Testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset

30.12.2015 22:05 | Juha Kokkonen | 12

Testikokoonpano

kotelotestikokoonpano

Testialustana käytettiin tälläkin kertaa lukuisista aiemmista testiartikkeleista tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoreinta tekniikkaa, on prosessorin lämmöntuotto jo vakiona korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Intel Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Prosessorin jäähdytyksestä vastasi Phanteksin PH-TC14PE -cooleri, joka on yksi markkinoiden korkeimmista (171 mm) coolerivaihtoehdoista. Cooleri asennettiin liikuttamaan ilmaa vaakasuunnassa kotelon takapaneelia kohti. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa, SSD- ja kiintolevy sekä GeForce GTX 580 -näytönohjain, jonka pituus on 267 mm ja lämmöntuotto maksimissaan noin 240 wattia. GTX 580 puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta, joka on suositeltavampi ratkaisu käänteisen rakenteen koteloiden kanssa. Virtalähteenä käytimme Corsairin modulaarista 1000 watin HX1000i-mallia.

hafx

definer5

Verrokkikotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Lisäksi valitsimme verrokiksi myös Fractal Designin Define R5 -mallin, joka on MasterCase Pro 5:n yksi kovimmista haastajista markkinoilla.

Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Vaikka HAF X on jo useita vuosia vanha malli, se toimii Muropaketin koteloartikkeleissa vertailupisteenä eri koteloiden välillä. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. HAF X:stä löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään. Testien aikana kaikki HAF X:n tuulettimet kylkituuletinta lukuun ottamatta olivat käytössä.

Myös HAF X:n tapaan erityisesti tietokoneharrastajille kohdistettu Define R5 on puolestaan hillitysti muotoiltu, hiljaiseksi suunniteltu ja muunneltavuudeltaan monipuolinen miditornikotelo runsaan 100 euron hintaluokassa. Define R5:n ulkomitat ovat 232 x 462 x 531mm ja se painaa 11,2 kg. Vakiona kotelo jäähtyy kahden 140 mm Dynamic GP14 -tuulettimen voimin, joista toinen sijaitsee etu- ja toinen takapaneelissa. Kaikkiaan Define R5:een on mahdollista asentaa kymmenkunta tuuletinta, joten jäähdytyspontentiaalia löytyy. Jätimme testien ajaksi paikalleen kotelon kattoa peittävät ModuVent-äänenvaimennuspaneelit, jotta tilanne olisi mahdollisimman vertailukelpoinen hiljaisuuteen painottavan Carbide 600Q:n kanssa.

 

 • Windows 7 Professional 64bit
 • Prime95 27.9 (8 worker threads, In-place large FFTs)
 • Furmark 1.17.0 (Burn-in mode)
 • CrystalDiskMark 5.0.3
 • Intel Extreme Tuning Utility 4.3
 • CPUID HWmonitor 1.21

 

lampomittari

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor -ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytysprofiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95-, FurMark sekä CrystalDiskMark-testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22 asteen tuntumassa. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

 

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

dbmittaukset

Muropaketin aiempien artikkelien tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin noin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään täyteen desibeliin. Koska mittauksissa haluttiin huomioida vain kotelon oman jäähdytysratkaisun tuottama melu, teimme mittaukset ilman koteloon asennettua lisämelua tuottavaa tietokonekokoonpanoa. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa.

taulu_db

Carbide 600Q:n mukana toimitettavat kolme AF140L-tuuletinta ovat perinteistä kiinteänopeuksista mallia ja ne toimivat 1000 RPM nimellisnopeudella. Koteloon integroidun tuuletinsäätimen avulla tuulettimien nopeus on mahdollista valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Mittasimme kotelon melutason kaikilla kolmella tuuletinsäätimen asetuksella.

Täydellä 1000 RPM nopeudella tuulettimet pitävät hiljaisessa huoneessa selvästi havaittavaa huminaa, pientä rahinaa sekä läheltä kuultavissa olevaa pientä lapojen ilmaa repivää ääntä. Kokonaisuutena kotelo pitää kuultavissa olevaa puhinaa sekä hurinaa. Äänen taso on maltillinen, mutta ei äänetön.

Kun tuuletinsäädin napsautetaan keskimmäiseen asentoon, tuulettimien tuottama melu putoaa selvästi. Kokonaisuutena kotelon yleiseksi äänimaailmaksi jäljelle jää lähinnä pientä huminaa. Pelkkiä tuulettimia kuunneltaessa havaittavissa on lähinnä pientä rahinaa sekä huminaa.

Tuuletinsäätimen pienimmällä nopeusasetuksella kotelo muuttuu lähes äänettömäksi. Kokonaisuutena jäljelle jää lähinnä vaimeaa huminaa, joka on havaittavissa tarkkaan kuunneltaessa metrin päästä hiljaisessa huoneessa. Pelkiltään tarkasteltuna tuulettimet pitävät vaimeaa rahinaa ja huminaa. Tällä asetuksella Carbide 600Q tyydyttänee myös useimpia vaativampiakin hiljaisuuden ystäviä.

 

Lämpötilamittaukset

taulu_temp

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat luonnollisesti parhaiten esiin.

Prosessorin lämpötilaksi mitattiin Carbide 600Q:lla tuuletinasetuksista riippuen 70-72 astetta, joka on erittäin hyvä tulos. Verrokiksi valittuun saman kokoluokan suosikkikotelo Define R5:een nähden lämpötila pysyi 3-8 astetta alhaisempana. Huomattavasti suurikokoisempaan ja rakenteeltaan avoimempaan HAF X:ään verrattuna lämpötila oli puolestaan vain muutaman asteen korkeampi.

Myös grafiikkapiirin osalta Carbide 600Q läväytti mittariin erittäin hyvät lukemat. Erot eri tuuletinasetusten välillä olivat myös suurempia kuin prosessorin osalta. Käännetyn rakenteen kannalta on edullista ja suositeltavaa, että näytönohjaimen cooleri on ulos puhaltavaa mallia, kuten testikokoonpanossa. Kaiken lisäksi Carbide 600Q veti pidemmän korren molempiin verrokkeihinsa nähden. Piirisarjan lämpötilan vaihtelut osoittautuivat eri tuuletinnopeuksilla suht pieniksi. Keskimäärin piirisarja pysytteli vajaassa 50 asteessa, joka on vähemmän kuin Define R5:ssä mutta selvästi enemmän kuin HAF X:ssä.

Kiintolevyn lämpötila osoittautui Carbide 600Q:n yhdeksi jäähdytykselliseksi heikkoudeksi ja sen arvot vaihtelivat melko suuresti tuuletinnopeudesta riippuen. Täydellä tuuletinnopeudella kiintolevyn lämpötila pysytteli rasituksessa vielä kohtuullisissa alle 40 asteen lukemissa, mutta tuulettimien kierrosnopeuden laskiessa lämmöt nousivat turhan korkeisiin lukemiin. Syynä tähän on pääosin 3,5 tuuman levypaikkojen sijainti tuulettimiin nähden. Verrokkeihin nähden lukemat ovat 5-10 astetta korkeampia.

Myös virtalähteen poistoilman lämpötila on Carbide 600Q:n heikko kohta ja myös se riippuu voimakkaasti kotelotuuletuksen voimakkuudesta. Täydellä tuuletinnopeudella virtalähteen poistoilman lämpötila pysyy vielä hallinnassa, mutta kotelotuuletuksen vähentyessä kotelon yläosaan sijoitettu virtalähde joutuu ottamaan enemmän vastuuta kotelon ilmanvaihdosta ja lukemat nousevat poikkeuksellisen korkeaksi. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös virtalähteen tuulettimen kierrosnopeuteen ja sitä kautta melutasoon. Molemmat verrokkikotelot ottavat virtalähteen jäähdytyksen suoraan kotelon ulkopuolelta, joten poistoilman lämpötilat pysyttelevät matalina 30 asteen pinnassa.

Melu- ja lämpötilamittausten yhteenvetona voidaan todeta, että Carbide 600Q on yleiseltä melutasoltaan varsin hiljainen kotelo ja tarjoaa etenkin meluun nähden erittäin hyvää jäähdytystehoa etenkin emolevyn alueella sijaitseville komponenteille. Juuri tässä tuleekin esille kotelon käännetyn sisärakenteen mukanaan tuomat edut. Heikkoutena sen sijaan kiintolevyjen ja virtalähteen lämpötila pääsee nousemaan selvästi tavallista korkeampiin lukemiin. Molemmat johtuvat kotelon sisätilojen rakenteellisista ratkaisuista ja olisivat ainakin osittain kierrettävissä pienillä muutoksilla. Esimerkiksi irrotettavissa olevilla levykelkoilla voisi olla vaihtoehtoinen asennuspaikka kotelon etuosassa, jolloin ne pääsisivät osallisiksi tuulettimien ilmavirrasta käyttäjän niin halutessa. Virtalähteelle voisi puolestaan olla kotelon katossa peitettävä aukko, joka mahdollistaisi asentamisen vaihtoehtoisesti niin, että jäähdytysilma otetaan suoraan kotelon ulkopuolelta.

Sisältö

 1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
 2. Kotelo ulkoa
 3. Kotelo sisältä
 4. Jäähdyttimien sovitus & kokoonpanon asennus
 5. Testikokoonpano, melumittaukset & lämpötilamittaukset
 6. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Niin mikä tässä käänteisessä nyt on sellaista, et tämä on jotenki yhtäkkiä taas järkevää, siis nostaa poweri ja näyttis tonne ylös lämpenemään, pistää lämpö nousemaan ylös ja silti poistaa se alhaalta jne. Mitkä ne edut tässä on? Prossu on varmaan viileempi juu. Muuta?

perato

Niin mikä tässä käänteisessä nyt on sellaista, et tämä on jotenki yhtäkkiä taas järkevää, siis nostaa poweri ja näyttis tonne ylös lämpenemään, pistää lämpö nousemaan ylös ja silti poistaa se alhaalta jne. Mitkä ne edut tässä on? Prossu on varmaan viileempi juu. Muuta?

Niin, kyllä se pitäisi selvitä jutun lukemalla. Yleensä näissä käännetyn rakenteen koteloissa on ollut prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat selvästi (useita asteita) alhaisemmat kuin saman kokoluokan perinteisissä koteloissa. Mitä tarkoitat sanalla "yhtäkkiä"? Ei tuo asia ole missään vaiheessa mihinkään muuttunut.

Juha Kokkonen

Niin, kyllä se pitäisi selvitä jutun lukemalla. Yleensä näissä käännetyn rakenteen koteloissa on ollut prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat selvästi (useita asteita) alhaisemmat kuin saman kokoluokan perinteisissä koteloissa. Mitä tarkoitat sanalla "yhtäkkiä"? Ei tuo asia ole missään vaiheessa mihinkään muuttunut.

Yritin sitä tosta pläräämällä löytää, mut eipä osunu silmään. Yhtäkkiä sanalla, että mitä nyt vaan muroa seuraan, niin lähinnä on näkyny tekstiä "se vanha tyyli jossa poweri muhii ja keittyy ja kiehuu ja paistuu siel ylhäällä", liittyen vanhoihin kokoonpanoihin. Nyt se sit onki vaan "käänteinen tyyli".

Mikä ne lämpötilat sit selittää?

perato

Mikä ne lämpötilat sit selittää?

Koska normaalisti lämpöä tuottava lämmönohjain on alhaalla ja lämpö nousee ylös päin koko kotelon alueelle.
Tässä lämpöä tuottavat osat on ylhäällä jolloin kotelon keskiosa pysyy viileänä, eli ei valehdella mitään.

Tosiasiassa koteloon laitettiin ylikokoinen prosessorijäähy jolla koteloa jäähdytettiin, ja ulostyöntävä näytönohjain, jotta kotelo näyttäisi viileältä.

Kokonaisuudessa näyttää ostetulta testiltä.

Pitää tuoda markkinoille vanhaa suunnittelua jotta seuraavana vuonna voidaan myydä vallankumouksellista virtalähde alhaalla mallia.

antilope

Tosiasiassa koteloon laitettiin ylikokoinen prosessorijäähy jolla koteloa jäähdytettiin, ja ulostyöntävä näytönohjain, jotta kotelo näyttäisi viileältä.

Kokonaisuudessa näyttää ostetulta testiltä.

Juuh okei kun samat testipalikat on käytännössä jokaisessa muron koteloartikkelissa :kahvi: Poweri alhaalla tämä olisi kyllä jees, vanhassa Bitfenixin Outlawissa oli kans käänteinen asettelu mutta poweri siltikin alhaalla.

perato

Yritin sitä tosta pläräämällä löytää, mut eipä osunu silmään. Yhtäkkiä sanalla, että mitä nyt vaan muroa seuraan, niin lähinnä on näkyny tekstiä "se vanha tyyli jossa poweri muhii ja keittyy ja kiehuu ja paistuu siel ylhäällä", liittyen vanhoihin kokoonpanoihin. Nyt se sit onki vaan "käänteinen tyyli".

Mikä ne lämpötilat sit selittää?

Käänteinen tyyli tarkoittaa tuota että emolevy on edestä päin katsoen vasemmalla eikä oikealla.

perato

Yritin sitä tosta pläräämällä löytää, mut eipä osunu silmään. Yhtäkkiä sanalla, että mitä nyt vaan muroa seuraan, niin lähinnä on näkyny tekstiä "se vanha tyyli jossa poweri muhii ja keittyy ja kiehuu ja paistuu siel ylhäällä", liittyen vanhoihin kokoonpanoihin. Nyt se sit onki vaan "käänteinen tyyli".

Mikä ne lämpötilat sit selittää?

Käänteinen rakenne ei tarkoita sitä, että virtalähde on ylhäällä, vaan sitä, että emolevy on sijoitettu ylösalaisin. Käänteisen rakenteen koteloissa virtalähde voi sijaita aivan yhtä hyvin myös pohjalla tai kotelon etuosassa, mutta tässä Carbide 600Q:n tapauksessa se on sijoitettu hieman huonosti ylös ja ottamaan ilman kotelon sisältä.

antilope

Koska normaalisti lämpöä tuottava lämmönohjain on alhaalla ja lämpö nousee ylös päin koko kotelon alueelle.
Tässä lämpöä tuottavat osat on ylhäällä jolloin kotelon keskiosa pysyy viileänä, eli ei valehdella mitään.

Tosiasiassa koteloon laitettiin ylikokoinen prosessorijäähy jolla koteloa jäähdytettiin, ja ulostyöntävä näytönohjain, jotta kotelo näyttäisi viileältä.

Kokonaisuudessa näyttää ostetulta testiltä.

Pitää tuoda markkinoille vanhaa suunnittelua jotta seuraavana vuonna voidaan myydä vallankumouksellista virtalähde alhaalla mallia.

Samaa testikokoonpanoa on käytetty kaikissa Muropaketin ATX-kotelotesteissä varmaan viimeisen viiden vuoden ajan, joten emme todellakaan lähde muokkaamaan sitä yksittäisten koteloiden takia. On totta, että käytetty näytönohjain ei tuota lämpöä kotelon sisälle yhtä paljon kuin monet ei-referenssicoolerilla varustetut näytönohjaimet, jotka eivät ole kotelon sisälämpötilojen kannalta optimaalinen ratkaisu. AMD:n ja NVIDIA:n referenssiratkaisuna on kuitenkin useimmiten edelleen ulospuhaltava ratkaisu ja sellaista myös käänteisen rakenteen koteloiden kanssa suositellaan käytettävän parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Käännetyn rakenteen kotelot ovat tunnetusti tavallista tarkempia komponenttivalinnoista ja se on myös tuotu esiin artikkelissa. Muropaketin testit ovat aina täysin puolueettomia – se on ollut aina koko sivuston toiminnan perusta.

LaDeX

Käänteinen tyyli tarkoittaa tuota että emolevy on edestä päin katsoen vasemmalla eikä oikealla.

Tämä selevä, jotenni jäänyt nyt mielikuva, että näissä kaikissa olis tää virtalähe ollut ylhäällä, mut ilmeisesti siis ei. Noh, aina oppii jotain uutta. Ajattelin, että nää käänteiset jutut olis jotenni parempia vaan tietyissä tapauksissa(vesijäähyt) tjsp.

Vaikkei hirveenä niinkään tään koteloarkkitehtuurikiinnosta, nii aina sitä joskus miettii, et voisko ton tilan käyttää jotenki järkevämmin hyödyksi.

Juha Kokkonen

Samaa testikokoonpanoa on käytetty kaikissa Muropaketin ATX-kotelotesteissä varmaan viimeisen viiden vuoden ajan, joten emme todellakaan lähde muokkaamaan sitä yksittäisten koteloiden takia. On totta, että käytetty näytönohjain ei tuota lämpöä kotelon sisälle yhtä paljon kuin monet ei-referenssicoolerilla varustetut näytönohjaimet, jotka eivät ole kotelon sisälämpötilojen kannalta optimaalinen ratkaisu. AMD:n ja NVIDIA:n referenssiratkaisuna on kuitenkin useimmiten edelleen ulospuhaltava ratkaisu ja sellaista myös käänteisen rakenteen koteloiden kanssa suositellaan käytettävän parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Käännetyn rakenteen kotelot ovat tunnetusti tavallista tarkempia komponenttivalinnoista ja se on myös tuotu esiin artikkelissa. Muropaketin testit ovat aina täysin puolueettomia – se on ollut aina koko sivuston toiminnan perusta.

Tämmöisissä tapauksissa sisäilmaa kierrättävä ei-referenssikortti olisi mielenkiintoinen bonus. Tuskin kummoisia eroja lämmöissä, mutta näkispä senkin. Miksei vaikka lisätä muihinkin kotelo artikkeleihin, ihan vaan koska niitä ny kuitenkin on aika paljon tämänkin sivun lukijoilla käytössä.

Lankakerä

Tämmöisissä tapauksissa sisäilmaa kierrättävä ei-referenssikortti olisi mielenkiintoinen bonus. Tuskin kummoisia eroja lämmöissä, mutta näkispä senkin. Miksei vaikka lisätä muihinkin kotelo artikkeleihin, ihan vaan koska niitä ny kuitenkin on aika paljon tämänkin sivun lukijoilla käytössä.

Totta. Se valitettavasti vain tuplaa välittömästi tarvittavien testiajojen määrän. Lisäksi kaikkia verrokkikoteloita ei ole aina välttämättä saatavilla uusia testejä varten, vaan tulokset ovat aiemmin samoissa olosuhteissa ajettuja. Toki johonkin väliin voisi ajaa vain yhden testiajon ja toimittaja sen pohjalta kommentoida mahdollisia erityishuomioita tulosten analyysien yhteydessä, mutta senkin painoarvo olisi lopulta varsin kyseenalainen, koska mahdollisia muuttujia on sen verran paljon.

Mielestäni vaan hyvä pitää samat palikat referenssikortteineen, koska tällöin vertailu aiempiin koteloartikkeleihin onnistuu helposti. :)

9700 Pro

Mielestäni vaan hyvä pitää samat palikat referenssikortteineen, koska tällöin vertailu aiempiin koteloartikkeleihin onnistuu helposti. :)

Jep, tästä syystä tosiaan kokoonpanoa ei lähdettykään muuttamaan, koska muuten vertailu ei olisi esimerkiksi Define R5:een onnistunut. Nuo kotelot kun ovat aika hankalia nurkissa säilyteltäviä mahdollisia tulevia vertailutarpeita varten.

Muropaketin uusimmat