UUSIMMAT

Vertailussa viisi suosittua pelihiirtä: Asus, Corsair, Logitech, Razer ja Steelseries

09.02.2017 19:00 | Joonas Koivisto | 12

Hiiritarjonta on nykyisellään pelaajille erittäin monipuolinen. Valitsimme Muropaketin vertailuun viideltä suurimmalta valmistajalta tällä hetkellä suosituimpiin kuuluvat all-around-pelihiiret. Ensisijaisena valintakriteerinä ei ollut hinta, vaan testiin haluttiin valmistajan suosittu malli, joka soveltuu mahdollisimman monenlaiseen pelaamiseen. Siksi esimerkiksi MOBA-hiiriä ei valittu tällä kertaa mukaan.

Vertailussa ovat mukana Asus ROG Gladius, Corsair M65 Pro RGB, Logitech G502 Proteus Spectrum, Razer Deathadder Elite ja Steelseriesin Rival 700. Kaikki muut hiiret ovat vuoden 2016 malleja, mutta Asus ROG Gladius on ilmestynyt alun perin jo vuonna 2014.

Pelihiirten tekninen kehitys on viety huippuunsa, ja esimerkiksi sensorien DPI-arvot on nostettu jo käytännössä tarpeettomankin korkeisiin lukemiin. Monet testatuista hiiristä mainostavat Omronin laadukkaita kytkimiä, ja kaikista paitsi Razerista löytyy varmuudella Pixartin optinen sensori.

Vertailussa käymme ensin läpi jokaisen hiiren omalla sivullaan, minkä jälkeen pureudumme tarkemmin siihen, miltä hiiret tuntuvat peli- ja työpöytäkäytössä. Hiirten omilla sivuilla tutkitaan myös Mousetesterillä suoritettua analyysia hiirten sensoreista. Testeissä saatiin selvyyttä sensorien herkkyydestä nopeissa tilanteissa ja päivitystaajuuden vakaudesta.

Hiirten teknistä toteutusta tutkittiin arvioimalla käytettyjä materiaaleja ja teknisiä toteutustapoja. Mahdollisuuksien mukaan hiiriä myös purettiin osiin, jotta päästiin kiinni sensoreihin ja lisäpainojen kiinnitysmekanismeihin. Hiiriä ei kuitenkaan rikottu, vaan avaamiseen piti riittää ruuvimeisseli.

Hiiriä käytettiin työpöytäkäytössä kahden monitorin tilassa noin 3000 DPI:n resoluutiolla ja pelikäytössä niitä jokaista testattiin uudessa Doomissa, Battlefield Onessa ja Arma 3:ssa. Hiirimattona oli Steelseriesin QcK. Pelikäytössä kokeiltiin kaikkia hiiriä 800–1100 DPI:n haarukassa.

Vertailussa selvitimme, miten viiden valmistajan suosikkihiiret pärjäävät toisiaan vastaan. Kaikki niistä kilpailevat pitkälti samoista markkinoista, vaikkakin hieman erilaisilla strategioilla. Ryhmä on myös 65–100 euron hintahaarukallaan kohtuullisen harmoninen.

Pelihiiren valinnassa on aina syytä muistaa, että moni asia liittyy myös käyttäjän omiin mieltymyksiin ja esimerkiksi kämmenen kokoon. Nekin puolet on tässä vertailussa huomioitu.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Asus ROG Gladius
  3. Corsair M65 Pro RGB
  4. Logitech G502 Proteus Spectrum
  5. Razer Deathadder Elite
  6. Steelseries Rival 700
  7. Hiiret käyttötestissä
  8. Yhteenveto
Keskustelu

Olisi myös voinut mainita/testata miten hiiret pitävät asetuksensa esim koneesta toiseen vaihdettaessa. Esimerkkinä, Razerilla on pilvipalvelu koska hiiri itse ei säilö asetuksia, joten jos Razerin siirtää toiseen koneeseen ja haluaa käyttää asettamiaan asetuksia, joutuu taas asentamaan softan ja kirjautumaan.. Kun lähes kaikilla muilla asetukset on hiiressä itsessään tallessa ja toimivat siten vaikka kaverin koneessa kun menet hiiren kanssa kylään.. Itse antaisin tästä ison miinuksen Razerille.

Napalaikka

Olisi myös voinut mainita/testata miten hiiret pitävät asetuksensa esim koneesta toiseen vaihdettaessa. Esimerkkinä, Razerilla on pilvipalvelu koska hiiri itse ei säilö asetuksia, joten jos Razerin siirtää toiseen koneeseen ja haluaa käyttää asettamiaan asetuksia, joutuu taas asentamaan softan ja kirjautumaan.. Kun lähes kaikilla muilla asetukset on hiiressä itsessään tallessa ja toimivat siten vaikka kaverin koneessa kun menet hiiren kanssa kylään.. Itse antaisin tästä ison miinuksen Razerille.

Ison miinuksen voisi jo antaa yksinkertaisesti siitä, että taitaa olla tuo softa + kirjautuminen nykyään Razerilla pakollista. Itseäni ei erityisesti kiinnostaisi hiiren takia ruveta luomaan käyttäjätunnusta. Onneksi itsellä käytössä Zowien EC2-A eikä mitää softaa tarvitse DPI:n tai polling raten vaihtamiseksi.

Itsellä tuo Logitech. Rulla tuntui aluksi erikoiselta, mutta kun siihen on tottunut niin se on todella hyvä. Oletin, että suurta eroa ei vaihdossa tule, kun entinen oli Logitech G500. Ero oli yllätyksekseni suuri ja positiiviseen suuntaan. Arvostelun hinnatkin voi suosiolla heittää romukoppaan. Äkkisiltään katsoen ekalla googletuksella tuon Proteus Spectrumin saa 45 euron hintaan. Ei huono diili ollenkaan…

Tässä muutaman vuoden aikana itsekin eri hiiriä testannut ja melkein kaikki nämä mitä nyt testeissä onkin. Razerin aikaisempi malli osasi pitää kamat muistissa.

Mutta kuitenkin G502 huomasin sellaisen efektin kun hiirtä pyöritti vastapäivään hitaasti tai vauhdilla jäi siellä jokin vaihde silmään koska vaikka liikkeen pysäytti jatkoi kursori liikkumistaan.

Edit. Pitää tuosta kaivaa se teksti jostakin, jossakin se on vielä.

Vaikka tämä voidaankin laskea mainostamiseksi niin tässä muutama oma testi missä käyty myös hiiret läpi.

Razer Deathadder Chroma
https://murobbs.muropaketti.com/threads/razer-deathadder-chroma.1210919/

Logitech G502
https://murobbs.muropaketti.com/threads/logitech-g502-proteus-core-gaming-mouse.1220312/

Ducky Secret
https://murobbs.muropaketti.com/threads/ducky-secret.1271864/

Finalmouse 2015 SE
https://murobbs.muropaketti.com/threads/finalmouse-2015-se.1257694/

Logitech G303
https://murobbs.muropaketti.com/threads/logitech-g303-daedalus-apex-gaming-mouse.1246291/

Zowie Gear FK2
https://murobbs.muropaketti.com/threads/zowie-gear-fk2.1213116/

Asus Rock Gladius
https://murobbs.muropaketti.com/threads/asus-rog-gladius.1208562/

Zowie Gear EC1-A
https://murobbs.muropaketti.com/threads/zowie-gear-ec1-a.1201335/

Zowie Gear FK1
https://murobbs.muropaketti.com/thr…a-qpad-fx-50-pro-gaming-mouse-pad-xl.1150593/

Vaikka testit eivät nyt ehkä parasta antia ole mutta voivat jotakin auttaa.

Kuitenkin nykyään mennään Roccatin hiirellä. Roccat Kone Pure Blackedition missä on optinen sensori, normaaliin Pure Opticaliin verrattuna sensorina toimii Avago 3310, mikä on myös Kone Pure Militaryssa. Tämä Blackedition on ns. special malli missä on otettu käyttöön Roccat Kone Puren kuoret ja sisälle pistetty Roccat Kone Pure Militaryn kamat.

Roccat tekee ihan laadukkaitta tuotteita ja vaikka ei ehkä niin suosittu ole niin kannattaa niidenkin mallit katsastaa läpi. Nythän tulossa uusi paketti heiltä ulos.

https://muropaketti.com/uutiset/roc…iirta-ja-nappaimisto-analogisilla-kytkimilla/

Puresta tulossa uusi malli missä twiikattu 3361 sensori.

Ilo huomata että muropaketillakin on vielä hyviä ja kattavia artikkeleita.

Logitechin G502:sta sain mielestäni paremman vaihtamalla sen rullan Logitechin M500 hiiren rullaan. Menevät ihan päittäin, en tajua miksei M500:n rullamalli ole vakio, sillä se on kaikin puolin parempi kuin G502:n.

Joka tapauksessa tuntuu edelleen, että hiirivalmistajat keskittyvät ihan vääriin asioihin. Ergonomisemman muotoilun ja paremmin toimivien rullien ja nappien sijaan keskitytään kaiken maailman RGB-valaistuksiin. G502 on tähän mennessä parhaiten omaan käpälääni ja tarpeisiini sopiva, mutta ei nyt mitenkään olennaisesti parempi kuin vaikka klassinen MX518.

On niin paljon arvosteliasta kiinni mikä kenenkin käteen sopii. Itsellä Asus Rog Gladius ja tyytyväinen olen ollut mutta nytten ostin logitech g502 ja sopii vielä mukavammin käteen.

Steelsearies pelihiirissä on kaikissa malleissa kaikkein kalleinta mallia lukuunottamatta sellainen suunnittelu virhe, että kovemmassa käytössä peukalon kohdalla oleva kumipinnoite röpelöytyy muutamassa kuukaudessa puhki / röpelöiseksi tehden hiiren tuntuman kädessä huonoksi. Muuten hiiret ovat hienon näköisiä ja nappulat kestävät naksuttelua, mutta tämän takia itse en käytä kyseisen lafkan pelihiiriä, koska oma vaatimukseni on jos pistän pelihiireen 100€ – 150€ on sen kestettävä kovaa käyttöä pitempään kuin pari kuukautta.

Tämä ongelma ei tule esille näissä testeissä, koska testaajat harvemmin käyttävät hiirtä useita kuukausia kovassa käytössä.

Ja G403 Prodigy Logitechilta vie nämä kaikki mennen, tullen ja palatessaan (toki omasta mielestäni). Tuo Steelseries Rival on muuten jees, mutta tuo kumipinnoite kyljessä kuluu nopeasti puhki ja sen jälkeen sitä kumia on hiirimatto täynnä ahdistamassa liukumista. Razer Deathadder on muuten hyvä, mutta ne aina hajoaa äkkiä, niitä on ollut 3 kappaletta itselläni.

Omien kokemusten perustella noi kumipinnoitteet ovat hyviä mutta kuluvat puhki vähän pidemmällä käytöllä niin kun matta väriset muuttuva kiiltäviksi.
Myös aika monessa hiiressä on rullan vapautusnappi liian lähellä toista keskinappia ja tulee usein vapautettu rullan nopeatempoisessa pelissä turhaan ja tulee ongelmia sen takia.
Itse en ole langallisen hiiren ystävä ja tässäkin oli jokunen hiiri missä vaaditaan custom johtoa ja se muodostaa ongelmia tulevaisuudessa.

ihmetelempä suuresti että R.A.T sarja oli kokonaan jätetty pois testeistä .kuitenkin omasta mielestä yksi parhaista hiiristä mitä on markinoila .muokattavuus ,varaosien saatavuus ,näppäiten ohjelmoitavuus ,paino jakautuma ja sen säätäminen samaten säädöt kämmenen koon muutoksiin että kaverikin voi pelata .Alko vain haiseen että oliko tarkotuksella jätetty markinoiten paras hiiri pois tästäkin testistä .

Itseä jäi häiritsemään että pelaamista testattiin vain 800-1100dpi haarukassa.
Itse olen kohta 10v säätänyt hiiren asetuksista korkean dpi:n ja pelistä alhaisen sensitivityn.
Peleinä battlefieldit ja muutama CoD. Esim. Black Ops 3 asetuksina on 5600dpi ja pelissä sensitivity 0.35. Tuntuma on huomattavasti tarkempi näin.
Oma hiiri nyt kolmatta kertaa peräkkäin Asus RoG GX-1000, jossa muuten on yksi nappi kyljessä enemmän kuin gladiuksessa. Kummallisen aliarvostettu hiiri.
Ihmettelin myös R.A.T. hiirien puutetta, vaikkakin kyseiset kapineet eivät meikäläisen aggressiivista pelaamista kestä.

Muropaketin uusimmat