UUSIMMAT

Loppusanat

26.04.2017 18:00 | Tapio Berschewsky | 9

Loppusanat

Ryzen-kokoonpanoihin on tarjolla monenlaisia emolevyjä. Nämä X370-sarjalliset olivat kaikki kelvollisia, mutta ominaisuuksien runsaus erotteli paremmat keskinkertaisesta.

Suorituskykytestimme osoittivat, että emolevyjen välillä ei mitään käytännön eroja syntynyt. Melkein kaikissa testeissä erot olivat alle prosenttia, joissain jopa promillen luokkaa. Nämä ovat käytännössä vain tilastoharhaa, sillä viidellä testillä ei vielä saada näin pienistä eroista aikaan riittävää statistiikkaa. Käytännössä emoja voi siis pääosin pitää suorituskyvyltään identtisinä. Ainoa suorituskykymittaus, jossa saimme aikaan yli prosentin eron, oli Ghost Recon Wildlands – ja siinäkin ero jäi hyvin pieneksi.

Tehonkulutuksessa pinnalle noussut kahden prosentin ero oli käytännössä ainoa tulos, joka kertoi mistään mitattavasta erosta levyjen välillä.

Kukin testattu Ryzen-emolevy on käyttökelpoinen hyvän pöytäkoneen rakennusalustana. Tarkempi ominaisuuskirjo pitää valita oman budjetin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Gigabyte Aorus oli testaajan suosikki. Sen hyvä liitettävyys, mainiot kontrollit suoraan emolevyn pinnassa, sekä tuki kahdelle erilliselle BIOSille ovat ylittämättömät tässä joukossa. Plussaa tuli myös kahdesta verkkoliitännästä. Lisäksi sen siedettävä hintataso ja komea ulkomuoto puhuvat sen puolesta.

MSI oli näistä malleista tylsin, mutta silti kelvollinen. Jos lisäominaisuuksia ei tarvitse, ei tässä ollut mitään erityistä vikaakaan. Ominaisuuksien määrää heijastelee myös hinta – tämä on testaamistamme X370 -emolevyistä selvästi edullisin ja testin ainoa alle 200 euron malli.

Asus asettuu ominaisuuksiltaan testin parempaan päähän. Huikea määrä usb-liittimiä takapaneelissa ilahduttavat varmasti monia. Muilta osin tosin levy ei pärjää liitettävyydeltään Aorusille. Asuksen levy on tyylikkäimmäin näköinen ja sen lediefektit miellyttivät eniten. 3D-tulostettavat custom-osat mahdollistavat estetiikan viemisen vielä pidemmälle.

ASRockin hyvin varusteltu levy ei pärjää Aorusille tai Asukselle takapaneelin liitettävyydeltään, mutta kaksi verkkoliitäntää joista toinen jopa 5 Gbit -nopeudella, kaksi paikkaa M.2 -levylle ja hyvät kontrollit suoraan emolevyllä ylikellottajille ja muille säätäjille puhuvat puolestaan. Se on myös testin kallein ja ainoa yli 300 euron hintainen levy.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat
Keskustelu

Suorituskykytestimme osoittivat, että emolevyjen välillä ei mitään käytännön eroja syntynyt.

Hyvä että muropaketti jättää ne oikeat erot muiden sivujen käsiteltäviksi. Näiden levyjen suorituskyvyllä on siis eroa, nimittäin VRM:n, muistien ja kellotusten osalta, unohtamatta biosseja.
1800X kulkee vakiokelloilla samaa vauhtia riippumatta emolevystä. Hyvä että käytitte sen testaamiseen kauheasti aikaa ja vaivaa. :rolleyes:

Ihanko oikeasti tietotekniikka sivusto käyttää graaffeihin jpg:iä. Tiedän ettei se artikkelin kannalta ole oleellista, mutta olisi kiva jos saman verran bittejä laittaisi oikeaan formaattiin jotteivät tekstit puuroutuisi, tai vielä parempi käyttäisi svg:tä.

Millä nopeudella mujistit testatessa pyörivät, ja kokeiltiinko ollenkaan, millä nopeudella ne saa maksimissaan toimiaan?

Tämä on se käytännössä ainoa ero, minkä kautta emolevyllä voi olla väliä ryzenin suorituskykyyn.

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Merkath

"Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia"
Saitteko siis jokaisella lankulla muistit toimimaan tuolla 3600MHz nopeudella? Olisitte varmaan ensimmäiset maailmassa, kannattaisi hehkuttaa tätä saavutusta enemmän.
Hyvä mainita jos muisti toimi vain 2133MHz – Ei tosin taidettu edes kurkata Biosiin. :facepalm:

Tässähän testattiin emolevyjä, ei muisteja. Emolevy käynnistyi, eli se on hyvä. Toinenkin käynnistyi, eli ne on yhtä hyviä. :D

Ainakin jos haluaa hyvän äänipirin niin asus on vaihtoehto.
Myös muistien miniminopeus on 2660mhz sen alle niin nopeus kärsii ulkomaisten arvosteluiden perustella ja maksimi nopeus on tällä hetkellä 3200mhz mutta muutoksia voi tulla.
Pitää myös muistaa että ryzen emolevyt eivät tue neljän kamman muisteja kuin 2133mhz asti ja ryzen sopivat muistit ei ole kovin paljon markkinoilla eli kannattaa lukea arvosteluita ja emolevyjen qvl muisti sopivuuksia.

Emojen USB porttien nopeutta kannattaisi myös testata, koska ne on usein toteutettu eri piirisarjoilla. Asuksen takapaneelin 3.1 liitäntä on osoittatutunut jopa 30% hitaamaksi kuin kilpailijoiden, jotka käyttävät nopeampaa piirisarjaa. Lisäksi M.2 liitännän sijoittelulla on suuri vaikutus levyn lämpötilaan.

Myös osa emolevyissä toisessa M2 liitimessä on vähempää kaistaa eli pitää ottaa huomion mihin nopean levyn pistää.
Asmedian ja intelin usb 3.1 piirien välillä on pieniä eroja muutta ovat kuitenkin käyttökelpoisia molemmat.

Testi jäi kumman torsoksi. Tuo oli enemmänkin jonkin sortin katsaus kuin varsinainen testivertailu. Noissa täytyy olla muitakin eroja kuin vain nopeustekijä jota testata.

Muropaketin uusimmat