Uusimmat

Testi Intel Core i9-13900K -prosessori – Lämpöinen päivitys uuteen sukupolveen

29.10.2022 18:00 Aleksi Pakkala

Merkittävimmät suoritinvalmistajat AMD ja Intel ovat jälleen julkaisseet uuden sukupolven suoritinmallit. Otimme tuoreeltaan tutustuttavaksi uuden malliston yläpäähän kuuluvan Intel Core i9-13900K -prosessorin.

AMD ehdi julkaisemaan omat, uuden sukupolven suorittimensa hieman ennen Inteliä. AMD ei kuitenkaan saanut kovin pitkään nauttia paikastaan prosessorikahinoiden kuninkaana, sillä myös Intelin 13. sukupolven Raptor Lake -arkkitehtuurin prosessorit ovat jo löytäneet tiensä kauppojen hyllyille.

Tässä vaiheessa Raptor Lake -mallisto koostuu kolmesta prosessorista ja niiden eri versioista. Tarjolla on noin 430 euron hintaluokassa Core i5-13600K, noin 570 euron hintaan Core i7-13700K ja 800 euron hintaan Core i9-13900K.

Kaikista uutuusmalleista on saatavilla myös KF-mallit, jotka ovat muuten ominaisuuksiltaan identtisiä muiden mallien kanssa, mutta niistä puuttuu yhdysrakenteinen näytönohjain. KF-mallit ovat kautta linjan 30 euroa halvempia kuin vastaavat K-mallit. K-merkintä prosessorin nimen perässä kertoo puolestaan kerroinlukituksemattomasta prosessorista, eli K-mallisia prosessoreita pystyy ylikellottamaan ytimien kellotaajuuksien kertoimia muuttamalla.

Uudet 13. sukupolven prosessorit käyttävät samaa LGA1700-prosessorikantaa 12. sukupolven kanssa. Uudet Raptor Lake -arkkitehtuurin prosessorit toimivat suurimmalla osalla Z690-piirisarjan emolevyistä BIOS-päivitysten ansiosta.

Tämän ansiosta uuden kokoonpanon rakentaminen voi olla jopa kohtalaisen kustannustehokasta, ainakin mikäli kokoonpanoon valitsee huokeamman luokan Z690-emolevyn DDR4-muistituella. Esimerkiksi Intel Core i5-13600KF prosessorin, Z690-emolevyn ja 16 gigatavua DDR4-muistia saa omakseen selvästi alle 700 eurolla.

Vastaavanlainen Z790-emolevyyn ja DDR5-muisteihin pohjautuva kokoonpano maksaa yli 150 euroa enemmän. Jossakin vaiheessa tulevaisuudessa tullaan kuitenkin siirtymään yksinomaan DDR5-muistien käyttöön, mutta vielä toistaiseksi näihin sijoittamisesta ei ole merkittävää hyötyä.

Tämänkertaisessa Muropaketin jutussa tutustutaan tarkemmin Raptor Lake -arkkitehtuurin kuluttajille suunnatun malliston lippulaivamalliin eli Core i9-13900K-prosessoriin. Intelin malliston kruununjalokiveä vertaillaan edellisen sukupolven maltillisempaan hintaluokkaan osuvan Core i7-12700KF -prosessorin kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat