Uusimmat

”Vuosi kytkinten katveessa” – Pelinäppäimistöjen vuosikooste

31.12.2020 16:30 Antti Voutilainen

Toisin kuin esimerkiksi pelihiirissä, pelinäppäimistöjen saralla ehdittiin näkemään kuluvan vuoden aikana rohkeampia avauksia. Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla vahvistuvaksi trendiksi nousivat mininäppäimistöt, joita ehdittiin näkemään useammalta valmistajalta.

Kustomoitavuuden saralla rohkeita ensiaskelia otti Muropaketin testissäkin käyneellä Logitech G Pro X -pelinäppäimistöllään. Sen erikoisuus on lennosta vaihdettavat kytkimet.

Näppäimistö tarjosi siis tuoreen tuulahduksen muokattavuuteen. Ongelmana oli enemmänkin tuotteistaminen, sillä vaihtokytkinsarjan hinta oli korkea, ja paketti sisälsi kytkimiä yli tarpeen. Toivottavasti Logitech jatkojalostaa muutoin hyvää ideaansa modulaarisemmasta näppäimistöstä.

Modulaarisuus oli valttina myös uuden tulokkaan, Mountainin, Everest Max -näppäimistössä. Lennosta vaihdettavien kytkinten lisäksi numeronäppäimistön saattoi halutessaan asentaa näppäimistön vasempaan laitaan tai jättää kokonaan pois. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu liikuteltava multimediatelakka, josta löytyy pieni TFT IPS -näyttö.

Logitechin ja Mountainin näppäimistöjen perusteella on helppo todeta, että näppäimistöissäkin voi kokeilla uusia toimintoja, ja ne voivat myös osoittautua hyvinkin toimivaksi.

Muokattavuuden ohella korostui myös varustelu. Siitä esimerkkinä toimii myös testissä käynyt Corsairin K100 RGB -pelinäppäimistö, joka on paranneltu versio edellisestä lippulaivamallista. Ulkoisia päivityksiä oli niukalti, mutta päivitykset keskittyivät pinnan alle. Runsas määrä ylimääräisiä toiminta- ja multimedianäppäimiä löytää epäilemättä kohderyhmänsä.

Lippulaivan menestyksekkään seilaamisen suurin koetinkivi onkin usein huomattavan korkealle kohoava hinta. Corsairin lippulaivan kohdalla hinta kohosi selvästi yli himoitumman hintaluokan ja vaatii sen vuoksi enemmän pohdintaa ostopäätöksen suhteen.

Lippulaivojen ohessa vuoden aikana nähtiin myöskin huomattavasti kilpailukykyisemmin hinnoiteltuja näppäimistöjä kuten esimerkiksi myöskin testattu SteelSeriesin Apex 3. Siinä käytetyt kumikupukytkimet ovat siirtyneet pelinäppäimistöissä pitkälti vilttiketjun puolelle, on niille kuitenkin löytyy oma tilauksensa.

Kumikupukytkimet voivat tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos mekaanisten näppämistöjen melua ei voi sietää. Kovahan melu ei ole, mutta kokemus melusta on aina hyvin yksilöllistä. Apex 3 lisäsi tuohon yhtälöön vielä roiskevesitiiviyden, jonka pitäisi toimia hyvänä ”palomuurina” heidän kohdalla, joilla on taipumusta läikytellä juomiaan näppäimistön äärellä.

Toisin kuin hiirissä, näppäimistöissä paino näyttelee miltei olemattoman pientä roolia. Merkittävämpää on näppäimistön koko. Täysikokoisen näppäimistön ensimmäisenä haastajana toimi TKL (tenkeyless) -näppäimistö. Vielä kompaktimpaa ratkaisua hakevan kannattaa kääntää katse mininäppäimistöihin.

Mininäppäimistöstä löytyy ainoastaan ”päänäppäintaulun” näppäimet. Toimintanäppäimistä ei tarvitse kuitenkaan tinkiä, sillä ne löytyvät näppäimistöstä, mutta edellyttävät FN-näppäimen käyttöä näppäinyhdistelmänä. Se on pieni hinta, jos pöydälleen kaipaa kipeästi tilaa.

Testissä ollut HyperX x Ducky One 2 Mini paljasti, ettei mininäppäimistössä tarvitse luopua paljostakaan. Pienen koon ainoa kiro oli nuolinäppäinten puute, jotka ovat ainakin allekirjoittaneella kovassa käytössä erityisesti kirjottaessa. Ongelmaan ei tarvitse kaukaa hakea ratkaisua, sillä 65 prosenttia kokoluokan mininäppäimistöstä löytyy jo nuolinäppäimet sekä Del-, PgUp- ja PgDn -näppäimet. Sellainen löytyy esimerkiksi Duckyltä (Mecha SF Emerald).

Mininäppäimistöt eivät ole mikään uusi ja mullistava juttu. Valtavirtaistumiseen ne saivat sykäyksensä, kun useat valmistajat julkistivat tänä vuonna omat näkemyksensä mininäppäimistöstä. Esimerkiksi Asus julkisti kuluneena syksynä ROG Falchion -mininäppäimistön kuten myös Razer, jolta saatiin kutistettu Huntsman Mini -näppäimistö. Kilpailuun osallistui myös Cooler Master SK621-näppäimistöllään. Kompaktin koon lisäksi näppäinhatut ja kytkimet ovat matalaprofiiliset. Näppäimistöä voi käyttää myös langattomana Bluetooth 4.0 -yhteyden avulla.

Pelinäppäimistöjen saralla vuosi on ollut loppujen lopuksi varsin monipuolinen. Näppäimistöt pyrkivät palvelemaan entistä paremmin erilaisia käyttötarpeita. Haki näppäimistöltään sitten muokattavuutta tai pientä kokoa, vaihtoehtoja löytyy.

Tulevalle vuodelle uskaltanee ennustaa lisää mininäppäimistöjä. Innovaatioita päästään näkemään mahdollisesti jo heti alkuvuodesta. tammikuun alkupuolella järjestettävien CES 2021 -virtuaalimessujen yhteydessä.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat