Loppusanat

26.04.2017 18:00 Tapio Berschewsky

Loppusanat

Ryzen-kokoonpanoihin on tarjolla monenlaisia emolevyjä. Nämä X370-sarjalliset olivat kaikki kelvollisia, mutta ominaisuuksien runsaus erotteli paremmat keskinkertaisesta.

Suorituskykytestimme osoittivat, että emolevyjen välillä ei mitään käytännön eroja syntynyt. Melkein kaikissa testeissä erot olivat alle prosenttia, joissain jopa promillen luokkaa. Nämä ovat käytännössä vain tilastoharhaa, sillä viidellä testillä ei vielä saada näin pienistä eroista aikaan riittävää statistiikkaa. Käytännössä emoja voi siis pääosin pitää suorituskyvyltään identtisinä. Ainoa suorituskykymittaus, jossa saimme aikaan yli prosentin eron, oli Ghost Recon Wildlands – ja siinäkin ero jäi hyvin pieneksi.

Tehonkulutuksessa pinnalle noussut kahden prosentin ero oli käytännössä ainoa tulos, joka kertoi mistään mitattavasta erosta levyjen välillä.

Kukin testattu Ryzen-emolevy on käyttökelpoinen hyvän pöytäkoneen rakennusalustana. Tarkempi ominaisuuskirjo pitää valita oman budjetin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Gigabyte Aorus oli testaajan suosikki. Sen hyvä liitettävyys, mainiot kontrollit suoraan emolevyn pinnassa, sekä tuki kahdelle erilliselle BIOSille ovat ylittämättömät tässä joukossa. Plussaa tuli myös kahdesta verkkoliitännästä. Lisäksi sen siedettävä hintataso ja komea ulkomuoto puhuvat sen puolesta.

MSI oli näistä malleista tylsin, mutta silti kelvollinen. Jos lisäominaisuuksia ei tarvitse, ei tässä ollut mitään erityistä vikaakaan. Ominaisuuksien määrää heijastelee myös hinta – tämä on testaamistamme X370 -emolevyistä selvästi edullisin ja testin ainoa alle 200 euron malli.

Asus asettuu ominaisuuksiltaan testin parempaan päähän. Huikea määrä usb-liittimiä takapaneelissa ilahduttavat varmasti monia. Muilta osin tosin levy ei pärjää liitettävyydeltään Aorusille. Asuksen levy on tyylikkäimmäin näköinen ja sen lediefektit miellyttivät eniten. 3D-tulostettavat custom-osat mahdollistavat estetiikan viemisen vielä pidemmälle.

ASRockin hyvin varusteltu levy ei pärjää Aorusille tai Asukselle takapaneelin liitettävyydeltään, mutta kaksi verkkoliitäntää joista toinen jopa 5 Gbit -nopeudella, kaksi paikkaa M.2 -levylle ja hyvät kontrollit suoraan emolevyllä ylikellottajille ja muille säätäjille puhuvat puolestaan. Se on myös testin kallein ja ainoa yli 300 euron hintainen levy.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat