Uusimmat

Tintti ei olekaan rasisti

01.11.2011 12:46 Muropaketin toimitus

Belgialainen Bienvenu Mbutu Mondondo haluaa täyskiellon Tintti Afrikassa -albumille, koska vuonna 1931 ilmestynyt ja 15 vuotta myöhemmin päivitetty seikkailu on hänen mielestään rasistinen.

Mndondo on syytöstensä kanssa väärässä, toteaa valtionsyyttäjä Valery de Theux de Meylandt. Reutersin uutisen mukaan olennaisin syy syytteen kumoamiseen on se, ettei sarjakuvataiteilija Hergé tietoisesti kannustanut tarinallaan rotuvihaan. Tintti Afrikassa -albumin sisältö on sidottu ajankuvaan ja 1930-luvun käsityksiin afrikkalaisista, mitä ei sinänsä voida pitää nykyaikana rasistisena.

YLE:n mukaan lopullisen päätöksen Tintin rasistisuudesta tekee oikeusistuin ensi vuoden alussa. Vastaavissa tapauksissa valtionsyyttäjän kanta kuitenkin useimmiten jää voimaan.

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Tintti Afrikassa -albumia syytetään rasistiseksi. Albumi pyrittiin kieltämään samoin perustein Ruotsissa vuonna 2007. Myös Tintin ylimielinen suhtautuminen Afrikan eläimiin on herättänyt vuosien saatossa närää. Lehtimies kun ei terävistään hoksottimistaan huolimatta tunnu tajuavan, että sarvikuonon poraaminen ja räjäyttäminen ei ole ihan soveliasta toimintaa.

Lähde: YLE / Reuters