Uusimmat

Isoja ja pieniä ennakoita taivaan ja maan väliltä

14.10.2014 10:00 Jukka O. Kauppinen

Domen ennakkorintamalla on ollut viime aikoina paljon vilinä, niin varsinaisten ennakkojen kuin ensikosketustenkin saralla. Ja lisää on luvassa! Kerrataanpa tässä kohden mitä kaikkea olemmekaan fiilistelleet viime viikkoina ja kuukausina:

 

Seikkailullista:

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition –ennakko (Mac, PC)

On vaikea uskoa, että Gabriel Knightista on jo 20 vuotta aikaa. Juurihan minä ihan äsken olin ostanut ensimmäisen CD-ROM-asemani ja sen kylkiäiseksi pari hyvää seikkailupeliä! Eihän siitä voi kahta vuosikymmentä olla? Mutta on siitä. Ja niin kultaisia kuin nuo muistoni ovatkin, tekniikka on kauniisti sanoen ajanut Gabriel Knightin ohi. Niinpä aika on kypsä tekaista pelistä uusintaversio modernilla teknologialla. Näin on tehty ennenkin, vaihtelevin tuloksin.

The Long Dark -ennakko (PC)

Ensimmäisen persoonan maailmanlopun hiekkalaatikkoseikkailu astuu areenalle, jonne moni muukin on pyrkinyt, mutta jonne vain harva keskinkertaisuus on päässyt. Näistäkin moni on nähnyt päivänvalon korkeintaan Steamin Greenlight –kokoelmassa. Onko tämä se peli joka rysäyttää kalsareihisi aimo kasan luonnontuotetta jännityksen vuoksi vai päättyykö peli samaiseksi lopputuotteeksi, osana elämän kiertoa? Kurkataan vähän pintaa syvemmälle!

 

Pillars of Eternity –ennakko (PC)

Pillars of Eternity on peli, jota moni on odottanut kuin kuuta nousevaa. Baldur’s Gatejen ja Planescapejen hengellistä perillistä työstää tiimi, joka on vuosien varrella tehnyt vinon pinon maailman parhaina pidettyjä roolipeleinä.

 

Randal’s Monday -ennakko (PC)

Tänä vuonna on ilmestynyt paljon hyviä seikkailupelejä ja lisää on tulossa lähiaikoina. Mutta Randal’s Monday tuli täysin puskan takaa. Ei silleen itsensäpaljastajan tavalla, vaan sellaisella että löytäisi satasen kadulta -tavalla. Kyseessä on perinteistäkin perinteisempi point & click -seikkailu. Yhdistele asioita, juttele hahmoille. Täytä inventaario kaikella mikä irti lähtee, koska Randalia lainaten: sitä esinettä tarvitsee varmasti joskus. Naura.

 

Sunless Sea –ennakko (Mac, PC)

Sunless Sea on hämärä tapaus. Se on roolipeli, jossa purjehditaan pitkin merenalaista Lontoota ympäröiviä merialueita. Tekstipelimäistä tarinankerrontaa, kepeää roolipelailua … niin, ja tietenkin reippaasti Lovecraft-vaikutteita. Onko kukaan yllättynyt, kun kerron pelin olevan peräisin Kickstarterista?

 

Toiminnallista

Assassin’s Creed Unity –ensikosketus – vallankumouksen hirviöt [osa 1]

Monien toiveet kuitenkin täyttyivät, kun Ubisoft paljasti E3-messuilla Assassin’s Creed Unityn. Yhä useampiin suuntiin venyttelevä seikkailujen sarja siirtyy nyt ajassa Ranskan vallankumouksen kriittisiin vuosiin, 1700-luvun lopulle. Aikaan, joka on täynnä pelkoa ja toivoa, kaaosta ja kauhua. Ikimuistoisia päähenkilöitä, dramaattisia kohtaloita ja suuria käänteitä. Aikaan, joka on kuin luotu Assassin’s Creedien näyttämöksi.

 

Halo: The Master Chief Collection –ensikosketus – neljä ja puoli Haloa

Halo. Se Halo. Pelisarja, jota älyttömän monet rakastavat, jotkut inhoavat ja muutamat vihaavat. Viimeksi mainitut useimmiten joko siksi, että se on jotain konsolipaskaa tai siksi, että se on Xboxien pelisarja. Vihaajista piittaamatta faktahan on, että Halo nyt vain on yksi pelihistorian menestyneimmistä ja tärkeimmistä pelisarjoista, jonka (melkein) jokainen uusi osa on on yksi vuoden suurimmista pelitapahtumista. Siksi lähestyvä Halo-kokoelma, The Master Chief Collection, on ansiokas ja kiinnostava teos. Kaikki Master Chiefin tähdittämät Halot yhdellä ja samalla pelikoneella. On se kuulkaa aika siistiä.

 

Homefront: The Revolution –ensikosketus – Pohjois-Korean joukot avoimen maailman äärellä

Homefront oli ilmestyessään täydellinen peli, ainakin paperilla. Hollywood-legenda John Miliuksen kirjoittama dystopia Pohjois-Korean valtaamasta Amerikasta oli ajatuksena kiintoisa. Altavastaajan asemasta käytävä sissi-sodankäynti tarjoilisi ainakin paperilla taktisempaa otetta muuten usein puuduttaviksi äityviin putkiräiskintöihin. Toisin kuitenkin kävi. Vaikka Heikki Takala pelistä pitikin, niin jäi juoni lähinnä melodramaattiseksi, kun itse pelimekaniikka oli joko vision puutteesta tai budjettiongelmista johtuen putkessa juostua räiskintää. Nyt Heikki kiisi kuitenkin Lontooseen Deep Silverin ja Crytekin lehdistötapahtumaan ottamaan tuntumaa uuden polven kapinaan.

 

IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad –ensikosketus – klassikon paluu sotataivaille [osa 1]

Hiostavaa tosin oli, monellakin tavalla. Kohta näet täytyi pukeutua lentohaalareihin, huutaa mekaanikoille KONTAKT ja pyöräyttää Daimler-Benz laulamaan. Ja näin nousin aikamatkalle Stalingradiin, marraskuussa 1942. Ilmassa oli kaunista, niin kaunista. Kunnes se LaGG-3 tuli häiritsemään.

 

Nether-ennakko (PC)

Ihmiskunta on kohdannut vääjäämättömän loppunsa ja selviytymistaistelu voi alkaa. Kuulostaako tutulta? Nether astuu areenalle, jota on viime vuosina hyödynnetty sarjoissa, elokuvissa ja peleissä ärsyttävyyteen saakka. Onko kyse zombieista vai mistä maailmanloppu tällä kertaa koostuu? Hyvä kysymys.

 

Rise of Incarnates –ennakko (PC)

Rise of Incarnates on pohjimmiltaan itämaisiin pelihalleihin ja PS3:lle julkaistun Gundam-mechapelin PC-versio. Johtuen joko lisenssiongelmista tai halusta saada ilmoille jotain täysin omaa, Rise of the Incarnate lainaa jo tuttua moottoria ja lisää siihen muutamia omia mausteita.

 

Ryse: Son of Rome -ennakko (PC)

Crytekin Ryse oli monellakin tavalla yllättävä ja erikoinen veto. Turhankin, sillä vaikka saksalaisfirman roomalaismättö näytti kivalta kuvissa, sen pelattavuus vaikutti melkoiselta sillisalaatilta. Niinpä peli jäi Xbox Onella monelta kokonaan kokematta, mikä on ehkä jopa harmi. Ensivaikutelmat kun olivat hieman harhaanjohtavia. Nyt peli saa uuden tilaisuuden PC:llä. Miten sujuu PC Gaming Master Racelta legioonailu?

 

Sunset Overdrive –ensikosketus – harvinaisen siisti maailmanloppu

Insomniac Games on monen pelaajan suosikkistudio. Ihan syystäkin. Firmassa on jotain sellaista outoa ja viehättävää vetovoimaa, jotain aivan omanlaistaan DNA:ta, jonka tunnistaa myös heidän peleistäänkin. Ihan aina Insomniac ei osu maaliinsa, mutta niin usein kuitenkin, että esimerkiksi Domen Miikka Lehtonen on aina liki sekopäisen onnessaan uuden Insomniac-pelin saapuessa. Ja taisi olla aika piparia silloin E3:n aikaan, kun Sunset Overdrive esiteltiin Xboxin pressissä ensimmäistä kertaa.

 

Strategiallista

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon -ennakko (Android, iOS, Mac, PC)

Avaruushörhö kun olen, niin Slitherine/Matrixin tuleva Buzz Aldrin’s Space Program Manager on kuin minulle tehty. Space Program Manager (SPM) on strategiapeli ihmisille, jotka tykkäävät suunnitella avaruudellisia asioita ja jännätä, että räjähtikö raketti alustalle vai nostiko se satelliitin kiertoradalle. Hups, satelliitti menikin rikki. Kyllä nyt harmittaa. Raippaa insinööreille, korjataan bugi, yritetään uudelleen. Veronmaksaja kyllä maksaa!

 

Civilization: Beyond Earth –ennakko (Linux, Mac, PC)

Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen. Tämä ei ole tarina Enterprise-aluksesta, eikä sen viisivuotisesta tutkimusmatkasta. Tähdet on tutkittu ja ihmiskunta on asuttanut kaukaisen planeetan, jolla elo ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista. Jo lähtökohtaisesti kiinnostavalta kuulostava peli-idea kuulostanee vielä kiinnostavammalta kun sanon, että Civilization: Beyond Earth on – kuten nimikin vihjaa – käytännössä Civilization V avaruudessa.

 

Panzer General Online –ennakko (Linux, Mac, PC)

Alkuperäinen Panzer General oli aikakautensa parhaita strategiapelejä. Jopa Xbox 360:lle julkaistu Panzer General –väännös oli alustan realiteetit huomioiden oikein kivaa strategiaa. Perinteet siis velvoittavat tarjoamaan kivaa strategiaa. Niinpä onkin pakko ihmetellä, että mitähän hittoa onkaan tapahtunut, kun Panzer General Online ei sitä strategiaa kamalasti sisällä.