Uusimmat

Mikä Chromebook? & kannettavan esittely

28.10.2013 19:13 Muropaketin toimitus

Ohuet, kevyet, laadukkaasti muotoillut ja pitkällä akunkestolla varustetut kannettavat tietokoneet, kuten Ultrabookit ja Applen MacBook Airit, ovat olleet jo pidemmän aikaa kovassa huudossa. Googlen vastine näille on Chrome OS -käyttöjärjestelmä ja siihen perustuvat Chromebook-kannettavat. Googlen perustava ajatus Chromebookeissa on ollut pitää hinta mahdollisimman alhaisena ja edullisimmat mallit irtoavat alle 200 dollarilla.

Chromebookien alkutaival oli tahmea, mutta alkuvuosi on ollut osoitus kasvaneesta kiinnostuksesta. Bloomberg-sivuston mukaan Chromebook-kannettavat käsittävät nyt 20-25 prosenttia alle 300 dollarin hintaisten kannettavien markkinoista Yhdysvalloissa ja 4-5 prosenttia kaikista kannettavista. NPD:n analyytikon Stephen Bakerin mukaan he olivat skeptisiä Chromebookien mahdollisuuksista menestyä, mutta viime kuukaudet ovat osoittaneet odotukset vääriksi. Chromebookit ovat nyt PC-markkinoiden nopeimmin kasvava osa-alue ja Bakerin mukaan alle 300 dollarin kannettavien markkinat tulevat kasvamaan yli 10 prosentilla vuoden loppuun mennessä.

Acer ja Hewlett-Packard ovat olleet pitkään Chromebook-kannettavien tukijoita ja ne esittelivät syyskuussa IDF-tapahtumassa ensimmäisiä Chromebookeja, joissa on käytössä Intelin kesäkuussa julkaisema Haswell-prosessori. Samaan aikaan esillä olivat myös Asuksen ja Toshiban mallit, joten Chromebook-valmistajien määrä on kasvanut kahdella merkittävällä tekijällä. Haswell-prosessoreiden yhtenä päämääristä on ollut parantaa varsinkin energiataloudellisuutta ja kohentaa kannettavien akunkestoa.

Kaikki Chromebookit eivät kuitenkaan irtoa aivan muutamalla sadalla eurolla, sillä Google paljasti helmikuussa Pixeliksi nimetyn Chromebookin. Pixelissä on Gorilla Glassa -lasilla suojattu 12,85-tuumainen kosketusnäyttö, jonka kuvasuhde on 3:2 ja resoluutio 2560×1700 (239 PPI). Konepellin alta löytyy Core i5 -tuoteperheen (Ivy Bridge) kaksiytiminen prosessori, joka toimii 1,8 GHz:n kellotaajuudella, prosessoriin integroitu Intel HD 4000 -tuoteperheen grafiikkaohjain, neljä gigatavua DDR3-keskusmuistia, 32 gigatavua flash-tallennuskapasiteettia, WLAN- ja Bluetooth-ominaisuudet, mini DisplayPort -liitin sekä 720p-resoluutioinen webbikamera. Saatavilla on myös versio, jossa on LTE-tuki sekä 64 gigatavua flash-tallennuskapasiteettia. Pixelissä on kiinnitetty entistä enemmän huomiota muotoiluun ja runko on valmistettu anodisoidusta alumiinista, tuuletusaukot ja ruuvit eivät ole näkyvissä ja kaiuttimet on sijoitettu taustavalaistun näppäimistön alapuolelle. Pixelillä on mallista riippuen hintaa 1299 tai 1499 dollaria.

 

Kannettavan esittely

Samsungin XE303C12 toimitetaan maltillisen kokoisessa pahvilaatikossa, josta löytyy itse kannettavan ohella laturi, takuulappu, pika-aloitusopas, kaksi muuta opasta sekä Chrome-tarra.

XE303C12 on saatavilla kahtena eri mallina, joista 3G-versio (XE303C12-H01SE) kustantaa Suomessa noin 400 euroa ja edullisempi 3G-tueton versio (XE303C12-A01SE) noin 350 euroa. Samsungin Chromebookeja on saatavilla Suomesta suoraan hyllystä, mutta valitettavasti saatavuutta ei voi kutsua yltäkylläiseksi. Muropaketin testiin saapui XE303C12-A01UK-malli, joka vastaa XE303C12-A01SE-mallia, mutta käytössä on UK-näppäimistö.

Samsung on pyrkinyt pitämään kannettavan kustannukset minimissä ja ensimmäisenä silmiin osuvat kuoret huokuvat budjettiluokkaa. Muotoilu on pyöristetympi kuin kalliimmissa Series 9 -tuoteperheen Windows-kannettavissa ja kuoret on valmistettu muovista. Tuntuma on veltto ja sulavalinjaista muotoilua häiritsevät hyvin näkyvissä olevat näytön saranat. Kannesta löytyy Samsungin logon ohella yläkulmasta Chrome-logo.

XE303C12:llä on painoa ainoastaan 1,1 kilogrammaa ja kokoa 289,6 x 208,5 x 17,5 millimetriä (leveys x syvyys x paksuus), joten se kulkee näppärästi mukana esimerkiksi laukussa.

XE303C12:ssä on 11,6-tuumainen LED-taustavalaistu näyttö, jonka resoluutio on 1366×768. Resoluutio edustaa samaa kuin suurimman osan muista saman kokoluokan kannettavien näytöistä. Mattapintainen näyttö on tarkka ja värikylläinen, mutta valovoimaisuus on vaatimattomasti 200 nitsiä, joka ei riitä kunnolla kannettavan käyttöön kirkkaissa olosuhteissa, kuten auringonvalossa.

Konepellin alta löytyy ARMv7-arkkitehtuuriin perustuva Exynos 5250 -järjestelmäpiiri, jonka on Samsung on valmistanut 32 nanometrin HKMG-prosessilla. ARMille poikkeuksellisesti in-order-tyyppisen suorituksen sijaan prosessointi tapahtuu out-of-order-tyyppisesti, joka tarjoaa paremman suorituskyvyn tehonkulutuksen kustannuksella. Käytössä on kaksi Cortex-A15-prosessoriydintä, jotka toimivat 1,7 GHz:n kellotaajuudella ja Mali-T604-grafiikkaohjaimen kellotaajuus on 533 MHz. Järjestelmäpiiriin integroitu muistiohjain on kaksikanavainen ja tukee 800 MHz:n kellotaajuudellisia DDR3- ja DDR3L-muisteja ja käytössä on kaksi gigatavua DDR3L-muistia.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu ympäristön kirkkauden tunnistin, jolla näytön kirkkauden voi asettaa säätymään automaattisesti käyttöympäristön mukaan. Jos tarkoituksena on saavuttaa maksimaalinen akunkesto, näyttöä voi käyttää hyvin ilman taustavalaistusta hämärämmissä tiloissa. Ylälaidassa on ledi, joka sinisenä ilmaisee webbikameran olevan käytössä, itse webbikamera sekä mikrofoni.

Langattomista verkkoteknologioista kannettava tukee Bluetooth 3.0:aa ja WLANin 802.11a-, b-, g- ja n-standardeja. Flash-pohjaista tallennustilaa on 16 gigatavua.

Suurin osa liittimistä on sijoitettu kannettavan takaosaan ja kuvassa vasemmassa laidassa näkyy SIM-muistikortin luukku, jolle ei tässä mallissa ollut käyttöä tuen puutteen vuoksi. Seuraavana rivissä ovat USB 3.0- ja USB 2.0 -liittimet, HDMI-liitin, akun tilan ilmaiseva ledi ja virtaliitin. Akun tilailmaisin palaa vihreänä, kun akku on ladattu täyteen, punainen ilmaisee akun latautuvan ja ledi ei pala, kun kannettavaa ei ole kytketty verkkovirtaan ja se on akun varassa.

Vasemmalle sivulle on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja muistikortinlukija, joka tukee SD-, SDHC- ja SDXC-muistikortteja.

Pohjassa on kaksi tuotetarraa, joista selviää muun muassa kannettavan tarkka malli, sarjanumero, latausvirta ja -jännite sekä erinäisiä hyväksyntöjä. Keskellä runkoa näkyy pieni reikä, josta esimerkiksi paperiliittimellä painaessa saa katkaistua virran ja sivuilla olevat rei’itykset ovat kaiuttimia varten. Kulmista löytyvät kumiset tassut, joilla kannettava pysyy tukevasti pöydän päällä.

Kuorien sisälle sijoitettu akku on kaksikennoinen ja 30 wattituntinen. Google mainostaa akun kestävän parhaimmassa tapauksessa 6,5 tuntia ja Muropaketin testikäyttö osoitti väitteen olevan realistinen.

Näppäimistö eroaa muutamilta osin perinteisestä PC-näppäimistön näppäinsijoittelusta. Muropaketin testiin saapuneen näppäimistön osalta eroa on hieman enemmänkin, sillä kyseessä oli brittimarkkinoille suunnatulla UK-näppäimistöllä varustettu malli.

Näppäimistöstä ei luonnollisestikaan löydy Windows-näppäimiä ja Caps Lockin tilalla on hakunäppäin, joka avaa uuden välilehden selaimeen ja siirtää käyttäjän osoitekenttään. Jos käyttäjällä on tarvetta Caps Lockilla, näppäimen toiminnallisuuden voi vaihtaa asetuksista.

Lisäksi yläriviin on sijoitettu Esc- ja virtanäppäimen ohella nuolinäppäimet, joilla voi siirtyä selaimessa edelliselle ja seuraavalle sivulle, ladata sivu uudelleen, avata sivu täyteen ruutuun, siirtyä seuraavaan ikkunaan, vähentää ja lisätä näytön kirkkautta, mykistää ja aktivoida äänet sekä vähentää ja lisätä äänenvoimakkuutta.

Chiclet-tyyppisellä näppäimistöllä kirjoittaminen on miellyttävää ja näppäimet tarjoavat sopivasti vastetta painalluksille. Näppäimet ovat myös miellyttävän kokoiset, vaikka eivät edustakaan aivan täysin 1:1-kokoluokkaa. Edullinen hinta on johtanut siihen, ettei käytössä ole taustavalaistusta.

Näppäimistön alapuolelta löytyy kookas touchpad, joka toimi testeissämme moitteettomasti. Touchpadin alalaidassa on fyysiset näppäimet, joten ratkaisu on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi Applen kannettavissa. Tuettuna on muutamia monikosketuseleitä, kuten skrollaaminen kahdella sormella, mutta esimerkiksi zoomaaminen ei ole tuettuna.

Sisältö

  1. Samsung XE303C12 (Chromebook)
  2. Mikä Chrome OS? & Chrome OS:n esittely
  3. Mikä Chromebook? & kannettavan esittely
  4. Testikokoonpanot, suorituskyky & tehonkulutus
  5. Loppuyhteenveto