UUSIMMAT

Yhteenveto

07.01.2017 12:00 | Tapio Berschewsky

Yhteenveto

Testimme osoittivat, että Skylakesta vastaavaan Kaby Lakeen vaihtava ei saavuta peleissä juuri minkäänlaista etua. Vain Civilization VI:ssa ero oli selvä, koska se rasitti prosessoria enemmän kuin muut pelit. Tämän perusteella Kaby Lakea ei voi suositella päivityksenä valtaosalle niistä pelaajista, joilla on jo Skylakeen perustuva kokoonpano, ellei välttämättä halua päästä jatkossa käsiksi Intelin Optane-levyihin.

Testiemolevyt eivät myöskään käytännössä asettuneet selkeään paremmuusjärjestykseen testien perusteella. Vaikka Gigabyten Aorus oli useammassakin testissä paras, erot olivat niin pienet, että pelkästään sillä ei oikeuteta emolevyn 300 euron hintalappua. Ryhmän halvin, eli 210 euron MSI, sai myös voiton parilta testikierrokselta – tosin vielä pienemmillä eroilla muihin.

Z270-piirisarjallisten emolevyjen välille ei muodostunut vahvaa ykköstä muillakaan perusteilla. Aorusin runsaat ominaisuudet nostivat sen jonkin verran muiden yläpuolelle. Toisaalta emolevy kannattaa joka tapauksessa hankkia niin, että se on mitoitettu omiin tarpeisiin, eikä maksaa tarpeettoman suurta summaa mahdollisimman laajan toiminnallisuuden perusteella.

Aorusin puolesta puhuvat kattavat liitännät erilaisille tallennusmedioille, hyvä varustelu, kaksi gigabitin verkkoliitäntää, emolevyllä oleva debug-näyttö sekä painikkeet ja kytkimet, jotka helpottavat ylikellottajien ja muiden paljon konettaan säätävien elämää.

MSI:ssä ainoa todella erityinen piirre on sen toisessa M.2-liitännässä oleva jäähdytyselementti, jonka on tarkoitus auttaa emolevyn pintaan asennettavaa nopeaa SSD-levyä toimimaan vakaammin kovemmissa lämmöissä. MSI:n levyllä on vain yksi prosessorituulettimelle varsinaisesti tarkoitettu liitin, mutta mahdollisen toisen prosessorituulettimen voi tietysti halutessaan kiinnittää yhteen sen neljästä kotelotuulettimen liittimestä. Se oli ryhmän ainoa, jonka mukana tuli vain yksikanavainen SLI-silta.

Asuksen emolevy oli testin ainoa, jossa on vakiona WLAN-Bluetooth-radio. Levy on myös kattavasti varusteltu. Sen led-valaistukset kuuluivat myös testin miellyttävimpiin. Lisäksi 3D-tulostettavien osien avulla koneen ulkoasua voi kustomoida entisestään.

ASRockin etuna ovat suoraan emolevyllä olevat helpot virta- ja reset-napit sekä debug-näyttö. Se on kelvollinen pelaajan emolevy ja 230 euron hintalapulla myös nelikon toiseksi edullisin. Toisaalta se on melko säästeliäästi varusteltu.

Kaikkineen Kaby Lake -kokoonpanoon päivittämisen suurimmaksi valtiksi jäävät Intelin lupailemat Optane-levyt, joita ei vielä ole kaupoissa. Mitään suurta tarvetta kiirehtiä päivitykseen ei ole – varsinkin jos käytössä on jo hyvä prosessori viimeisestä parista sukupolvesta. Pelaajan kannattaa mieluummin laittaa rahansa näytönohjainpäivitykseen kuin vaihtaa uuteen prosessoriarkkitehtuuriin.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelin liitännät
  3. Emolevyn painikkeet, erikoisuudet ja BIOSit
  4. Kokoonpanot ja tietoa mittauksista
  5. Suorituskykymittaukset: Kaby Lake peleissä
  6. Yhteenveto