Uusimmat

Mikä Chrome OS? & Chrome OS:n esittely

28.10.2013 19:13 Muropaketin toimitus

Google paljasti Chrome OS -käyttöjärjestelmän kesäkuussa 2009 ja alkuperäisten suunnitelmien mukaan siihen perustuvia laitteita olisi ollut odotettavissa vuoden kuluessa. Käyttöjärjestelmä ei valmistunut aikataulussa ja Google joutui siirtämään julkaisun vuoden 2011 alkuun. Ensimmäiset Chrome OS -käyttöjärjestelmää käyttävät Chromebook-konseptin mukaiset kannettavat tietokoneet saapuivat kuluttajien saataville vuoden 2011 kesällä ja paria vuotta myöhemmin markkinoilta löytyy useita malleja ja saatavuus on hyvä.

Googlen mukaan ihmiset kuluttavat 90 prosenttia tietokoneella käyttämästään ajastaan internetissä, mikä tekee internetselaimesta tietokoneen tärkeimmän ohjelman useimmille käyttäjille. Normaalilla PC-tietokoneella kuluu yrityksen mukaan keskimäärin 45 sekuntia aikaa siihen, että käyttäjä pääsee virtanapin painalluksesta selaimeen. Käyttöjärjestelmällä on paljon ladattavaa ja käyttäjällä klikattavaa, joten Google on Chrome OS:ssä pyrkinyt repimään alta pois perinteisten käyttöjärjestelmien ”turhuudet” ja suoraviivaistamaan latausprosessia. Käyttäjä pääsee suoraan internetiin ja selain itsessään on kuten käyttöjärjestelmä.

 

Chrome OS:n esittely

Chrome OS -käyttöjärjestelmän perusluonne on pysynyt samana kuin 2,5 vuotta sitten, kun testasimme Cr-48-prototyypin. Tietokoneen käynnistymisen yhteydessä käyttäjä kirjautuu tietokoneeseen Googlen tunnuksilla eli esimerkiksi tunnuksilla, jolla hän kirjautuu Gmail-sähköpostipalveluun. Tallennukset tapahtuvat pääasiallisesti Googlen omiin pilvipalveluihin, joten uuden Chromebook-kannettavan käyttöönotto on nopeaa. Lisäksi samaa kannettavaa voi helposti käyttää useat käyttäjät ja tietoturva on kannettavan näkökulmasta taattu, kun tiedot eivät tallennu paikallisesti.

Sisäänkirjautumisen jälkeen eteen avautuu näkymä työpöydälle, jonka taustakuvaa voi vaihtaa. Vasemmassa alakulmassa on vakiona kuvakkeet Chrome-selaimelle, siirtymiselle Chromella Gmail-sivulle ja vastaava kuvake Google Driveen. Oikeanpuoleisimmasta kuvakkeesta avautuu valikko, johon tutustumme tarkemmin hieman myöhemmin. Vastaavasti oikeasta alakulmasta löytyy kellonaika ja muutama kuvake, jotka otamme käsittelyyn seuraavassa kappaleessa.

Alalaidassa oikeanpuoleisimpana on Googlen tunnuksen kuva ja siitä seuraavat kuvakkeet osoittavat akun ja WLANin tilan, kellonajan sekä mahdollisesti esillä oleva numero (kuvan tapauksessa 1) uudet ilmoitukset. Esimerkiksi WLAN-kuvaketta klikkaamalla avautuu valikko, jossa on listattu ylhäällä sisäänkirjautuneen käyttäjän nimi ja sähköpostiosoite sekä mahdollisuus uloskirjautumiseen. Alempana näkyvät yhdistetyn WLAN-tukiaseman tiedot, Bluetoothin tila, äänenvoimakkuudensäädin, näppäin asetuksiin sekä tieto akun varaustilasta prosentuaalisesti ja arvioituna aikana. Alimpana näkyy päivä ja päivämäärä sekä painikkeet ohjeeseen ja tietokoneen sammuttamiseen ja lukitsemiseen.

Auki oleva ohjelma ilmaistaan alhaalla kuvakkeen alapuolella harmaana palkkina, joka kuvan tapauksessa näkyy Chrome-selaimen alla. Selain itsessään on tuttu ja turvallinen kaikille Chrome-käyttäjille, sillä se ei eroa Windowsille, Linuxille ja OS X:lle saatavilla olevasta työpöytäversiosta millään tavoin.

Ohjelmavalikko avautuu harmaaruudullisesta kuvakkeesta, jossa on listattu tietokoneelle ”asennetut ohjelmat”. Käytännössä kyse on pikemminkin linkeistä selaimen kautta avautuviin palveluihin, kuten YouTubeen, Gmailiin, Google Calendariin, Mapsiin, Driveen, Docsiin, Sheetiin, Slidesiin ja Google+:aan sekä Filesiin, joista jälkimmäisestä avautuu tiedostojenhallinta.

Yläosassa on hakukenttä, joka etsii hakutuloksia asennetuista ohjelmista sekä Googlesta.

Linkit jakautuvat useammalle sivulle sen mukaan, kuinka paljon käyttäjä on lisännyt niitä. Toiselta sivulta löytyvät linkit muun muassa Google Playn Music-, Books- ja Movies & TV -palveluihin, laskimeen, webbikameran hallintaohjelmaan, Chrome-etäkäyttöohjelmaan sekä esimerkkitapauksessa lisäksi asennettuihin Dropbox- ja Facebook-linkkeihin.

Files on tiedostojenhallinta, jolla pääsee käsiksi 15 gigatavua ilmaista tilaa tarjoavaan Google Drive -tiliin. Lisätilaa voi hankkia maksua vastaan 100 gigatavusta aina 16 teratavuun asti ja tiedostot voivat olla maksimissaan 10 gigatavun suuruisia. Filesissä näkyvät myös tietokoneeseen tallennetut tiedostot sekä laitteeseen liitettyjen ulkoisten tallennusmedioiden, kuten USB-tikkujen, tiedostot.

Sisältö

  1. Samsung XE303C12 (Chromebook)
  2. Mikä Chrome OS? & Chrome OS:n esittely
  3. Mikä Chromebook? & kannettavan esittely
  4. Testikokoonpanot, suorituskyky & tehonkulutus
  5. Loppuyhteenveto