Uusimmat

Arvostelu: Brad Pittin zombie-elokuva World War Z olisi saanut olla huonompikin

15.07.2013 10:59 Tatu Junni

World War ZEnsi-ilta: 19.7.2013
Alkuperäisnimi: World War Z
Ohjaaja: Marc Forster
Käsikirjoittaja: Matthew Michael Carnahan & co.
Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos, James Badge Dale & Matthew Fox
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K16
Arvostelija: Tatu Junni

Tähdet

Nautitko zombietarinoista, joissa on jopa vielä vähemmän verta kuin tamponimainoksissa? Entäpä romaanifilmatisoinneista, jotka lainaavat lähdemateriaalista vain nimen? Onneksi olkoon, World War Z on sinun elokuvasi.

Max Brooksin hölmön, mutta viihdyttävän World War Z: An Oral History of the Zombie War -romaanin (Sukupolvi Z, Johnny Kniga, 2011) filmatisointia tehtiin huokaillen. Toistuvista takaiskuista kärsinyt elokuva tuntui iisakin kirkolta, jonka valmistumiseen edes studio ei uskonut. Vastoin todennäköisyyksiä valmista kuitenkin tuli, eikä lopputulos ole lainkaan niin surkea kuin pelättiin.

Harmi. Kalkkunaosastolle valahtanut World War Z olisi todennäköisesti viihdyttänyt katsojaa paremmin kuin nyt valkokankaalle kangettu möhkäle.

World War Z on hämmentävä elokuva. Se käsittelee zombeja, maailmanloppua ja virustauteja, mutta lopputulos on silti tylsä kuin kuuden tunnin baletti. Tautitarinaosastolla Tuntematon uhka ja Tartunta hakkaavat World War Z:n mennen tullen. Zombiesektorilla kilpailu taas on niin kova, ettei kilpailusta voi edes puhua. World War Z:ssa ei ole yhtäkään kohtausta, joka kannustaisi maksamaan sen näkemisestä sen sijaan, että ostaisi itselleen samalla summalla George A. Romeron klassikot ja kylkeen vielä vaikkapa Zack Snyderin mainion Dawn of the Dead -remaken.

World War Z

Marc Forsterin (Quantum of Solace) ohjaama World War Z on lautapeli, jossa matkustetaan maapallon laidalta toiselle ja ratkotaan mysteerejä. Mistä maailmanlaajuinen zombie-epidemia sai alkunsa ja kuinka se voidaan pysäyttää? Vastauksia haetaan irrallisesta kohtauksesta toiseen loikkien ja pääsääntöisesti yksilötasolla (lue; Brad Pittin seurassa) pysytellen. Näin World War Z toimii eräänlaisena 2010-luvun vastineena Deep Impactille, joka myös käsitteli globaalia katastrofia keskittymällä yhden perheen selviytymistarinaan. Toki mukana on muutama kohtaus, joissa sotilaat paukuttelevat ulkomailla kalmoja ”hengiltä”. Maailmansota-sanan upottaminen elokuvan nimeen on silti melkoista juksua.

World War Z:n ilmeisimmät ongelmat olivat zombiefanien tiedossa jo etukäteen.

Elokuva pohjautuu Max Brooksin kirjaan hyvin löyhästi. Tämä ei ole yllättävää, sillä rönsyilevä ja rakenteeltaan hajanainen romaani ei olisi millään kääntynyt elokuvaksi suoraan. Outoa on vain se, miksi Brooksille ylipäänsä on haluttu maksaa teoksen oikeuksista. Plagiointisyytteitä tuskin olisi elokuvan nimenmuutoksen jälkeen tullut, sillä sen verran perusosastoa zombiegenressä ovat sotatoimet elävien kuolleiden armeijaa vastaan ja hoitokeinon metsästäminen.

World War Z

Zombie-elokuvaksi World War Z on tolkuttoman kesy. Tietenkin, sillä lähes 200 miljoonaa dollaria (160 miljoonaa euroa) maksaneen viihdykkeen ikärajaa ei voi nostaa kovin korkealle. Studio haluaa omansa takaisin ja tietenkin myös teinikatsojien rahat. Niinpä tarjolla on PG13-ikärajalla siunattu ”kauhuelokuva”, joka on jotakuinkin yhtä pelottava kuin Robert Zemeckisin ohjaama Salaisuus pinnan alla (Suomen K16 on silkkaa liioittelua). Veri ei lennä, eikä tilanteen lohduttomuus välity yleisöön missään kohtaa. Jopa zombiet näyttävät enemmän vappukrapulaa potevilta teekkareilta kuin mätäneviltä ruumiilta. Mieleen tuli väistämättä I Am Legendin digiöttiäiset, ja sehän ei tietenkään ole hyvä merkki laisinkaan.

YK:n tutkijaa esittävä Brad Pitt ei ole osa World War Z:n ongelmaa. Myös elokuvan tuottajana toiminut mies vetää roolinsa läpi rutiinilla, mutta se riittää.

World War Z ei ole varsinaisesti huono elokuva, ainoastaan yhdentekevä. Kiitosta sille voi antaa esimerkiksi roolituksesta ja vakavasta suhtautumisesta aiheeseen. Valitettavasti vakavuus on tässä tapauksessa yhtä kuin totisuus. Parhaat zombieleffat on aina tehty pilke silmäkulmassa. Paikoin World War Z:kin naurattaa, mutta oletan tekijöiden suhtautuneen ajatukseen muurahaiszombiearmeijasta paljon vakavammin kuin minä.

PlusMiinusNolla

+ Hei, se valmistui!
+ Brad Pitt
– Ei täytä potentiaaliaan
– Harvinaisen munaton zombieleffa

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat