UUSIMMAT

Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät

07.01.2017 12:00 | Tapio Berschewsky | 11

Emolevyt, laatikoiden sisällöt ja takapaneelin liitännät

ASRockilta pelikokoonpanoomme valikoitui ensimmäisiin suurta mainetta niittäneisiin eSports-ammattilaisiin kuuluvan Jonathan ”Fatal1ty” Wendelin nimimerkillä brändätty Fatal1ty Z270 Gaming K6. Emolevy on hintaluokaltaan 230 euroa.

Fatal1ty Z270 Gaming K6 -tuotesivu

Testiin saapui myös Gigabyten Aorus-brändin alla julkaisema GA-Z270X-Gaming 7. Tämä 300 euron hintainen emolevy on testiryhmän kallein laite.

Aorus GA-Z720X-Gaming 7 -tuotesivu

MSI:n emolevynä testissä on Z270 Gaming Pro Carbon. Emolevy on ryhmän edullisin, ja sen saa hankittua itselleen noin 210 euron hintaan. Kuvan emolevyssä on kiinni toinen Muropaketin testaamista i7-7700K-prosessoreista. Prosessorin hinta on tällä hetkellä noin 420 euroa.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon -tuotesivu

Neljäs valinta osui Asuksen ROG STRIX Z270E Gaming -emolevyyn, josta saa maksaa 250 euroa.

Asus ROG STRIX Z270E -tuotesivu

ASRockin emolevyn mukaan on pakattu melko vaatimaton määrä tavaraa. Neljän SATA-kaapelin, kaksikanavaisen SLI-sillan, takapaneelin levyn, manuaalin, pika-asennusoppaan ja ajurilevyn lisäksi paketista ei muuta löydy.

Aorus on varusteltu selvästi runsaammin. Mukana on pika-asennusohje, manuaali, neljä SATA-kaapelia, takapaneelin levy, kaksikanavainen SLI-silta, kaksi tarranauhaa kaapelien siistimiseen, kaksi lämpöanturikaapelia, LED-valonauhan jatkopiuha, Aorus-logotarra ja tarroja koneen kaapeleille.

MSI:n emolevyn varusteluun kuuluu pika-asennusohje, manuaali, ajurilevy, kaksi SATA-kaapelia, yksikanavainen SLI-silta, kahdelle LED-valonauhalle Y-haaroitettu jatkojohto ja tarroja kaapelien merkitsemiseen.

Myös Asuksen emolevy on mainiosti varusteltu. Paketissa on manuaalin ja ajurilevyn lisäksi neljä SATA-kaapelia, kaksikanavainen SLI HB -silta, LED-valonauhan jatkojohto, takapaneelin levy, WLAN-antenni kaapeleineen, työkalu prosessorin asentamiseen, ROG STRIX -tarra, 3D-tulostettavien custom-osien kiinnitin sekä tuikitärkeä ROG-lasinalunen.

ASRockin takapaneelissa on PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 3.0 -liitintä (joista yksi on ESD-suojattu ”Fatal1ty Mouse Port”) sekä kaksi USB 3.1 -liitintä, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Kuvaulostuloina on DVI-D, HDMI ja D-Sub. Ääniliitäntöjä on digitaalisen S/PDIF-ulostulon ja viiden 3,5 millimetrin analogisen liittimen verran. Lisäksi mukana on kaksi gigatavun lähiverkkoliitäntää sekä antennien paikat erikseen hankittavalle, M.2-liitäntään tulevalle WLAN-Bluetooth-yhdistelmäradiolle.

Aorus on varusteltu PS/2-liittimellä näppäimistöä tai hiirtä varten, viidellä USB 3.1 Gen 1 -liittimellä sekä kahdella USB 3.1 Gen 2 -liittimellä, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Takaa löytyvät myös HDMI ja DisplayPortit kuvalle sekä digitaalinen S/PDIF-ulostulo ja viisi 3,5 millimetrin analogista liitintä äänelle. Myös Aorus tarjoaa kaksi gigabitin lähiverkkoliitäntää.

MSI:n takapaneelista löytyy PS/2 -liitäntä hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitäntää, neljä USB 3.1 Gen 1 -liitäntää sekä kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitäntää, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Kuvaulostuloja on HDMI:n ja DisplayPortin verran. Ääniliitäntöinä ovat samat digitaalinen S/PDIF-liitäntä ja viisi analogista 3,5 millimetrin liitäntää kuin muissakin emolevyissä. Lisäksi takana on yksi gigabitin verkkoliitäntä.

Asuksen emolevyn takapaneelista löytyy neljä USB 3.0 -liitäntää, kaksi USB 3.1 -liitäntää, toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Lisäksi tarjolla on PS/2-liitäntä. Kuvapuolella ulostuloja on HDMI, DisplayPort ja DVI-D. Ääniliitäntöjä taas on digitaalisen S/PDIF-ulostulon ja viiden analogisen 3,5 millimetrin TRS-liitännän verran.

ASRockin emolevyllä on yhteensä kahdeksan SATA 3 -liitäntää.

Näiden lisäksi levyllä on myös kaksi M.2-liitintä nopeille, emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille. Kolmas M.2-liitin löytyy takapaneelin suojan alta ja on tarkoitettu erikseen ostettavalle WLAN-Bluetooth-yhdistelmäradiolle.

Aorusissa on eniten vaihtoehtoja erilaisille asemille. Kolme SATA Express -liitäntää, kuusi SATA 3 -liitäntää ja U.2-liitäntä löytyvät emolevyn reunasta.

Lisäksi Aorusista löytyy myös kaksi M.2-liitäntää emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille.

MSI:n emolevyn SATA 3 -liittimistä neljä on asennettu emolevyn reunaan osoittamaan vaakasuunnassa kohti kotelon etuosaa. Näiden lisäksi kaksi SATA-liitintä on mahdutettu emolevyn kulmaan osoittamaan suoraan poispäin sen pinnasta.

MSI:n toista M.2-liitäntää suojaa M.2 Shield -jäähdytyselementti, jonka pitäisi auttaa liitäntään kiinnitettyä SSD-levyä pysymään viileämpänä. Sen luvataan pitävän levyn suorituskyvyn vakaampana kuumissa olosuhteissa.

Asuksessa SATA 3 -liitäntöjä on kuusi kappaletta, tyypillisellä paikalla.

Lisäksi Asuksessa on kaksi M.2-liitäntää nopeille emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät
  3. Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit
  4. Kokoonpanot ja tietoa mittauksista
  5. Suorituskykymittaukset: Kaby Lake peleissä
  6. Yhteenveto
Keskustelu

Öäh… siis te testasitte emolevyjä prosessoriartikkelissa ja nyt prosessoreita emolevyartikkelissa :confused:

Virrankulutustestit olisi ollut ihan mielenkiintoista luettavaa. Myös kellotusominaisuudet ja tulokset. Nyt jäi aikalailla pintapuoliseksi raapaisuksi harrastajan kannalta. Suorituskykytestit vakiona ajettuina ovat olleet pari vuosikymmentä ihan nolla-arvotouhua.

mrkukov

"Testataan emolevyjä pelaamalla 4K resolla!" :facepalm:

No katsos kun kyseessä on peliemolevyt… Tai sitten testaajalla oli vaan 4K näyttö käytössä, jota piti testata Tämäkin oli oikeasti hyvä pointti, sillä tuolla resolla pullonkaula on yleensä jossain muualla kuin emolevyssä…

Ylikellotukset? Hyötyohjelmanopeudet? Ei mitään mainintaa esimerkiksi virransyötöistä ja montako vaihetta niissä on. Ei erillisiä kuvakaappauksia itse BIOSeista.

Sikäli kattava artikkeli, mutta sisällöltään MB-tasoinen pintaraapaisu.

Ala-arvoinen testi. Tässä tämä uuden toimituksen paras ulosanti nyt nähdään. Onneksi sentään eräällä toisella sivustolla tehdään HUOMATTAVASTI parempia artikkeleita kuin täällä. Kiitos ja hei.

Kyllähän tästä jo parin luetun kappaleen jälkeen huomaa että metsään mennään.

Taitaa suurin ero entiseen olla nyt siinä ettei artikkelin tekijää kiinnosta oikeasti nämä testattavat vehkeet.

Miten vitussa näitten artikkelejen laatu on menny aivan paskaks ihan hetkessä. Eihän näissä oo mitään helvetin tolkkua tai asiantuntevaa testausta tehty. Aattelin alunperin tuosta etusivulta et jees pari mielenkiintosta artikkelia varmaan hyvillä uusilla tiedoilla mut täytyy kyllä sanoa et pahoja pettymyksiä.

Pulshu

Miten vitussa näitten artikkelejen laatu on menny aivan paskaks ihan hetkessä. Eihän näissä oo mitään helvetin tolkkua tai asiantuntevaa testausta tehty. Aattelin alunperin tuosta etusivulta et jees pari mielenkiintosta artikkelia varmaan hyvillä uusilla tiedoilla mut täytyy kyllä sanoa et pahoja pettymyksiä.

Asiaan saattaa vaikuttaa se, että kirjoittajat ovat vaihtuneet ulospotkituista io-median jätkistä ulkopuolisiin ja freelancer kirjoittajiin, joilla ei ole mitään syvällisempää osaamista tai kokemusta tekniikan alan artikkelien tai uutisten kirjoittamisesta.

IcyAero

Asiaan saattaa vaikuttaa se, että kirjoittajat ovat vaihtuneet ulospotkituista io-median jätkistä ulkopuolisiin ja freelancer kirjoittajiin, joilla ei ole mitään syvällisempää osaamista tai kokemusta tekniikan alan artikkelien tai uutisten kirjoittamisesta.

No tuo kävi kieltämättä myös mielessä mut ei luulis heillekkään mahdoton homma olevan hieman selvittää mitä noissa testeissä on yleensä tehty ja tutkittu. Nyt on kirjoteltu ja testailtu jotain diibadaapa juttuja mitkä on jokseenki merkityksetöntä.

Muropaketin uusimmat