Uusimmat

Artikkeli: Star Trek Into Darknessissa esitelty teknologia on jo melkein todellisuutta

18.09.2013 13:10 Muropaketin toimitus

Star Trek Into Darkness

Tulevaisuus on jo täällä. Tuore artikkeli kertoo Star Trekin ihmelaitteista ja niiden vastineista tosielämässä.

Kaikki muistavat alkuperäisen Star Trekin kommunikaattorin. 1960-luvun tv-sarjassa se oli uskomattoman futuristinen kapistus, mutta nykyään vastaavat simpukkapuhelimet ovat jo auttamatta retroa. Esimerkiksi 1990-luvun puolivälistä tuttu Motorolan StarTAC oli selvästi ottanut mallia Trek-kommunikaattoreista.

Se ei pitänyt Trekista tuttua piipitysääntä, mutta ainakin avatessa kuului mukava naksahdus. Ja mikä nimi, StarTAC! On vain loogista, että koska tästä Treknologian ihmeestä tuli totta, on vain ajan kysymys milloin näemme muitakin vekottimia.

Seuraavassa tutustumme viiteen Into Darknessin futuristiselta vaikuttavaan asiaan, jotka ovat jo melkein todellisuutta.

1. Kryoniikka, eli syväjäädytys

Kapteeni Kirk ja Federaatio kohtaavat uhkan ihmiskunnan menneisyydestä. Aikamatkustusta? Ei sentään. Benedict Cumberbatchin esittämä terroristi John Harrison ja hänen miehistönsä ovat peräisin eri vuosisadalta, koska he ovat olleet syväjäädytettyinä.

Kryoniikka on termi jota käytetään usein. Walt Disneyn aivot ovat jossain jäädytettyinä, ja vain odottavat lääketieteen kehittymistä? No, se on vain urbaani legenda, mutta esimerkiksi baseball-legenda Ted Williams todellakin jäädytti itsensä. Kryoniikka on oikeaa tiedettä.

Syväjäädytystä on käytetty jo vuosia esimerkiksi spermapankeissa, mutta onko mahdollista jäädyttää kokonainen ihminen ja herättää hänet henkiin vuosia myöhemmin?

Fyysikko Michio Kaku on sitä mieltä, että moinen on mahdotonta. Hän sanoo, että ihminen ei selviä jäädytyksestä ja sulattamisesta, toisin kuin vaikkapa sammakot ja kalat. Täysin hän ei teilaa ajatusta, että ihmisen syväjäädytys voisi toimia tulevaisuudessa. Muutamat firmat tarjoavatkin jo palvelua, jossa kuollut ihminen laitetaan jäässä tankkiin odottamaan tulevaisuutta, jossa tiede on kehittynyt niin pitkälle, että henkiinherättäminen on mahdollista.

Esimerkiksi Cryogenics Instituten perustaja Robert Ettiger itse on jo pakastimessa. Hänen poikansa laittoi Ettigerin tankkiin odottamaan tulevaisuuden nerojen keinoja tuoda hänet takaisin elävien kirjoihin. Kunhan sähköä riittää, niin siellä Ettiger pysyy sopivassa -130 asteen lämpötilassa.

Jos haluat jääpuikoksi hänen viereensä, niin se ei maksa kuin vaivaiset 30 000 dollaria.

2. Super DNA

Tietysti John Harrison on jotain ihan muuta kuin tavallinen terroristi. Tässä vaiheessa on varmaan jo kaikille selvää, että Harrison on itse asiassa Star Trekin legendaarinen superpahis Khan.

Khan Noonien Singh: peloton, geneettisesti muunneltu supermies, joka kylvi kauhua ja tuhoa maapallolla Eugeniikka-sodissa.

Eugeniikalla on terminä syystäkin negatiivinen kaiku. Eugeniikka on sama asia kuin rotuhygienia. Mutta onko mahdollista luoda, olkoon se eettistä tai ei, jonkinlaista super-DNA:ta?

Tänä vuonna löydettiin uusi proteiini nimeltään Cas9. Tämän löydön avulla onnistuttiin tekemään parempaa jogurttia. Seuraavana voi hyvinkin olla vuorossa suuremmat, nopeammat, vahvemmat ja fiksummat ihmiset, ilman epätoivottavasta ihmisaineksesta eroon hankkiutumista. Minä olisin tyytyväinen jos ihmisen geneettistä koodia saataisiin muokattua edes sen verran, että ihmiset osaisivat olla puhumatta puhelimeen elokuvateatterissa.

3. Kylmäfuusio-matkalaukku

Star Trek Into Darkness alkaa Kirkin, Spockin ja Bonesin seikkailulla Nibiru-planeetalla. Kirk ja Bones harhauttavat paikalliset alkuasukkaat pois temppelistään tulivuoren juurelta. Samalla Spock yrittää pelastaa planeetan asukkaat estämällä tulivuoren purkautumisen. Apunaan suippokorvalla on kylmäfuusiopommi matkalaukussa. Kylmäfuusio ei vielä ole mahdollista, mutta ainakaan tutkijoita ei voida syyttää siitä, etteivät he olisi yrittäneet.

Kylmäfuusio tarkoittaa fuusioreaktion aikaansaamista ilman suuria lämpötiloja.

Martin Fleischmann ja Stanley Pons järisyttivät tiedemaailmaa vuonna 1989 kokeilla, jotka heidän mielestään todistivat, että kylmäfuusio on varteenotettava tapa tuottaa energiaa. Heidän tutkimuksensa olivat kuitenkin siinä rajalla, että täyttivätkö ne tieteentekemisen vaatimuksia. Tämän takia ne ovatkin olleet suosittua materiaalia salaliittoteoriahörhöjen keskuudessa.

Se on kuitenkin fakta, että tietyissä olosuhteissa esimerkiksi deuterium ja palladium säteilevät energiaa jostain syystä, jota tiedemiehet eivät vielä osaa selittää. Tai toistaa koetta useaan kertaan täsmälleen samanlaisen tuloksin.

Viime vuonna filantrooppi ja sijoittaja Sidney Kimmel lahjoitti 5,5 miljoonaa dollaria kylmäfuusion tutkimiseen.

Into Darknessin versio kylmäfuusiopommista on siis vielä todella todella kaukana tulevaisuudessa, eikä se tuskin silloinkaan kulkisi näppärästi matkalaukussa. Jos se joskus saadaan toiminaan, niin todennäköisesti se pystyisi rauhoittamaan yhden kiukkuisen tulivuoren käyttämällä sen kuumuuden ja energian hyväkseen.

4. Poimuajo

Fermin paradoksi toteaa muun muassa, että galaksimme ja maailmankaikkeus ovat aika perhanan isoja paikkoja. Jos emme rohkeasti mene sinne minne kukaan ihminen ei ole aiemmin mennyt, eivät toiset siviilisaatiotkaan tuskin koskaan kiinnostu meistä. Tarvitsemme siis valoa nopeamman tavan matkustaa.

Poimuajo on yksi tärkeimmistä asioista Treknologiassa. Netti on täynnä saitteja, jotka selittävät kunnon jargonilla miten poimuajo toimii.

Moni perhanan fiksu ihminen kuitenkin ottaa aiheen ihan vakavissaan. Fyysikko Miguel Alcubierre esimerksi puhuu Alcubierre Drivesta. Tavasta matkustaa avaruusaluksella valoa nopeammin ilman massiivista moottoria ja työntövoimaa. Ideana on muokata ja manipuloida itse alusta ympäröivää avaruutta.

Kuulostaa kahjolta, mutta matemaattisesti se on mahdollista. Tutustu vaikka Alcubierre Driven toimivuuden todistaviin yhtälöihin.

Eihän noista normaali kuolevainen ymmärrä yhtään mitään, mutta ainakin siitä tulee hyvälle tuulelle, että teoriassa poimuajo toimii.

5. Multiversumi ja rinnakkaismaailmat

Kaikkihan me joskus pohdimme mitä olisi tapahtunut, jos olisimme tehneet eri valintoja elämässämme. Stephen Hawkingia myöten monet arvostetut tiedemiehet uskovat, että kaikki vaihtoehdot jotka olisivat voineet tapahtua, myös tapahtuivat. Ainakin jossain lukemattomista rinnakkaistodellisuuksista.

Jos näiden todellisuuksien välillä olisi mahdollista matkustaa, niin Star Trek Into Darknessin tilanne jossa samassa ulottuvuudessa on kaksi eri Spockia olisi mahdollinen. Itse asiassa Spockeja olisi ääretön määrä äärettömissä rinnakkaisulottuvuuksissa.

Rinnakkaistodellisuudet menevät normaalilta kuolevaiselta yli hilseen, mutta ehkä parhaiten asia selitetään rautalangasta vääntäen palkitussa Parallel Worlds, Parallel Lives -dokumentissa.

Dokumentti kertoo rockbändi Eelsin laulajasta Mark Oliver Everettista. Mitä tekemistä rocktähdellä sitten on multiversumin kanssa? No, Everettin isä oli kvanttifyysikko Hugh Everett, joka keksi monimaailmatulkinnan väitöskirjassaan jo vuonna 1957. Viihdyttävässä ohjelmassa rokkari yrittää ymmärtää isänsä teoriaa.

(Katso myös: Osa 2, Osa 3, Osa 4, Osa 5 ja Osa 6)

Teksti: Jordan Hoffman
Käännös ja muokkaus: Aki Lehti

Muropaketin uusimmat