Uusimmat

Keskiaikaiset ritarit taistelevat Suomen ensimmäisessä kansainvälisessä turnauksessa

02.08.2016 16:53 Jukka O. Kauppinen

Keskiajan soturit palaavat Suomeen kuin aikakoneen tuomina, sillä ritarit ja soturit ottavat Tampereella mittaa toisistaan kuin ennen vanhaan.  

Elokuun 20. päivä Tampereen Pakkahuoneella taistellaan taas vanhaan kunnon keskiaikatyyliin, ensimmäistä kertaa satoihin vuosiin. Keskiaikataistelijoiden turnaus näet saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja ylipäätään Pohjoismaihin, laittaen vastakkain niin suomalaiset kuin maailman parhaimmat potkumiekkailijat.

WMFC-liigan buhurt-otteluissa käydään vapaaottelun kaltaisia, keskiaikaa mallintavia taisteluja, jotka käydään aidoin teräasein kilpilyöntien ja potkujen saattelemana.

Tampereen Hakkapeliitta WMFC First Class -turnaus keskittyy pääasiallisesti vapaaottelun kaltaisiin Pro fight -otteluihin. Mukana on myös joukkotaisteluita, jotka käydään 3 vs 3 -joukkueilla.

HakkapeliittaWMFCFirstClass_uut201608_01

Buhurt alkoi taistelukoulutuksena

Keskiaikataistelun lajinimike buhurt periytyy keskiajalta, jolloin sitä harrastettiin rauhanajan turnauksena ja sotilaiden taistelukoulutuksena. Lajia on harrastettu myöhemminkin, mutta nykymuotonsa laji sai Venäjällä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Buhurt-otteluissa käytetään autenttisia haarniskoita ja tylsiä teräaseita. Vastakkain on yleensä joko kaksi taistelijaa tai kaksi kolmen ottelijan joukkuetta, mutta enimmillään jopa 21 vs 21 -taistelijaa.

Yksilöotteluissa keskitytään joko asetekniikoihin tai vapaaottelun kaltaiseen pro fight -tyyliin, kun taas joukkueotteluissa vastustajan joukkueen jäsenet on kaadettava lähes keinolla millä hyvänsä. Aseilla ei saa kuitenkaan koskaan pistää, eikä vastustajia saa mättää arkoihin paikkoihin.

ritari

Taistelijat järjestäytyvät

Buhurtille perustettiin kansainvälinen kattojärjestö Historical Medieval Battles International Association, joka järjesti ensimmäiset MM-kisat 2010. Mukana olivat Venäjä, Valko-Venäjä, Ukraina ja Puola. Nykyään lajia harrastetaan yli 40 maassa ja lajille on syntynyt toinenkin kansainvälinen lajiliitto International Medieval Combat Federation (IMCF), joka on järjestänyt oman järjestelmänsä MM-kisat kahdesti.

Laji tuli Suomeen 2013 venäläisten harrastajien luotsaamana. Medieval Combat Sport Finland ry perustettiin lajin katto-organisaatio Suomeen 2014. Jo samana vuonna Suomen joukkue voitti MM-kisoissa parhaan uuden joukkueen pokaalin.

Sittemmin Suomessa on järjestetty erilaisia promotilaisuuksia muun muassa keskiaikatapahtumissa ja festareilla.

Suomessa kamppailulajin harrastajat pyrkivät tekemään yhteistyötä muiden vastaavien harrastusten ja lajien parissa. Muun muassa historialliset miekkailijt, bofferi- ja rottinkitaistelijat ovat ennestään lähellä  buhurttaajia, ja monilla harrastajilla onkin jalkansa useamman lajin puolella.

 

Mättöä siis Tampereen Pakkahuoneella 20.8.2016!

 

Lisätietoja: http://mcsf.fi/

Lisätietoja: Hakkapeliitta WMFC First Class Tournament

Kuvat: Viikinkivalokuvaus

 

ritari

ritari