Uusimmat

Star Wreck – kotikutoinen scifi-elokuva valmistui viimein

05.09.2005 12:31 Jukka O. Kauppinen

Massiiviset tähtilaivastot, räväkkä huumori ja tuhoisat avaruustaistelut tuovat väriä Suomen elokuvasyksyyn. Kuusi vuotta tuotannossa hiottu independent-elokuva Star Wreck: In The Pirkinning on nyt julkaistu dvd-levitykseen.

Ensimmäisenä kotimaisena tieteiskomediana ja tehoste-elokuvana se on kerännyt paljon huomiota niin tieteisharrastajien parissa ja valtakunnallisessa mediassa, kuin myös maamme rajojen ulkopuolella.

”Elokuva kertoo villin ja rämäpäisen tarinan avaruuslaivan komentajasta Pirkistä ja hänen nousustaan maailmankaikkeuden keisariksi – ja sen tuolle puolen”, kertoo ohjaaja Timo Vuorensola. ”Tarinan myötä koetellaan niin avaruuslaivojen lujuutta kuin katsojan nauruhermojakin.”

Pääosia esittävät asialleen omistautuneet harrastajat, mutta mukana on myös alan ammattilaisia ja kotimaisia tähtiäkin. Muun muassa Kari Väänänen nähdään elokuvassa Venäjän presidenttinä.

Star Wreck - kotikutoinen scifi-elokuva valmistui viimein

Visuaalista herkkua tarjoilevat laajaa huomiota keränneet, silmiähivelevät erikoistehosteet ja järeät avaruustaistelut. Virtuaalilavasteet vievät katsojat paikkoihin, joissa suomalaiset elokuvat eivät ole käyneet – tulevaisuuden sotatantereilta kaukaisiin galakseihin. Suomessa ei ole aikaisemmin marssitettu ruudulle vastaavaa tietokonetehosteiden ilotulitusta, ja niiden laatu kohoaa monien tuttujen kansainvälisten tv-sarjojen tasolle. Elokuvan tehosteista vastaa tuottaja Samuli Torssonen.

Kuuden vuoden aikana tamperelaiselokuvaa on viilattu tarkkaan niin kuoren kuin sisällönkin osalta. Omarahoitteisena sen tekijätiimi koostuu vain viiden hengen ydinryhmästä, mutta kaikkiaan eri osa-alueilla mukana on ollut yli kolmesataa henkilöä. Myös lukuisat yritykset ja instituutiot ovat tukeneet tuotantoa.

”Star Wreck: In The Pirkinning ei ole kuitenkaan vain kiiltävää tietokonegrafiikkaa ja tuhoisaa avaruusryskettä, vaan sen ydin pohjautuu napakkaan tarinaan, josta ei puutu huumoria ja yllättäviä käänteitä ”, summaa Torssonen. ”Pohjimmiltaan käsittelemme yksilöllisyyden ja vallankäytön suhdetta.”

Star Wreck - kotikutoinen scifi-elokuva valmistui viimein

Elokuva on itsenäinen osa pidempää, kuuden elokuvan kokonaisuutta. Samuli Torssonen loi Star Wreckit aikanaan 90-luvun alussa kotimikroilla tehtyjen huumorianimaatioiden muodossa. Alkujaan korppujen ja BBS:n kautta levinneet animaatiot päätyivät nettijakeluun viidennen osan ilmestyessä 1995. Alkujaan pelkkää animaatiota tarjoilleet Star Wreckit kehittyivät hiljakseen osa osalta, tarjoten nopeasti myös eräänlaista ääninäyttelyä, tietokoneella luotuja erikoisefektejä ja animaatiota sekä bluescreen-tekniikalla tietokonegrafiikkaan yhdistettyä näyttelyä. Sarja on aina ratsastanut ennen kaikkea huumorinsa voimalla, joka on pursunnut iloista parodiaa Star Trek -sarjasta ja muista scifi-ohjelmista.

Kymmenen vuoden aikana Star Wreck on saanut laajan fanikannan niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mikä on osaltaan tukenut elokuvan valmistumista. DVD-levityksen lisäksi Star Wreck: In The Pirkinning tullaan julkaisemaan täysin ilmaiseksi internetissä.

”Star Wreck: In The Pirkinning on raikas tuulahdus kotimaisten elokuvien joukossa, ja muistuttaa, että nykyään muukin kuin keittiödraama on Suomessa mahdollista”, Torssonen toteaa.

Star Wreck: In The Pirkinning on julkaistu ja tilattavissa DVD-muodossa. Elokuva julkaistaan 1.10 myös täysin ilmaiseksi internetissä.

www.starwreck.com
www.starwreck.com/dvd/