Uusimmat

Kokoonpano ja mittaukset

26.04.2017 18:00 Tapio Berschewsky

Kokoonpano ja mittaukset

Vaikka emolevyissä on identtinen piirisarja ja kokeilimme niitä identtisillä komponenteilla, päätimme tehdä myös kevyet suorituskykymittaukset selvittääksemme, syntyykö jonkin valmistajan emolevyllä kuitenkin mitattavasti parempia kokoonpanoja.

Kaikissa testikokoonpanoissa käytimme prosessorina Ryzen 7 -sarjan 1800X:ää. Mukana oli myös 16 gigatavua G.Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600 F4-3600C16D-16GTZ -muistia, MSI:n GeForce GTX 1080 Ti Twin Frozr IV -näytönohjain, Noctuan NH-D15 -prosessoricooleri ja Samsungin 850 EVO -SSD-asema. Käyttöjärjestelmänä oli 64-bittinen Windows 10 Home.

Ajoimme kokoonpanoilla 3D Mark Time Spyn, Ghost Recon Wildlandsin sisäänrakennetun benchmarkin, AIDA64:n muistitestin, 7-Zipin pakkaus- ja purkutestin sekä Cinebench R15:n testin yhdellä ja kaikilla ytimillä.

Prosessorin renderöintinopeutta testattiin Cinebench R15:llä. Renderöinnin jälkeen ohjelma ilmoittaa tuloksen pisteinä, joissa suurempi tulos on parempi.

Kaikki emolevyt antoivat käytännössä yhtenevän tuloksen niin tässä kuin muissakin testeissämme. Yhdellä ytimellä parhaat olivat Aorus ja Asus ja jälkeen jäivät MSI ja ASRock ja asetelma toistui myös kaikkia ytimiä käyttäessä. Kaikki erot ovat alle yhtä prosenttia.

7-Zipin (versio 16.04) sisäänrakennettu pakkaus- ja purkutesti käyttää LZMA-algoritmia. Suurempi tulos on parempi.

Myös 7-Zip osoitti, että tehoeroja kokoonpanojen välille ei syntynyt. Pakkauksessa nopein oli Asus ja hitain ASRock. Purkamisessa nopein oli Gigabyte ja hitain Asus. Nämäkin erot jäävät kaikki marginaalisiksi ja alle prosentin luokkaan.

AIDA64:ää käytimme keskusmuistin väylän kaistanleveyden testaamiseen. Ohjelma ilmoittaa nopeuden megatavuina sekunnissa luku-, kirjoitus-, ja kopiointitesteissä.

Muistin kaistanleveydestäkään ei löytynyt mitään käytännön eroja. Lukemisessa nopein oli Gigabyte ja hitain ASRock. Kirjoituksessa nopein oli ASRock ja hitain MSI. Kopioinnissa nopein oli MSI ja hitain Asus. Erot jäävät taas alle prosenttiin ja ovat sivuutettavissa.

3D Markin Time Spy -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä 3D-grafiikan piirtämisessä vastaten modernia DirectX 12 -peliä raskailla asetuksilla. Tulos ilmoitetaan testin antamina 3D Mark -pisteinä, jossa suurempi on parempi.

Kaikkien kokoonpanojen tulokset jäivät kymmenen 3D Mark pisteen sisään. Nopeimpana oli Asus ja hitaimpana Gigabyte. Erona taas alle prosentti.

Ghost Recon Wildlands on tänä vuonna ilmestynyt erittäin raskaasti näytönohjainta käyttävä peli, jossa ajoimme testit 1920 x 1080 resoluutiolla täydellä ruudulla, pelin raskaimpia asetuksia käyttäen.

Nopein ruudunpäivitys oli Asuksella ja hitain MSI:llä. Ero jäi 1,1 prosenttiin.

Testisession aikana otimme myös ylös korkeimman tehonkulutuksen. Eniten virtaa käytti Gigabyte, vähiten ASRock. Ero nousi 1,9 prosenttiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Emolevyt, tuotepakettien sisällöt ja takapaneelien liitännät
  3. Massamuistien liitännät, emolevyn painikkeet ja erikoisuudet
  4. Kokoonpano ja mittaukset
  5. Loppusanat