Uusimmat

Käyttöominaisuudet

17.07.2017 19:00 Joonas Koivisto

Käyttöominaisuudet

Asus ROG Strix GL502VM:n ulkonäössä kiinnittää heti huomiota mukavan hillittyyn mattamustaan pintaan, jota kaikki rungon oletuksena näkyvät osat ovat. Pinta tosin kerää likaa ja sormenjälkiä todella helposti. Seuraavaksi huomio kiinnittyy oransseihin koristeisiin, joita löytyy niin näppäimistöstä, sen läheisyydestä ja näytön takapinnasta.

Koneesta on yritetty tehdä stereotyyppistä pelikannettavaa kevyempi, ja rungon ohuudella yritetään viestiä nimenomaan liikkuvaa pelikokemusta. Riippuukin aika pitkälti käyttäjän näkökulmasta, painaako kannettava jopa vai ainoastaan noin kaksi kiloa.

Tuo paino tarkoittaa kuitenkin sitä, että kone sujahtaa isompaan laukkuun mukavasti ja kulkee hyvin esimerkiksi ryhdikkäässä repussa mukana. Virtalähde on isohko, mutta kuitenkin juuri ja juuri siedettävän rajalla, mikäli sitä haluaa kuljettaa mukanaan.

Kannettavan mitat ovat 390 x 266 x 23,5 millimetriä ja painoa akun kanssa tarkalleen 2,2 kiloa.

Testikappaleemme rakenne jätti toivomisen varaa. Tasohiiren koko levy painautui helposti rungon sisään ja tärähti epämukavasti sellaisessa käytössä, jossa tasohiiri yleensä vain ottaa painalluksen vastaan. Lisäksi runko natisi erikoisesti paristakin kohdasta, mikä ei viestinyt erityisen vankasta laadusta.

Käyttöä nämä pienet natinat eivät kuitenkana haitanneet, eivätkä olleet läsnä tyypillisessä pelikäytössä pöydän äärellä. Tasohiiren käyttö ei kuitenkaan tuntunut miellyttävältä sen heikon laatutunteen myötä. Verrokkina olleessa vanhemmassa Asus ROG Strix GL502 -mallissa ei esiintynyt näitä ongelmia, joten kyse saattoi hyvinkin olla vain testiyksilön ongelmista.

Näppäimistö on erikoisvalmistettu Asukselle ja sen chiclet-kytkimillä on 1,6 millimetrin painallusmatka. Kirjoitustuntuma on melko hyvä ja vastaa varsin läheisesti esimerkiksi MacBookia. Käyttökokemus on hyvä, muttei mitenkään poikkeuksellinen. Pelikäytössä näppäimistö ajaa asiansa todella hyvin. Kannettavassa tavoiteltu ohuus näkyy ja tuntuu myös näppäimistössä.

Näppäimistön taustavalaistuksen kirkkautta voi säätää Fn-näppäimen kautta tai Asuksen hallintaohjelmiston avulla. Kyse on kuitenkin vain oranssina hohkaavasta taustavalosta, joten monipuolisempia efektejä kaipaavalle koneen oma näppäimistö tuskin riittää.

Jos haluaa päästä lähemmäksi mekaanisen näppäimistön tuntumaa, isokokoiset kannettavat ajavat hyvin asiansa tässä mielessä. Toisaalta ne ovat todella paksuja kannettavia, joita ei ole ollenkaan niin helppoa kuljettaa mukana. Asus on tässä kohdassa tehnyt selvän kompromissin kannettavuuden hyväksi.

Tasohiiri on valitettavasti kannettavassa sijoiteltu niin, ettei sen käyttäminen pelikäytössä olisi kovinkaan optimaalista. Eikä ainakaan testikappaleemme huonosti klikannut hiiritaso yhtään auttanut tätä asiaa.

Vasemmasta kyljestä löytyy kannettavan virtaliitäntä, Ethernet-verkkoliitin, mini DisplayPort -liitäntä, HDMI-liitäntä, USB 3.0 -portti ja USB 3.1 C-tyypin -portti.

Oikealta puolelta löytää yhdistetyn kuuloke- ja mikrofoniportin, kaksi USB 3.0 -liitäntää lisää, SDHC-, SDXC- ja MMC-muistikortteja tukevan kortinlukijan ja Kensington-lukon.

Kaiken kaikkiaan Asuksen rakenne tuntuu kompaktilta ja liitäntöjä on riittävästi. Komponenttien tuottama lämpö on siirretty siististi pois käyttäjästä eivätkä ranteet käristy raskaassakaan pelikäytössä.

Tuulettimien koosta on kuitenkin jouduttu tinkimään, jotta kone on saatu ohueksi. Tämä tarkoittaa korkeaa, rasittavaa ja kovaa tuulettimien ääntä tehoa vaativassa käytössä. Kevyt työpöytäkäyttö hoituu vielä vaimean huminan kanssa, mutta tehovaatimuksen lisääntyessä myös melu kasvaa nopeasti. Kannettavan omista kaiuttimista saatavat äänet eivät riitä peittämään tuulettimen ääntä.

Kannettavan näyttö ajoi asiansa testijakson aikana hyvin. G-Sync-teknologia on pelikäytössä ehdottomasti paikallaan. Ruudunpäivitys toimi koko käyttöjakson ajan tasaisesti.

Heijastuksia estävä pinnoite ei ole kuitenkaan huipputasoa, eli kattolamppu tai auringonvalo kyllä kiiltävät helposti myös sisätiloissa. Näytön häikäisemättömyys ei ainakaan testijakson perusteella vaikuttanut kovinkaan merkittävältä ominaisuudelta, mutta hämärässä näyttöä kyllä malttoi käyttää hyvin. Ero tavalliseen näyttöön jäi silti vähäiseksi. Kirkkautta on kuitenkin riittävästi, ja näyttö näyttää yleisesti ottaen hyvältä. Ei erityisen vaikuttavalta, mutta hyvältä.

Koneen kaiuttimien puolesta äänentoisto menee luokkaan kelvollinen. Kuulokkeiden tai pienienkin ulkoisten kaiuttimien käyttö on toki suotavaa, kun kannettavasta ei oikein irtoa bassoa. Kannettavaluokassa mennään hyvällä keskitasolla, sillä mitään erityisen negatiivista sävyä niissä ei ole.

Ääniä voi hallita Asuksen ROG Gaming Center -ohjelmiston kautta, josta löytyvät yleiset esiasetukset esimerkiksi pelaamiseen ja multimediaan sekä taajuuskorjain omien säätöjen tekemiseen. Softa on pelkistetty, eikä sillä saa tehtyä ihmeitä varsinkaan kaiuttimien äänille. Mahdollisuutena on toki käyttää myös kunnollisten ääniajureiden taajuuskorjausta.

Asus ROG Strix GL502VM kuitenkin onnistuu tavoitteessaan olla mahdollisimman kevyt pelikone, koska sitä on ihan mahdollista käyttää myös sylissä. Toki tasohiiri voi tällöin rajoittaa käyttömahdollisuuksia, mutta työpöytäkäyttö tai esimerkiksi elokuvien katselu on periaatteessa mahdollista myös pitäen kannettavaa sylissä. Pohja kuumenee hieman tuulettimien päädystä, mutta muuten lämpöjen kanssa ei ole ongelmia.

Postitiivista on, että kannettavan pohja on helppo ruuvata auki. Keskusmuisti ja M.2-liitäntäinen SSD ovat helposti vaihdettavissa, samoin mekaaninen kovalevy. Tämän pidemmälle kannettavaa ei sorkittu, mutta koneessa on pääosin käytetty tavallisia ruuveja. Tämä ei siis ole esteenä, mikäli haluaa yrittää vaihtaa myös muita komponentteja.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Käyttöominaisuudet
  3. Prosessori ja lämpötilat
  4. Pelisuorituskyky
  5. Yhteenveto

Joonas Koivisto

Muropaketin uusimmat