällä ole perusteltavaa syytä maksaa 850 Prosta lisähintaa. Vaativalle tehokäyttäjälle 850 Pro on sen sijaan hyvä valinta, sillä sen hinnat ovat käytännössä samaa tasoa muiden huippumallien kanssa, mutta suorituskyky ja ominaisuudet ovat paremmat kuin yhdessäkään muussa mallissa.

 

Hyvää

 • Suorituskyky
 • Kestävyys
 • 10 vuoden takuu
 • Tuki TCG Opal- ja eDrive-salaukselle
 • Tuki virransäästötiloille
 • Samsung SSD Magician -ohjelmisto ja RAPID-toiminto

 

Huonoa 

 • Hinta peruskäyttäjälle liian korkea

 

Sisältö

 1. Samsung 850 Pro (256 Gt)
 2. Ominaisuuksien esittely
 3. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset: CrystalDiskMark 3
 4. Tiedostojen kopiointi, Lightroom, Battlefield 4 & Windowsin käynnistyminen
 5. Loppuyhteenveto