Uusimmat

Kokeilu JBL Bar 1000 -kotiteatterijärjestelmä – Äänessä avaruutta ja jyristelyä, käytössä helppoutta

04.09.2023 20:00 Kai Taipale

Muropaketin kokeiluissa on esiintynyt aiemmin yhteen kaiuttimeen perustuva JBL Bar 300 -ääniratkaisu kotiteatteriin. Nyt kokeiluun otettiin samaan mallistoon kuuluva versio, joka on varustettu subwooferilla ja erillisillä takakaiuttimilla. Hinta nousee, sijoitettavuus hankaloituu, mutta myös leffakäytössä fiiliskin pomppaa uuteen ulottuvuuteen.

Lähes mikä tahansa ulkoinen kaiutinratkaisu parantaa television äänentoistoa. Helpoin, ja usein vieläpä kohtuullisen monipuolinen ratkaisu, on yhden kaiuttimen ratkaisu eli soundbar. Sen rakenne tuo mukanaan aina kompromisseja, mutta helppous ja yksinkertaisuus voivat korvata tämän, varsinkin jos hinta on kohtuullinen.

LUE MYÖS: Kokeilu JBL Bar 300 -soundbar-kaiutin – Pidempi versio luo avaran äänen isoon tilaan

Selvää kuitenkin on, ettei yhden kaiuttimella voi päästä samaan lopputulokseen kuin useilla erilliskaiuttimilla. Soundbarin yhdistäminen erillisiin takakaiuttimiin tarjoaa jo selvästi kehittyneemmän lähtökohdan, ääntä kun saadaan toistettua useammasta pisteestä. Erillinen subwoofer mahdollistaa sitten vielä matalampien jyrähdysten pontevamman toiston.

Juuri tällaista ratkaisua edustaa JBL Bar 1000. Se koostuu kohtuullisen kookkaasta soundbar-kaiuttimesta, kahdesta langattomasta takakaiuttimesta ja subwooferista. Takakaiuttimet ovat täysin langattomat, sillä niissä on myös akku. Tämä helpottaa sijoittamista, mutta tarkoittaa myös latausjumppaa. Lataus hoituukin telakoimalla takakaiuttimet soundbarin kumpaakin päähän. Subwoofer saa sekin äänisignaalin langattomasti, mutta sähkö tulee kaapelia pitkin.

Näiden useammasta kaiuttimesta koostuvien kotiteatterisettien hintahaarukka on hyvin laaja, edullisimmillaan niitä saa noin 300 euron pintaan, mutta hintavimmat kokonaisuudet menevät yli parin tonnin luokkaan. Vuoden 2023 kesällä julkaistun JBL Bar 1000 -kaiutinsetin suositushinta on 1199 euroa. Tuote edustaa siis selvästi hintavampaa luokkaa, ja sen kilpailijoita löytyy esimerkiksi Samsungin huippumalleista tai Sonos-tuotteiden yhdistelmistä.

LUE MYÖS: Kokeilu Sonos Era 100 -kaiutin – Monikäyttöinen ja kompakti tehopakkaus

JBL Bar 1000 -myyntipakkauksessa on soundbar-kaiutin, kaksi takakaiutinta peitelevyineen, subwoofer, kaukosäädin paristoineen, virtakaapelit, HDMI-kaapeli, seinäkiinnikkeet ja pikaopas. Soundbarin tai takakaiuttimet voi tasolle sijoittamisen lisäksi asentaa myös seinälle, jälkimmäiset myös esimerkiksi telineeseen. Kokeilun aikana kaikki kaiuttimet olivat tasojen päällä.

JBL Bar 1000 on tyyliltään hillitty, mutta myös kovin muovinen. Kaikki pinnat ovat kovia ja väritykseltään tumman harmaita. JBL-logokin on hyvin hillitysti yläpinnassa. Kova muovi tuntuu olevan myös herkkä keräämään hienoa pölyä pinnalleen.

Soundbarin päällä on vain kolme painiketta, joista kahdella säädetään äänenvoimakkuutta ja yhdestä valitaan äänilähde. Painikkeiden tuntuma on naksahtava, ja niitä on helppo painaa. Suurin osa toiminnoista hoidetaan kuitenkin kaukosäätimellä, joten harva painikkeita edes käyttää.

Olemusta leimaa siis muovisuus, mutta kokonaisuus on kohtuullisen tukeva, mutta takakaiuttimet telakoituvat soundbariin magneetin avulla, joten ne myös irtoavat siitä maltillisella voimalla.

Pituutta kaiuttimella on aavistuksen alle 90 senttimetriä, kun takakaiuttimet ovat irrallaan. Kun takakaiuttimet asetetaan soundbarin päihin, kasvaa mitta jo 120 senttimetriin. Yhdistelmä mahtui juuri ja juuri testiympäristön 75-tuumaisen television jalkojen väliin, mutta kiinnittäessä joutui soundbariin asentoa muuttamaan. Aivan kapeimmalle tasolle tätä ratkaisua ei voi sijoittaa. Kokoluokka sopii ehkä parhaiten isokokoisen television kaveriksi. Kuunteluetäisyydelle on sillekin suosituksena noin 2,5 – 3 metriä.

Takakaiuttimet suositellaan sijoitettavaksi katsojan taakse, noin 1 – 1,4 metrin korkeuteen. Subwooferin etäisyys voi yhden ja kuuden metrin välillä, mieluiten soundbarin sivulla. Pieniä moitteita voi antaa siitä, että subbarin virtakaapeli on auttamattoman lyhyt, mutta toki helposti vaihdettavissa pidempään. Kun paikat kaiuttimille on katsottu, on aika ottaa järjestelmä käyttöön ja mahdollisesti hienosäätää sijainteja.

Soundbarissa on peräti kolme HDMI-sisäänmenoa ja yksi eARC-yhteensopiva ulostulo. Siihen on siis suoraan mahdollista kytkeä kuva- ja äänilähteet. Lisäksi käytettävissä on USB-liitäntä sekä Ethernet-liitäntä. USB-liitäntä on vain päivittämistä varten. Testissä kaikki verkkoyhteydet hoidettiin langattomilla vaihtoehdoilla. Langattoman WiFi-verkon lisäksi järjestelmän voi siis kuitenkin kytkeä Ethernetillä kodin verkkoon.

Käyttöönotto on helppoa. Soundbar yksikköön virrat samoin kuin takakaiuttimiin ja subwooferin virtajohto seinään. Laitteet löysivät toisensa ilman mitään erillisiä säätötoimenpiteitä. Tämän jälkeen laite valmis kalibroitavaksi. Kaiuttimien tarjoamat tilaäänet muodostetaan hyödyntämällä pintaheijastuksia, mikä näkyy laitteiden käyttöönotossa. Järjestelmä pitää siis kalibroida. Tämäkin toimenpide on automatisoitu, mutta takakaiuttimet sijoitetaan ensiksi kuuntelupaikaan viereen, ja vasta sen jälkeen varsinaisille paikoilleen. Kalibrointiprosessi on siis kaksivaiheinen, mutta nopea ja helppo suorittaa.

Testiympäristössä subwoofer jouduttiin sijoittamaan kuuntelupaikan sivulle, sillä television vieressä siinä ilmeni tarpeetonta kuminaa. Muuten sijoittaminen oli helppoa.

Käyttöönoton jälkeen kommunikointi hoituu kaukosäätimen ja näytön kautta. Laitteen näyttö on upotettu etupintaan, verkon taakse. Vain viiden merkin mittainen näyttö joutuu skrollaamaan tekstejä, mutta esimerkiksi äänenvoimakkuus näkyy säädettäessä selkeästi. Erilaiset monikanavaäänien tunnisteet ovat isompi haaste, mutta niistäkin saa riittävästi selvää.

Näyttö näyttää tietonsa, ja pimenee sen jälkeen, joten tältä osin käyttö on toteutettu järkevästi. Ratkaisu on huomaamaton, ja ehdottomasti parempi kuin näyttö kaiuttimen yläpinnassa tai ei ollenkaan näyttöä.

Kaukosäädin on malliltaan kapea mallinen ja mukavan kevyt. Tässäkin on samaa muovisuutta kuin itse kaiuttimessa, mutta käyttöä se tuntuu kestävän hyvin.

Kaukosäätimessä on äänenvoimakkuussäätimen lisäksi yksitoista painiketta. Näistä kolme on varattu sisääntuloille, yksi virralle, yksi Atmos-tilalle sekä yksi äänen mykistämiselle. Lisäksi on käytettävissä toisto-, kalibrointi-, bassontaso- ja suosikkipainikkeet. Dolby-tilaäänien kohdalla voi myös käyttää Dolby Atmos -painiketta, jolla voi säätää tehosteiden voimakkuutta, ja vastaava löytyy vielä takakaiuttimien tasolle. Painikkeiden tuntuma on luonteva.

Käytettävissä on myös JBL One -mobiilisovellus. Sillä hoituvat niin viiveen hienosäätö, ohjelmistopäivitykset kuin taajuuskorjaimen asetuksetkin. Saapa sovelluksesta auki myös virtuaalisen kaukosäätimen, mikäli varsinainen kapula sattuu olemaan käden ulottumattomissa.

Tuettuna on musiikin toistamiseksi Bluetooth-yhteyden lisäksi myös AirPlay, Alexa MRM ja laitteessa on vieläpä sisäänrakennettu Chromecast. Musiikin suoratoistamiseen on siinä kiitettävä valikoima vaihtoehtoja.

JBL Bar 1000 noudattaa valmistajan mukaan 7.1.4 -ääniratkaisua. Ratkaisussa käytössä olevaista viisi neljä on ovaalinmuotoista, matalat ja keskiäänet toistavaa elementtiä. Lisäksi soundbarissa on kolme elementtiä ylä-äänien toistamiseksi sekä vielä kaksi diskanttielementtiä ylöspäin suunnattuna. Surroud-kaiuttimissa on kaksi elementtiä, joisto toinen on suunnattu ylöspäin. Ratkaisun kokonaistehoksi kerrotaan 880 wattia. Tästä soundbarin osuudeksi kerrotaan 440 wattia, surround-kaiuttimien 2 x 70 wattia ja subwooferin 300 wattia.

Testikäytössä pyrimme kuuntelemaan surround-ratkaisuja kahdessa eri tilassa, alle kymmenen neliön makuuhuoneessa sekä noin 25-neliöisessä olohuoneessa – kummatkin kivirakenteisen kerrostalon uumenissa. Tällä kertaa sekä valmistajan suositukset kuunteluetäisyyksistä että pikakokeilu vahvistivat, että pienempään tilaan ei tätä settiä ole mitään järkeä yrittää sijoittaa – äänet eivät toistuneet ollenkaan niin avarasti ja uskottavasti kuin isossa tilassa.

Isossa tilassa ollaankin sitten jo aivan eri maailmassa. Erityisesti leffakäytössä tämä kokoonpano hoitaa hommansa vakuuttavasti. Parasta yhdistelmässä on se, että toimintapitoisten pätkien tehosteäänet toimivat varsinkin kerrostalokäyttöön jo ajoittain turhankin uskottavasti. Kun taas katseltava materiaali on puhepainotteisempaa, ei siitä ole mitään ongelmia saada selvää. Pikemminkin dialogi toistuu aina selvästi ja mukavan luonnollisena. Ääntä voi pitää riittävän tasapainoisena.

Kun käytössä on Dolby Atmos -tilaääntä sisältävä materiaali, nousee tehosteiden toisto oikein mukavalle tasolle. Avaruutta riittää erityisesti syvyyssuunnassa, mutta myös sivusuunnan äänet sijoittuvat luontevasti paikoilleen äänikenttään. Edessä ja takana sijaitsevat ylöspäin suunnatut elementit auttavat tuottamaan katon kautta heijastettuna myös kohtuullisen uskottavan yläpuolisen äänimaiseman. Kotiteatterikäytössä tämä on siis oikein toimiva ja käytössä miellyttävä kokonaisuus, ero pelkkään soundbar ratkaisuu on huomattava.

Musiikin toistoon yhdistelmä ei ole niin omiaan. Vaikka järjestelmään on helppo toistaa langattomasti sisältöä, ei sen äänimaailma pärjää aivan yhtä hyvin kuin television kaverina. Periaatteessa musiikki toistuu soundbarista ihan nätisti, joskin kirkkaimmissa äänissä on enemmän ongelmia ylikirkkaan, ehkä jopa hieman kihisevän diskantin muodossa. Mikäli takakaiuttimet ovat käytössä, ääntä tulee myös niistä, mikä puolestaan on omiaan luomaan levottomuutta ja epätarkkuutta. Ne voi toki ottaa pois käytöstä.

Samalla päästään pureutumaan järjestelmän yhteen pienistä ongelmista. Kymmentuumaisella elementillä varustetun subwooferin yksi ongelma on sen toistama taajuusalue, joka korvakuulolta osuu noin 30 hertsistä aina reiluun 50 hertsiin – Taajuusalue, jolla siitä on toki paljon iloa erityisesti leffakäytössä. Se kuitenkin toistaa taajuuksia sen verran ylös, että se on turha helppo paikantaa. Tämä siis on hyvä huomioida jo sijoitusvaiheessa. Samalla Subwooferin tasoa saa jatkuvasti rukata musiikinkuuntelussa, sillä joten siitä on vaikea tavoittaa tasoa, joka sopisi erilaisille materiaaleille – ajoittain bassot jyräävät, jolloin sitä mielellään poistaa, seuraavassa hetkessä ne tuntuvat kadonneen, jolloin taas pitää säätää ylemmäs. Leffakäytössä tätä piirrettä ei ilmene ainakaan likikään yhtä selvästi.

JBL Bar 1000:n käyttöön liittyy myös toinen pieni ärsytys. Koska takakaiuttimet ovat akkukäyttöiset, niiden kanssa on luvassa reippaasti lisäjumppaa.

Surroud-kaiuttimien akku riittää käytöstä ja äänenvoimakkuudesta riippuen käytännössä kahden illan käyttöön, eli enintään noin kymmeneksi tunniksi. Soundbarin näytölle tulee tästä onneksi varoitus kohtuullisen hyvissä ajoin, vähintään ennen tuntia ennen tyhjenemistä. Tällöin ne on hyvä telakoida soundbariin latautumaan viimeistään ennen seuraavaa käyttösessiota.

Aina välillä tämä kuitenkin unohtuu, mikä kyllä harmitti käytössä. Jatkuvan siirtelyn sijaan tuntuisi järkevältä tuntuisikin valjastaa näille omat virtalähteet, mutta tämä syöt toki merkittävästi ideaa langattomuudesta. Takakaiuttimet pystyy lataamaan soundbarin lisäksi myös ihan USB-C-liitännän kautta, joten yksi vaihtoehto on valjastaa niille omat virtalähteet.

Takakaiuttimet osaavat mennä nukkumaan, kun niitä ei tarvita, joten periaatteessa ne eivät tyhjennä akkua kun mitään toistettavaa ei ole. Noin kuukauden kokeilujakson aikana yhdistelmä kuitenkin akut useamman kerran parin päivän käyttämättömyysjakson aikana. Syy tälle ei selvinnyt, eikä ilmiö ollut säännöllinen. Testissä äänilähteinä käytettiin Apple TV 4K -mediatoistinta, puhelimen Bluetooth-yhteyttä sekä striimauspalveluita älytelevision kautta.

JBL Bar 1000 on sitä, mitä valmistajalta osataan jo odottaa. Se on helppo ottaa käyttöön, sen mukana saa toimivan ja riittävän monipuolisen kaukosäätimen. Soundbarin ja surroundien olemus on kovin muovinen, mutta siihen ei pidemmän päälle jaksa kiinnittää sen suurempaa huomiota.

Kaiutinjärjestelmästä on pääosin helppo pitää. Peruskäyttö on suoraviivaista ja helppoa. Selkeät puheäänet, reippaat tehostebassot ja monikanavainen ratkaisu tekevät järjestelmästä yleiskäyttöisen television kaverin. Musiikkiakin se toistaa, mutta siinä käytössä äänenlaatu ei ole parhaimmillaan. Äänenpainetta tästä setistä riittää vähän isompaankin huoneeseen. Langattomat takakaiuttimetkin on kiitettävän helppo sijoittaa.

Enimmän osan ajasta piilossa oleva näyttö on eleetön, mutta sitä kautta näkee silti nopeasti esimerkiksi äänenvoimakkuutta säätäessä käytössä olevan tason. Riittävät HDMI-liitännät ja monipuolinen langattomien toistomahdollisuuksien tuki lisäävät laitteen käyttömahdollisuuksia. Ominaisuuksia on siis riittävästi.

Muutama ongelmakohtakin kuitenkin löytyy. Takakaiuttimen langattomuus tarkoittaa akkukäyttöä, joka puolestaan ajaa latausrumbaan. Mikäli muisti pelaa, eivätkä kaiuttimet tyhjennä akkuaan itsekseen, tämä ei ole todellakaan ongelma. Jos kuitenkin käy niin, että akku on päässyt tyhjentymään, voi se tarkoittaa suunnitellun katselun siirtymistä. Lisäksi subwooferin toistoalue tekee siitä kohtuullisen helpon paikannettavan, mikä tuo mukanaan sijoittamiselle omat vaatimuksensa.

Kotiteatterijärjestelmän 1199 euron hinta on linjassa ominaisuuksien kanssa, mutta lähes samaan voi päästä jo valmistajan Bar 800 -mallilla, jota tunnutaan myyvän kirjoitushetkellä monta sataa edullisemmin.

JBL Bar 1000 -kotiteatterijärjetelmä on pätevä valinta, mikäli ostos on nimenomaan tilaääniä sisältävän materiaalin toistoon ja langattomat takakaiuttimet tuntuvat helpoimmalta ratkaisulta sijoituksen suhteen. Silloin tämä setti tarjoaa rutkasti ominaisuuksia ja toimivat tilaäänet mukavilla jyrinöillä.

Hyvää

  • Mainiot tilatehosteet
  • Järkevästi toteutettu näyttö
  • Selkeät puheäänet
  • Rutkasti äänenpainetta

Huonoa

  • Surroud-kaiuttimien niukahko akkukesto
  • Subwoofer helposti paikannettavissa
  • Kovahko hinta

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Bar 1000

  • Hinta: 1199 €
  • Kaiutinelementit: 5 kpl 46 x 90 mm, 3 kpl 20 mm diskanttielementtiä, 2 kpl 70 mm ylöspäin suunnattu elementti (soundbar), 1x 20 mm diskanttielemetti ja 70 mm ylöspäin suunnattu elementti (kumpikin surround-satelliitti), 250 mm:n (10″) elementti (subwoofer)
  • Kokonaisvahvistinteho: 880 W
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 33 Hz – 20 kHz
  • Liitännät: 3 x HDMI (sisään / ulos eARC, HDCP 2.3, HDR10 & Dolby Vision läpivienti), optinen, ethernet, USB
  • Yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, ethernet
  • Soundbarin mitat, paino (kokonais): 1194 x 56 x 125 mm, 3,7 kg, 884 x 56 x 125 mm (soundbar ilman satelliitteja)
  • Irrotettavan surround-kaiuttimen, mitat paino (per kauitin): 155 x 56 x 125 mm, 0,7 kg
  • Subwooferin mitat, paino: 305 x 440,4 x 305 mm, 10 kg

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat