Uusimmat

Haastattelu: Star Wreck herää henkiin – kaksi uutta elokuvaa, Pirk se vain porskuttaa

20.08.2015 11:12 Jukka O. Kauppinen

Star Wreck. Vuonna 1992 alkanut tee-se-itse-avaruuskomedioiden sarja saa jatkoa pitkän tauon jälkeen, ja saagan luoja Samuli Torssonen kertookin Star Wreck: In The Pirkinning -elokuvan 10-vuotissyntymäpäivänä, että jatkoa on tulossa oikein kahden elokuvan verran. Uraa!

In the Pirkinning sai ensi-iltansa tasan 10 vuotta sitten tamperelaisessa elokuvateatterissa. Se oli hurjan pitkän väännön huipentuma, sillä elokuvaa tehtiin kokonaiset seitsemän hyvin, hyvin pitkää vuotta.

”Kyllä se on tänä vuonna valmis”, lupasi Torssonen faneille kerran jos toisenkin. No, tämä vuosi oli venyvä käsite, mutta elokuvakin oli jotain aivan uutta. Yhteisöllisesti tuotettu spektaakkeli, jonka näyttelijät olivat amatöörimäisyydessään omaa luokkaansa, samoin kuin huumori ja erikoistehosteet. Elokuvan digitaalinen ulottuvuus oli suomalaisten elokuvien historiassa täysin omaa luokkaansa, ja tarinat siitä kuinka teosta renderöitiin valmiiksi keittiöön rakennetulla efektifarmilla ovat jokseenkin legendaarisia.

Ensimmäisiä pyöreitään juhliva Star Wreck: In the Pirkinning ei kuitenkaan jää sarjan viimeiseksi osaksi. Tuotantoyhtiö Energia ja digitaalisia erikoistehosteita tuottava Troll VFX tuottavat yhdessä Star Wreck -sarjan seuraavan elokuvan, jonka ohjaa Jussi Lehtiniemi. Lehtiniemi vastasi Iron Skyn visuaalisen ilmeen suunnittelusta.

”Tällä kertaa Wreckkiin on luvassa uusi maailma, joka ei ammenna suoraan mistään olemassa olevasta scifistä vaan luo omat sääntönsä. Meininki tulee olemaan niin isoa kuin mahdollista ja anteeksi ei pyydellä keneltäkään”, toteaa Lehtiniemi.

Uusi Star Wreck sijoittuu tulevaisuuden Neuvostoliittoon, jossa ydinvoimaa käytetään niin ruohonleikkureissa kuin satojen metrien kokoisissa viljapuimureissa.

Ensimmäiseksi on luvassa lyhytelokuva, joka johdattaa katsojat uuteen maailmaan. Lyhytelokuva kuvataan jo ensi vuonna, minkä jälkeen toverit aloittavat täyspitkän Star Wreck -elokuvan työstämisen.

Star Wreckin ja Star Wreckin syntymäpäivän välissä Torssonen kumppaneineen on tehnyt muun muassa Iron Sky -tieteiselokuvan. Wreck oli tekijöilleen oivallinen käyntikortti elokuvabisneksen maailmaan, ja ohjaaja/näyttelijä Vuorensola tekeekin jo uraa maailmalla ohjaajana, Torssonen puolestaan perusti digitaalisia tehosteita tuottavan Troll VFX -yrityksen, jonka digijälkeä on nähny monissa elokuvissa, tv-mainoksissa ja muissa tuotannoissa.

 

Ohessa reipas puolituntinen haastattelu, jossa Torssonen ja Lehtiniemi kertovat kattavasti niin uuden elokuvan taustoista kuin vanhemmastakin Wreckeilystä. Olkaa hyvät:

 

 

Haastattelussa Wreck-mestari Torssonen ja ohjaaja Lehtiniemi.

 

Konseptikuva tulevan Star Wreckin maailmasta.

 

Star Wreckien historia:

  • Star Wreck (1992)
  • Star Wreck II: The Old Shit (1994)
  • Star Wreck III: The Wrath of the Romuclans (1995)
  • Star Wreck IV: The Kilpailu (1996)
  • Star Wreck V: Lost Contact (1997)
  • Star Wreck 4.5: Weak Performance (2000)
  • Star Wreck: In the Pirkinning (2005)
  • Star Wreck 2π: Full Twist, now! (2012)

 

Star Wreck: In The Pirkinning

 

Lue myös: Haastattelu: Star Wreck In The Pirkinning syntyy uudestaan – remasteroitu painos tuo suomiklassikon HD-aikakauteen

 

Lisää aiheesta

Star Wreck – kotikutoinen scifi-elokuva valmistui viimein

”Elokuva kertoo villin ja rämäpäisen tarinan avaruuslaivan komentajasta Pirkistä ja hänen nousustaan maailmankaikkeuden keisariksi – ja sen tuolle puolen”, kertoo ohjaaja Timo Vuorensola. ”Tarinan myötä koetellaan niin avaruuslaivojen lujuutta kuin katsojan nauruhermojakin.”
Visuaalista herkkua tarjoilevat laajaa huomiota keränneet, silmiähivelevät erikoistehosteet ja järeät avaruustaistelut. Virtuaalilavasteet vievät katsojat paikkoihin, joissa suomalaiset elokuvat eivät ole käyneet – tulevaisuuden sotatantereilta kaukaisiin galakseihin. Suomessa ei ole aikaisemmin marssitettu ruudulle vastaavaa tietokonetehosteiden ilotulitusta, ja niiden laatu kohoaa monien tuttujen kansainvälisten tv-sarjojen tasolle. Elokuvan tehosteista vastaa tuottaja Samuli Torssonen.

Kuuden vuoden aikana tamperelaiselokuvaa on viilattu tarkkaan niin kuoren kuin sisällönkin osalta. Omarahoitteisena sen tekijätiimi koostuu vain viiden hengen ydinryhmästä, mutta kaikkiaan eri osa-alueilla mukana on ollut yli kolmesataa henkilöä. Myös lukuisat yritykset ja instituutiot ovat tukeneet tuotantoa.

Star Wreck kurotti tähtiin – ja ylsi niihin

– Alun perin Star Wreck syntyi siitä, kun pienenä ei ollut mahdollisuuksia hankkia leffoja ulkomailta. Metsästin Star Trek kolmosta joka paikasta, eikä mistään löytynyt. Kun se löytyi lopulta jostain videovuokraamosta piti heti mennä tekemään siitä omaa versiota. Tein vakavia animaatioita ja päätin jossain vaiheessa tehdä niiden rinnalle myös toisen sarjan. Star Trek -animaatioita oli tehty jo viisi kappaletta ja pelattiin vähän liikaa Star Controlia, joten ekasta Star Wreckistä tuli sellainen mitä se nyt on, Samuli Torssonen kertoo.

Muropaketin uusimmat