UUSIMMAT

Yhteenveto

07.01.2017 12:00 | Tapio Berschewsky | 11

Yhteenveto

Testimme osoittivat, että Skylakesta vastaavaan Kaby Lakeen vaihtava ei saavuta peleissä juuri minkäänlaista etua. Vain Civilization VI:ssa ero oli selvä, koska se rasitti prosessoria enemmän kuin muut pelit. Tämän perusteella Kaby Lakea ei voi suositella päivityksenä valtaosalle niistä pelaajista, joilla on jo Skylakeen perustuva kokoonpano, ellei välttämättä halua päästä jatkossa käsiksi Intelin Optane-levyihin.

Testiemolevyt eivät myöskään käytännössä asettuneet selkeään paremmuusjärjestykseen testien perusteella. Vaikka Gigabyten Aorus oli useammassakin testissä paras, erot olivat niin pienet, että pelkästään sillä ei oikeuteta emolevyn 300 euron hintalappua. Ryhmän halvin, eli 210 euron MSI, sai myös voiton parilta testikierrokselta – tosin vielä pienemmillä eroilla muihin.

Z270-piirisarjallisten emolevyjen välille ei muodostunut vahvaa ykköstä muillakaan perusteilla. Aorusin runsaat ominaisuudet nostivat sen jonkin verran muiden yläpuolelle. Toisaalta emolevy kannattaa joka tapauksessa hankkia niin, että se on mitoitettu omiin tarpeisiin, eikä maksaa tarpeettoman suurta summaa mahdollisimman laajan toiminnallisuuden perusteella.

Aorusin puolesta puhuvat kattavat liitännät erilaisille tallennusmedioille, hyvä varustelu, kaksi gigabitin verkkoliitäntää, emolevyllä oleva debug-näyttö sekä painikkeet ja kytkimet, jotka helpottavat ylikellottajien ja muiden paljon konettaan säätävien elämää.

MSI:ssä ainoa todella erityinen piirre on sen toisessa M.2-liitännässä oleva jäähdytyselementti, jonka on tarkoitus auttaa emolevyn pintaan asennettavaa nopeaa SSD-levyä toimimaan vakaammin kovemmissa lämmöissä. MSI:n levyllä on vain yksi prosessorituulettimelle varsinaisesti tarkoitettu liitin, mutta mahdollisen toisen prosessorituulettimen voi tietysti halutessaan kiinnittää yhteen sen neljästä kotelotuulettimen liittimestä. Se oli ryhmän ainoa, jonka mukana tuli vain yksikanavainen SLI-silta.

Asuksen emolevy oli testin ainoa, jossa on vakiona WLAN-Bluetooth-radio. Levy on myös kattavasti varusteltu. Sen led-valaistukset kuuluivat myös testin miellyttävimpiin. Lisäksi 3D-tulostettavien osien avulla koneen ulkoasua voi kustomoida entisestään.

ASRockin etuna ovat suoraan emolevyllä olevat helpot virta- ja reset-napit sekä debug-näyttö. Se on kelvollinen pelaajan emolevy ja 230 euron hintalapulla myös nelikon toiseksi edullisin. Toisaalta se on melko säästeliäästi varusteltu.

Kaikkineen Kaby Lake -kokoonpanoon päivittämisen suurimmaksi valtiksi jäävät Intelin lupailemat Optane-levyt, joita ei vielä ole kaupoissa. Mitään suurta tarvetta kiirehtiä päivitykseen ei ole – varsinkin jos käytössä on jo hyvä prosessori viimeisestä parista sukupolvesta. Pelaajan kannattaa mieluummin laittaa rahansa näytönohjainpäivitykseen kuin vaihtaa uuteen prosessoriarkkitehtuuriin.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät
  3. Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit
  4. Kokoonpanot ja tietoa mittauksista
  5. Suorituskykymittaukset: Kaby Lake peleissä
  6. Yhteenveto
Keskustelu

Öäh… siis te testasitte emolevyjä prosessoriartikkelissa ja nyt prosessoreita emolevyartikkelissa :confused:

Virrankulutustestit olisi ollut ihan mielenkiintoista luettavaa. Myös kellotusominaisuudet ja tulokset. Nyt jäi aikalailla pintapuoliseksi raapaisuksi harrastajan kannalta. Suorituskykytestit vakiona ajettuina ovat olleet pari vuosikymmentä ihan nolla-arvotouhua.

mrkukov

"Testataan emolevyjä pelaamalla 4K resolla!" :facepalm:

No katsos kun kyseessä on peliemolevyt… Tai sitten testaajalla oli vaan 4K näyttö käytössä, jota piti testata Tämäkin oli oikeasti hyvä pointti, sillä tuolla resolla pullonkaula on yleensä jossain muualla kuin emolevyssä…

Ylikellotukset? Hyötyohjelmanopeudet? Ei mitään mainintaa esimerkiksi virransyötöistä ja montako vaihetta niissä on. Ei erillisiä kuvakaappauksia itse BIOSeista.

Sikäli kattava artikkeli, mutta sisällöltään MB-tasoinen pintaraapaisu.

Ala-arvoinen testi. Tässä tämä uuden toimituksen paras ulosanti nyt nähdään. Onneksi sentään eräällä toisella sivustolla tehdään HUOMATTAVASTI parempia artikkeleita kuin täällä. Kiitos ja hei.

Kyllähän tästä jo parin luetun kappaleen jälkeen huomaa että metsään mennään.

Taitaa suurin ero entiseen olla nyt siinä ettei artikkelin tekijää kiinnosta oikeasti nämä testattavat vehkeet.

Miten vitussa näitten artikkelejen laatu on menny aivan paskaks ihan hetkessä. Eihän näissä oo mitään helvetin tolkkua tai asiantuntevaa testausta tehty. Aattelin alunperin tuosta etusivulta et jees pari mielenkiintosta artikkelia varmaan hyvillä uusilla tiedoilla mut täytyy kyllä sanoa et pahoja pettymyksiä.

Pulshu

Miten vitussa näitten artikkelejen laatu on menny aivan paskaks ihan hetkessä. Eihän näissä oo mitään helvetin tolkkua tai asiantuntevaa testausta tehty. Aattelin alunperin tuosta etusivulta et jees pari mielenkiintosta artikkelia varmaan hyvillä uusilla tiedoilla mut täytyy kyllä sanoa et pahoja pettymyksiä.

Asiaan saattaa vaikuttaa se, että kirjoittajat ovat vaihtuneet ulospotkituista io-median jätkistä ulkopuolisiin ja freelancer kirjoittajiin, joilla ei ole mitään syvällisempää osaamista tai kokemusta tekniikan alan artikkelien tai uutisten kirjoittamisesta.

IcyAero

Asiaan saattaa vaikuttaa se, että kirjoittajat ovat vaihtuneet ulospotkituista io-median jätkistä ulkopuolisiin ja freelancer kirjoittajiin, joilla ei ole mitään syvällisempää osaamista tai kokemusta tekniikan alan artikkelien tai uutisten kirjoittamisesta.

No tuo kävi kieltämättä myös mielessä mut ei luulis heillekkään mahdoton homma olevan hieman selvittää mitä noissa testeissä on yleensä tehty ja tutkittu. Nyt on kirjoteltu ja testailtu jotain diibadaapa juttuja mitkä on jokseenki merkityksetöntä.

Muropaketin uusimmat