Uusimmat

CoolIT ECO A.L.C.

30.06.2010 17:36 Muropaketin toimitus

CoolIT Systems on monelle varsin tuntematon coolerivalmistaja, eikä ihme, sillä yritys kertoo nettisivuillaan saaneensa kannuksensa OEM-valmistajana. CoolIT:ltä otimme testiin viime vuoden lopulla julkaistun ECO Advanced Liquid Cooling (A.L.C.) -coolerin, joka pokkasi viime tammikuussa CES Innovations 2010 Design and Engineering Awards -kunniamaininnan. Valmistaja mainostaa erityisesti ECO A.L.C.:n suorituskykyä, pientä kokoa sekä helppoa asennettavuutta. Suomessa ECO A.L.C. on saatavilla vajaalla 80 eurolla.

ECO toimitetaan pakattuna erittäin pelkistettyyn valkoiseen pahvirasiaan, jonka pinnassa on kookkaat ECO-tekstit sekä mustavalkoisia hahmotelmakuvia tuotteesta. Cooleri ja oheistarvikkeet ovat pakkauksen sisällä styroksikehyksellä suojattuina.

Toimitussisältö on varsin simppeli. Asennusohjeet, kolme erilaista taustalevyä, AMD-suoritinkantojen kiinnitysraudat, kiinnitysruuvit sekä itse cooleri.

ECO A.L.C. koostuu Corsair H50:n tapaan valmiiksi yhteen liitetyistä blokki/pumppuyksiköstä sekä jäähdytyskennosta. ECO:n tuuletin on lisäksi valmiiksi kiinnitettynä kennoon. Tuuletin on kooltaan 120 mm ja speksattu 1800 RPM pyörimisnopeudelle 12 V jännitteellä. Yhteensopivuus luvataan LGA 775, 1156 ja 1366 sekä AM2, AM2+ ja AM3 -suoritinkantojen kanssa. Valmistajan takuu on kaksi vuotta.

Muovikuoriin pakattu kompakti blokkiyksikkö, tai kuten valmistaja sitä kutsuu, CPU FHE (Fluid Heat Exchanger), sisältää keraamisilla laakereilla varustetun CFF1-pumpun. CoolIT:n mukaan sen toimintaikä on ainakin 50000 tuntia. Pumppu ottaa virtansa tavallisen kolmipinnisen tuuletinliittimen avulla.

Letkut liittyvät blokkiyksikön toiseen päätyyn 90-asteen kulmassa. Letkut ovat erittäin jäykät ja letkuliittimet ovat muovia, joka aiheuttaa epäilyksen niiden kestävyydestä. Toisin kuin H50:ssä, letkuliitännät ovat kääntyvää mallia, eli ne pyörivät pystyakselinsa ympäri. Tämä helpottaa letkujen kääntelyä.

Blokkiyksikön pohja on kuparia ja kiinni kuudella ruuvilla. Pohjasta löytyy valmis kerros CoolIT Systems Pro A.T.C. -lämpötahnaa, jonka kuitenkin korvasimme testeissä omalla aineella. Valmistajan tietojen mukaan blokin sisällä on hyödynnetty ”mikrokanavia”, eli ilmeisesti tiheästi vierekkäin sijaitsevia uria. Tätä ei valitettavasti päästy tarkistamaan, koska järjestelmä muuttuu toimintakelvottomaksi, jos sen avaa.

Blokkiyksikön kulmista löytyvät kiinnityssakarat säätyvät ilman työkaluja eri suoritinkannoille sopivaksi. AMD-suoritinkannoille löytyy omat kiinnityssakaransa, jotka vaihdetaan tarvittaessa blokissa kiinni olevien tilalle. Lämpötahnan alta paljastuu mattapintainen pohja. Pinta on kuin hienon hiekkapuhalluksen jäljiltä, eikä sitä ole edes pyritty kiillottamaan.

ECO:n jäähdytinkenno on varsin ohut ja hädin tuskin tuulettimen alaa suurempi. Kierteistetyt reiät tuulettimelle löytyvät kennon molemmilta puolin, joten käyttäjä voi halutessaan valita tuulettimen sijoituspuolen tai käyttää kahta tuuletinta samanaikaisesti.

Kiinteät letkuliitännät sijaitsevat kennon alareunassa. Liitännöissä on käytetty muovikaulusta sekä kutistesukkaa. Letkut ovat hyvin jäykkää materiaalia, joka aiheuttaa rasitusta liitoskohtiin.

120 mm tuuletin on valmiiksi kiinnitettynä jäähdyttimeen. Oletuksena se imee ilmaa pois kennosta ja puhaltaa sen ulos kotelosta. Tuuletin on varustettu PWM-säädöllä ja sen kierrosnopeudeksi 12 voltin jännitteellä kerrotaan 1800 RPM.

CoolIT on tiivistänyt ECO A.L.C:n ohjeet yhdelle kolmeen osaan taitellulle A4-arkille. Tekstit on painettu kolmella eri kielellä – englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Asennusohjeet koostuvat kolmesta vaiheesta ja ne ovat erittäin selkeät ja yksinkertaistetut.

Asennustarvikevalikoima on vielä Corsairiakin yksinkertaisempi. Kolme taustalevyä eri Intel-kannoille, kiinnitysraudat AMD-kannoille sekä ruuvit kennon kiinnittämiseksi koteloon.

Asennus aloitetaan säätämällä blokkiyksikön pohjan kulmissa sijaitsevat kiinnitysruuvit suoritinkannan mukaiseen asentoon. Ruuvin kehys vaihtaa sijaintiaan vetämällä sormiruuvista ja liu’uttamalla sitten pitkin sakaraa.

Seuraavaksi emolevy pyöräytetään ympäri ja taustapuolelle asetetaan käytettävälle suoritinkannalle sopiva x-mallinen muovinen taustalevy.

Tämän jälkeen blokkiyksikkö voidaan laskea prosessorin päälle ja kiristää sormiruuveilla paikalleen tasaisesti ristikulmittain. Vaikka sormiruuviratkaisu on periaatteeltaan erittäin simppeli, ilmeni kiristämisen ja avaamisen kanssa pieniä ongelmia. Välillä tuntui, että ruuvit pyörivät vain tyhjää, vaikka ruuvit olivat varmasti kierteillä. Muutaman irrottamisen ja uudelleenasennuksen jälkeen blokki saatiin tukevasti prosessorin selkään.

ECO A.L.C:n jäähdyttimen asennus näyttää ensivilkaisulla lähes identtiseltä Corsair H50:n kanssa. Jäähdytin ja blokkiyksikkö sijaitsevat lähekkäin, joten jäykät letkut on pakotettava ikävän tuntuisesti mutkalle. Tilaa jää prosessorikannan ympäristöön runsaasti.

Käytännössä ECO:n jäähdyttimen asennus poikkeaa H50:stä merkittävästi. Ensinnäkin tuuletin on kiinni erillisillä ruuveilla kotelossa ja jäähdyttimessä. Toisekseen tuuletin imee kotelon sisäilmaa kennon läpi ja puhaltaa sen ulos kotelosta. Tämä on allekirjoittaneen mielestä kokonaisuuden kannalta parempi ratkaisu, sillä näin lämmin jäähdytysilma saadaan suoraan pois kotelosta. Tämä on yksi vesijäähdytyksen kiistattomista eduista, jota on ilmajäähdytyksellä hankala toteuttaa.

Sisältö

  1. Valmisvesijäähdytyspaketit Corsairilta ja CoolIT:ltä
  2. Corsair H50
  3. CoolIT ECO A.L.C.
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto