Uusimmat

Ensituntumat Lenovo Ideapad 5i ja Thinkcentre M60q Chromebox Enterprise – ChromeOS-laitteiden monipuolisemmat muodot

03.09.2022 18:30 Kai Taipale

Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmään perustuvia laitteita on totuttu näkemään useimmiten hieman pienikokoisempina kannettavina, harvemmin isokokoisina versioina, tai varsinkaan pöytäkoneina. Lenovolta löytyy nyt molempia.

Berliinin IFA-tapahtuman yhteydessä julkaistu Lenovo IdeaPad 5i on valmistajan ensimmäinen 16-tuumainen Chromebook. Siitä löytyykin sellaisia harvinaisuuksia kuin täysikokoinen numeronäppäimistö.

Kannettava kuuluu selkeästi olemukseltaan Chromebookkien laatuluokkaan. Laitehan on toki isokokoinen, eli mihinkään kannettavuusaateliin se ei kuulu. Se on silti rungoltaan tässä hintaluokassa kohtuullisen tukeva ja kivasti viimeistelty, mutta erityisesti ilahduttaa laitteen näyttö.

Parhaassa versiossa 16:10-kuvasuhteen 2,5K-näyttö yltää 350 nitin kirkkauteen. Kuvissa esiintyvä edullisempi näyttövaihtoehto yltää Full HD -tarkkuuteen, ja samalla tippuu myös kirkkaus 300 nitiin ja päivitysnopeus 60 hertsiin. 2,5K-tarkkuus riittää kannettavaan enemmän kuin hyvin, sillä näytillä ollut laite Full HD -tarkkuudellakin oli täysin mukiinmenevä. Paremmassa näytössä olisi käytössä myös 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee surffailusta entistäkin sujuvampaa. Perustason näyttöä oli sitäkin pikaisen tutustumisen perusteella mukava käyttää.

Muistia Ideapad 5i:ssä on malliversiosta riippuen joko neljä tai kahdeksan gigatavua. Tämän lisäksi SSD-tallennustilaa voi olla joko 256 tai 512 gigatavua ja eMMC-tilaa 64 tai 128 gigatavua.

Laitteen mitat ovat: 356,5 x 253 x 20 millimetriä, ja paino on vähimmillään 1,86 kilogrammaa. Akkukestoksi lupaillaan 12 tuntia. Tämä ei olisi aivan mahdotonta, sillä kookkaaseen laitteeseen mahtuu isohko akku.

Koon myötä myös kosketusalusta on saatu kasvatettua isokokoiseksi. Tuntuma oli vähintään kelvollinen. Sama pätee myös näppäimistöön. Liikeradan pituudeksi kerrottiin 1,5 millimetriä, eikä käyttö tuntunut ollenkaan huonolta, pikemminkin näppäimistössä oli kirjoitusmukavuutta jopa enemmän kuin liikeradasta olisi voinut päätellä.

Kaiuttimia on kaksi, mutta äänentoistosta ei hälyisessä ympäristössä pystynyt saanut mitään todellista tolkkua. Webbikamera on Full HD -tasoa, ja kamerassa on Lenovon tuttuun tyyliin fyysinen kytkin, jolla voi peittää linssin.

Pellin alta löytyy WiFi 6E ja suorituskyvystä vastaa parhaimmillaan Intelin 12. sukupolvea edustava Core i3  1215U -suoritin. Liitäntävarustukseen kuuluu yksi MicroSD-korttipaikka, kaksi USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitäntää ja kaksi USB 3.2 Gen 1 Type-A liitäntää sekä vielä audioliitäntä.

Lenovo IdeaPad 5i Chromebook -mallien hinnat alkavat 549 eurosta, ja myynti alkaa näillä näkymin syyskuussa.

ChromeOS-laitteista näytillä oli myös ThinkCentre M60q Chromebox Enterprise. Tämä lähtökohtaisesti yrityskäyttöön suunnattu mini-PC on ahdetty yhden litran kokoluokan koteloon. Laite siis mahtuu piiloon vaikkapa näytön taakse.

Pienestä koostaan huolimatta sisältä löytyy parhaimmillaan 12. sukupolven Intel Core i5 -suoritin. Tuettuna on yhteensä neljä näyttöä, ja langattomat yhteydet hoituvat WiFi 6E -tasolla.

ThinkCentre M60q Chromebox Enterprise -mallien hinnat alkavat 299 eurosta ja myynnin odotetaan alkavan joulukuussa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat