15:10 lähtö Yumaan (* * *)

23.12.2007 07:41 Olli Sulopuisto

qewLännenelokuva on julistettu kuolleeksi jo moneen otteseen, mutta niinpä vain raato aina ravistaa mullat päältään ja nousee uudestaan ratsaille. Tällä kertaa ohjaksiin tarttuu James Mangold, joka on tehnyt uusiksi 1950-luvulla Suomessa Armoton ase -nimellä tunnetun rainan. 15:10 lähtö Yumaan -elokuvan suurin viehätys on varmastikin sen pääosakaksikossa Russell Crowessa ja Christian Balessa, eivätkä he petä odotuksia.

Johnny Cash -elämäkertaleffan Walk the Line viimeksi ohjannut Mangold on kertonut, että alkuperäisversio on yksi hänen suurista suosikeistaan. Siksi ei liene ihme, että Yuma ei ole mikään erityisen raju uuswestern, vaan mukailee genren perinteisiä rajoja. Christian Bale esittää Dan Evansia, rehellistä pienviljelijää, joka on joutunut taloudelliseen ahdinkoon. Siksi hän tarttuu mahdollisuuteen saattaa hyvää palkkiota vastaan pelätty rikollinen Ben Wade (Russell Crowe) vankilajunalle.

Sanon Yumaa perinteiseksi länkkäriksi, koska sen ytimestä löytyvät kunnian ja velvollisuuden teemat. Sisällissodassa loukkaantunut Evans nimittäin lähtee saattajaksi vähintään yhtä paljon saadakseen teini-ikäisen poikansa (Logan Lerman) kunnioituksen, tämä kun pitää isäänsä mitättömänä pelkurina. Nuori Evans meinaa joutua Waden hurjien tarinoiden lumoamaksi, mikä osaltaan lisää skismaa hänen ja Dan-isän välillä.

Ydinkysymykset ovat siis ikiaikaisia, mutta isä-poika-konfliktissa on selvästi modernin maailman makua. (Itse asiassa käsikirjoittajat sanoivat eräässä haastattelussa, että he pitivät juuri tuon suhteen esilletuomista tapana vedota myös nykykatsojiin.)

qweKuten alussa mainitsin, leffan suurin vetonaula on Crowen ja Balen vastakkainasettelussa. Molempien roolihahmot sotkeutuvat mukavalla tavalla miesten omaan imagoon, eli Crowe hurmaa raivoamalla ja Bale minimalismillaan. Muista näyttelijöistä täytyy mainita Ben Fosterin esittämä nuori kuumakalle Charlie Prince. Moinen vouhkaaminen voisi mennä helposti yli, mutta Prince vaikuttaa aidosti pelottavan epätasapainoiselta tyypiltä.

15:10 lähtö Yumaan on kaikin puolin ammattimaista työtä. Se ei auo uusia uria, mutta eipä näin hyvin tehdyn elokuvan näkemisestä kehtaa oikein valittaakaan.

3/5

PlusMiinusNolla

+ammattilaisten rakkaudella tekemä teos
-länkkäri? 2000-luvulla?
+Balen ja Crowen kemia pelaa

15:10 lähtö Yumaan
(Yhdysvallat 2007)
K15

Ohjaus James Mangold
Käsikirjoitus Halsted Welles, Michael Brandt, Derek Haas
Pääosissa Russell Crowe, Christian Bale, Logan Lerman, Dallas Roberts, Ben Foster, Peter Fonda, Vinessa Shaw

Kesto 125 minuuttia