Arvostelu: Men In Black 3 on tarpeeton paluu joskus hauskan elokuvasarjan pariin

22.05.2012 13:29 Tatu Junni

Ensi-ilta: 23.5.2012
Alkuperäisnimi: Men In Black 3
Ohjaaja: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoittaja: Lowell Cunningham & David Koepp
Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jemaine Clement, Michael Stuhlbarg ja Emma Thompson
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K12

Dome 2,5

”Here come the men in black / they won’t let you remember, nah, nah, nah!” rallatteli Will Smith 15 vuotta sitten joka paikassa soineessa hittirenkutuksessaan. Nyt The Fresh Princen profetia on vihdoin täyttynyt. Men In Black 3:n unohtaa jo ennen kuin vuorokausi on vaihtunut, eikä siihen mitään neuralisoijia tarvita.

Barry Sonnenfeldin ohjaama, Steven Spielbergin tuottama ja Malibu Comicsin tuikituntemattomaan sarjakuvaan pohjautuva Men In Black -elokuvasarja käynnistyi verevästi kesällä 1997. Batman & Robinin ja Con Airin peitonnut yllätyshitti oli Mars Attacks!:in tavoin piristävä valopilkku The X-Filesin synnyttämän ja melko totisen UFO-buumin keskellä. Temppu toimi kuitenkin vain kerran. Vuonna 2002 valmistunut MIB II – miehet mustissa 2 oli niin tyhjänpäiväinen turhake, että aniharva on kaivannut avaruusolentoja kaitsevia agentteja takaisin valkokankaalle enää moneen vuoteen.

Kiinnostaako tämä Columbia Picturesia? No eipä kuule vissiin. Rahaa pitää saada ja muutaman vuoden sapatiltaan palanneelle Will Smithille töitä, joten tässä sitä nyt sitten ollaan.

Men In Black 3 on edeltäjäänsä parempi tieteiskomedia, mutta alkuperäisen elokuvan tasolle se ei yllä. Tuotantotiimin vuotamien tietojen mukaan MIB3:n tekeminen oli täynnä vastoinkäymisiä, ja sen kuvaukset jouduttiin aloittamaan ilman kunnon käsikirjoitusta. Tämä sai valmistautumaan täydelliseen kalkkunaan, mutta ei elokuvaa ihan onnettomaksi voi haukkua. Käsikirjoitus on toki melkoista höttöä, tehosteet jättävät toivomisen varaa ja vanhoja ideoita kierrätetään – silti Men In Black 3 on hetkittäin hauska elokuva. Sen parhaat palat ovat tosin yksittäisiä vitsejä, niin graafisia kuin verbaalisiakin. Kokonaisuus sen sijaan laahaa maata vatsa vereslihalla.

Men In Black 3:n alkupuoli jatkaa MIB2:sta tuttua linjaa. Mielenkiinto valkokankaan tapahtumia kohtaan herää vasta kun Will Smithin esittämä agentti J siirtyy ajassa taaksepäin vuoteen 1969. Miehen tehtäväksi muodostuu pelastaa kollegansa henki ja siinä sivussa estää murisevien Helvetin enkeli -avaruusolentojen (älkää kysykö) invaasio maapallolle. Sitten ka-boom, räiskis, plörts ja hoh hoh hoo! Kyllä te tiedätte. Lopussa koko elokuvatrilogian juonikuvio kirjoitetaan uusiksi tavalla, joka sai kynteni uppoamaan syvälle istuimeni käsinojaan.

Men In Blackin paras puoli on aina ollut mielikuvituksellisten avaruusolentojen ohella Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin esittämä agenttipari. Tämä lieneekin ainoa syy, miksi Columbia Pictures ei ole nykytrendin mukaisesti käynnistänyt elokuvasarjaa uudelleen halvemmilla näyttelijöillä. Jones on tosin vaihtopenkillä valtaosan MIB3:n kestosta, mutta nuorta agentti K:ta esittävä Josh Brolin paikkaa häntä hyvin. Vielä elokuvateatterista poistuessanikin olin ihan varma, että Brolinin ääni oli Jonesin dubbaama. Vaikuttavaa!

The Avengersin, Prometheuksen, The Amazing Spider-Manin, Yön ritarin paluun ja Abraham Lincoln: Vampire Hunterin tarjotessa vaihtoehtoista katseltavaa tänä kesänä, on vaikea keksiä hyvää syytä maksaa Men In Black 3:n näkemisestä. Ostakaa ennemmin vaikka mansikoita ja katsokaa alkuperäinen elokuva niitä syödessä!

PlusMiinusNolla

+ Muutama hyvä vitsi
+ Will Smith, Tommy Lee Jones ja Josh Brolin
– Ei varsinaisesti mitään uutta
– Käsikirjoitus olisi ollut kiva juttu

Arvostelija: Tatu Junni

Voita Men In Black 3 -fanituotepaketti