UUSIMMAT

Testissä AMD X370 -emolevyt: Gigabyte, MSI, Asus ja ASRock

26.04.2017 18:00 | Tapio Berschewsky | 9

Maaliskuun alussa julkaistu Ryzen 7 on AMD:n ensimmäinen merkittävä tehokkaisiin työpöytäkoneisiin tarkoitettu prosessorisarja vuosiin. Testasimme neljä Ryzenille tarkoitettua emolevyä tunnetuilta valmistajilta.

Peleissä paraskin Ryzen jää Intelin kärkimalleista jälkeen, mutta monissa muissa käyttötarkoituksissa sen kahdeksan ydintä ja kuusitoista säiettä tekevät siitä mainion prosessorin moderniin tietokoneeseen.

Otimme testiin Gigabyte Aorus AX370-Gaming 5-, MSI Krait Gaming X370-, Asus ROG Crosshair VI Hero- ja ASRock Fatal1ty X370 Gaming Professional -emolevyt. Kaikki nämä ovat X370 -piirisarjalla varustettuja AM4-kantaisia emolevyjä.

X370 tukee kahtakymmentäneljää PCIe 3.0 -väylää sekä kahdeksaa PCIe 2.0 -väylää. Virallinen maksimivauhti muistille on DDR4-2666, mutta kerrointa nostamalla muistit saa toimimaan DDR4-3200 -tilassa. Piirisarjan kanssa voi käyttää yhdestä kolmeen erillisnäytönohjainta SLI- tai CrossFire-tilassa.

Tutkimme, testasimme ja mittasimme, millaisia emolevyjä AMD X370 -piirisarjan ympärille on rakennettu.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat
Keskustelu

Suorituskykytestimme osoittivat, että emolevyjen välillä ei mitään käytännön eroja syntynyt.

Hyvä että muropaketti jättää ne oikeat erot muiden sivujen käsiteltäviksi. Näiden levyjen suorituskyvyllä on siis eroa, nimittäin VRM:n, muistien ja kellotusten osalta, unohtamatta biosseja.
1800X kulkee vakiokelloilla samaa vauhtia riippumatta emolevystä. Hyvä että käytitte sen testaamiseen kauheasti aikaa ja vaivaa. :rolleyes:

Ihanko oikeasti tietotekniikka sivusto käyttää graaffeihin jpg:iä. Tiedän ettei se artikkelin kannalta ole oleellista, mutta olisi kiva jos saman verran bittejä laittaisi oikeaan formaattiin jotteivät tekstit puuroutuisi, tai vielä parempi käyttäisi svg:tä.

Millä nopeudella mujistit testatessa pyörivät, ja kokeiltiinko ollenkaan, millä nopeudella ne saa maksimissaan toimiaan?

Tämä on se käytännössä ainoa ero, minkä kautta emolevyllä voi olla väliä ryzenin suorituskykyyn.

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Merkath

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Tässähän testattiin emolevyjä, ei muisteja. Emolevy käynnistyi, eli se on hyvä. Toinenkin käynnistyi, eli ne on yhtä hyviä. :D

Ainakin jos haluaa hyvän äänipirin niin asus on vaihtoehto.
Myös muistien miniminopeus on 2660mhz sen alle niin nopeus kärsii ulkomaisten arvosteluiden perustella ja maksimi nopeus on tällä hetkellä 3200mhz mutta muutoksia voi tulla.
Pitää myös muistaa että ryzen emolevyt eivät tue neljän kamman muisteja kuin 2133mhz asti ja ryzen sopivat muistit ei ole kovin paljon markkinoilla eli kannattaa lukea arvosteluita ja emolevyjen qvl muisti sopivuuksia.

Emojen USB porttien nopeutta kannattaisi myös testata, koska ne on usein toteutettu eri piirisarjoilla. Asuksen takapaneelin 3.1 liitäntä on osoittatutunut jopa 30% hitaamaksi kuin kilpailijoiden, jotka käyttävät nopeampaa piirisarjaa. Lisäksi M.2 liitännän sijoittelulla on suuri vaikutus levyn lämpötilaan.

Myös osa emolevyissä toisessa M2 liitimessä on vähempää kaistaa eli pitää ottaa huomion mihin nopean levyn pistää.
Asmedian ja intelin usb 3.1 piirien välillä on pieniä eroja muutta ovat kuitenkin käyttökelpoisia molemmat.

Testi jäi kumman torsoksi. Tuo oli enemmänkin jonkin sortin katsaus kuin varsinainen testivertailu. Noissa täytyy olla muitakin eroja kuin vain nopeustekijä jota testata.

Muropaketin uusimmat