Uusimmat

Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät

07.01.2017 12:00 Tapio Berschewsky

Emolevyt, laatikoiden sisällöt ja takapaneelin liitännät

ASRockilta pelikokoonpanoomme valikoitui ensimmäisiin suurta mainetta niittäneisiin eSports-ammattilaisiin kuuluvan Jonathan ”Fatal1ty” Wendelin nimimerkillä brändätty Fatal1ty Z270 Gaming K6. Emolevy on hintaluokaltaan 230 euroa.

Fatal1ty Z270 Gaming K6 -tuotesivu

Testiin saapui myös Gigabyten Aorus-brändin alla julkaisema GA-Z270X-Gaming 7. Tämä 300 euron hintainen emolevy on testiryhmän kallein laite.

Aorus GA-Z720X-Gaming 7 -tuotesivu

MSI:n emolevynä testissä on Z270 Gaming Pro Carbon. Emolevy on ryhmän edullisin, ja sen saa hankittua itselleen noin 210 euron hintaan. Kuvan emolevyssä on kiinni toinen Muropaketin testaamista i7-7700K-prosessoreista. Prosessorin hinta on tällä hetkellä noin 420 euroa.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon -tuotesivu

Neljäs valinta osui Asuksen ROG STRIX Z270E Gaming -emolevyyn, josta saa maksaa 250 euroa.

Asus ROG STRIX Z270E -tuotesivu

ASRockin emolevyn mukaan on pakattu melko vaatimaton määrä tavaraa. Neljän SATA-kaapelin, kaksikanavaisen SLI-sillan, takapaneelin levyn, manuaalin, pika-asennusoppaan ja ajurilevyn lisäksi paketista ei muuta löydy.

Aorus on varusteltu selvästi runsaammin. Mukana on pika-asennusohje, manuaali, neljä SATA-kaapelia, takapaneelin levy, kaksikanavainen SLI-silta, kaksi tarranauhaa kaapelien siistimiseen, kaksi lämpöanturikaapelia, LED-valonauhan jatkopiuha, Aorus-logotarra ja tarroja koneen kaapeleille.

MSI:n emolevyn varusteluun kuuluu pika-asennusohje, manuaali, ajurilevy, kaksi SATA-kaapelia, yksikanavainen SLI-silta, kahdelle LED-valonauhalle Y-haaroitettu jatkojohto ja tarroja kaapelien merkitsemiseen.

Myös Asuksen emolevy on mainiosti varusteltu. Paketissa on manuaalin ja ajurilevyn lisäksi neljä SATA-kaapelia, kaksikanavainen SLI HB -silta, LED-valonauhan jatkojohto, takapaneelin levy, WLAN-antenni kaapeleineen, työkalu prosessorin asentamiseen, ROG STRIX -tarra, 3D-tulostettavien custom-osien kiinnitin sekä tuikitärkeä ROG-lasinalunen.

ASRockin takapaneelissa on PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 3.0 -liitintä (joista yksi on ESD-suojattu ”Fatal1ty Mouse Port”) sekä kaksi USB 3.1 -liitintä, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Kuvaulostuloina on DVI-D, HDMI ja D-Sub. Ääniliitäntöjä on digitaalisen S/PDIF-ulostulon ja viiden 3,5 millimetrin analogisen liittimen verran. Lisäksi mukana on kaksi gigatavun lähiverkkoliitäntää sekä antennien paikat erikseen hankittavalle, M.2-liitäntään tulevalle WLAN-Bluetooth-yhdistelmäradiolle.

Aorus on varusteltu PS/2-liittimellä näppäimistöä tai hiirtä varten, viidellä USB 3.1 Gen 1 -liittimellä sekä kahdella USB 3.1 Gen 2 -liittimellä, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Takaa löytyvät myös HDMI ja DisplayPortit kuvalle sekä digitaalinen S/PDIF-ulostulo ja viisi 3,5 millimetrin analogista liitintä äänelle. Myös Aorus tarjoaa kaksi gigabitin lähiverkkoliitäntää.

MSI:n takapaneelista löytyy PS/2 -liitäntä hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitäntää, neljä USB 3.1 Gen 1 -liitäntää sekä kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitäntää, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Kuvaulostuloja on HDMI:n ja DisplayPortin verran. Ääniliitäntöinä ovat samat digitaalinen S/PDIF-liitäntä ja viisi analogista 3,5 millimetrin liitäntää kuin muissakin emolevyissä. Lisäksi takana on yksi gigabitin verkkoliitäntä.

Asuksen emolevyn takapaneelista löytyy neljä USB 3.0 -liitäntää, kaksi USB 3.1 -liitäntää, toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Lisäksi tarjolla on PS/2-liitäntä. Kuvapuolella ulostuloja on HDMI, DisplayPort ja DVI-D. Ääniliitäntöjä taas on digitaalisen S/PDIF-ulostulon ja viiden analogisen 3,5 millimetrin TRS-liitännän verran.

ASRockin emolevyllä on yhteensä kahdeksan SATA 3 -liitäntää.

Näiden lisäksi levyllä on myös kaksi M.2-liitintä nopeille, emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille. Kolmas M.2-liitin löytyy takapaneelin suojan alta ja on tarkoitettu erikseen ostettavalle WLAN-Bluetooth-yhdistelmäradiolle.

Aorusissa on eniten vaihtoehtoja erilaisille asemille. Kolme SATA Express -liitäntää, kuusi SATA 3 -liitäntää ja U.2-liitäntä löytyvät emolevyn reunasta.

Lisäksi Aorusista löytyy myös kaksi M.2-liitäntää emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille.

MSI:n emolevyn SATA 3 -liittimistä neljä on asennettu emolevyn reunaan osoittamaan vaakasuunnassa kohti kotelon etuosaa. Näiden lisäksi kaksi SATA-liitintä on mahdutettu emolevyn kulmaan osoittamaan suoraan poispäin sen pinnasta.

MSI:n toista M.2-liitäntää suojaa M.2 Shield -jäähdytyselementti, jonka pitäisi auttaa liitäntään kiinnitettyä SSD-levyä pysymään viileämpänä. Sen luvataan pitävän levyn suorituskyvyn vakaampana kuumissa olosuhteissa.

Asuksessa SATA 3 -liitäntöjä on kuusi kappaletta, tyypillisellä paikalla.

Lisäksi Asuksessa on kaksi M.2-liitäntää nopeille emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät
  3. Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit
  4. Kokoonpanot ja tietoa mittauksista
  5. Suorituskykymittaukset: Kaby Lake peleissä
  6. Yhteenveto