Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit

07.01.2017 12:00 | Tapio Berschewsky

Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit


ASRock tarjoaa emolevyn pintaan kiinnitetyn virtanapin ja reset-napin, joista on hyötyä konetta säätäessä ja erilaisia asetuksia testatessa.

ASRockin toisen M.2-liittimen lähellä oleva pieni debug-näyttö on myös kätevä apu erilaisten ongelmien ratkomiseen, kun konetta säätää.

Aorus on selvästi monipuolisimmin ohjattavissa suoraan emolevyltä. Virtanapin lisäksi muistipaikkojen vieressä on ECO-nappi, joka rajoittaa koneen virrankulutusta. OC-napilla taas voi automaattisesti ladata ylikellotusasetukset, jotka ovat räätälöityjä koneeseen asennetun prosessorin perusteella. Pieni musta kytkin tyhjentää CMOSin ja valkoinen taas resetoi koneen.

Koneen reunassa lähellä nurkkaa on kytkin, jolla voi säätää takapaneelin kuulokeulostulon vahvistusta 2,5-kertaisen ja 6-kertaisen välillä. Tästä kuvassa hieman oikealle sijaitsee DualBIOS-kytkin, josta voi valita, onko käytössä vain yksi UEFI BIOS vai kaksi erillistä. Jos kahden BIOSin moodi on valittu, voi BIOS Switchillä valita, kumpi ladataan. Ominaisuus on varsin kätevä ylikellottajille. Se voi myös auttaa, jos koneen käynnistyminen muista syistä epäonnistuu.

Asuksen emolevyn takareunassa on erikoisuutena 3D Mount -kiinnikkeet, jotka on tarkoitettu käyttäjän itse 3D-tulostamia koristeita varten. Asuksen verkkosivulta voi käydä hakemassa kolmiulotteisen mallin, kustomoida sitä haluamallaan tavalla, tulostaa lopputuloksen 3D-tulostimella ja ruuvata valmiin kappaleen kiinni tähän. Näin emolevystä voi tehdä uniikin näköisen.

Kaikissa emolevyissä on UEFI BIOSissa helppo moodi (Easy) sekä edistynyt moodi (Advanced). ASRockin helppo moodi esittää tiivistelmän koneeseen asennetusta raudasta ja sen asetuksista. CPU EZ OC -kytkimestä voi prosessoria hieman ylikellottaa ilman varsinaista ymmärrystä ylikellotuksen saloista.

ASRockin BIOSista on ongelmatilanteessa kätevä mahdollisuus lähettää sähköpostia ja parin megatavun liitetiedoston suoraan ASRockin tekniseen tukeen, kunhan kone on verkossa.

Aoruksen UEFI BIOSin helppo moodi näyttää koneen tärkeimmät tiedot hyvin jaotellusti yhdellä sivulla. Siitä voi halutessaan siirtyä edistyneeseen moodiin, joka jaottelee eri asetukset perinteisten BIOSien tapaan yläreunassa oleviin välilehtiin. Edistyneessä moodissa hiiren vieminen oikeaan reunaan tuo esiin pienen tiivistelmälaatikon prosessorin ja muistin tärkeämmistä asetuksista.

MSI:n helppo tila näyttää melko paljon tietoa kerralla, ja lisää saa esiin vasemman reunan painikkeista. Alareunassa on lisää asetuksia ja työkaluja, yläreunassa taas voi nopeasti hiirellä raahaten säätää koneen käynnistyslevyjen tärkeysjärjestystä. Toiminnallisuutta on paljon.

Asuksen helppo tila taas näyttää perustiedot ja tarjoaa muutaman säädettävän ominaisuuden. Se ei ole erityisen runsas, mutta selkeydessään se on ykkönen. Käynnistyslevy on helppo valita, ja EZ System Tuningin avulla järjestelmä voidaan säätää helposti virransäästön ja optimaalisen suorituskyvyn väliltä.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät
  3. Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit
  4. Kokoonpanot ja tietoa mittauksista
  5. Suorituskykymittaukset: Kaby Lake peleissä
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat