Arvostelu: Red 2 on hienolla näyttelijäkaartilla varustettua viihdyttävää hömppää

29.08.2013 14:19 | Aki Lehti

Red 2Ensi-ilta: 30.8.2013.
Alkuperäisnimi: Red 2
Ohjaaja: Dean Parisot
Käsikirjoittaja: Jon Hoeber & Eric Hoeber
Pääosissa: Bruce Willis, Helen Mirren, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Mary Louise-Parker, John Malkovich & Byung-hu Lee
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Agentit juoksevat ympäri maailmaa ammuskellen ja vitsaillen
Arvostelija: Aki Lehti

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/arvostelut/dometahdet35.jpg

Red 2 liittyy siihen kahden käden sormilla laskettavissa olevien elokuvien joukkoon, jossa jatko-osa on ensimmäistä parempi.

Redin ensimmäinen osa vuodelta 2010 oli ihan mukiinmenevä toimintakomedia, joka perustui löyhästi Warren Ellisin samannimiseen sarjakuvaan. Ellis ei kirjoittanut sarjakuvaansa kuin kolme numeroa, joten tällä jatko-osalla ei ole enää mitään tekemistä sen kanssa. Sillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä, sillä näytteijöiden ohella Jon Hoeberin ja Eric Hoeberin kyhäämä käsikirjoitus on se, joka nostaa Red 2:sen perinteisen toimintakomedian yläpuolelle. Samat herrat olivat vastuussa myös ensimmäisen osan kässäristä. Nyt komedia ja toimintaräiske ovat aiempaa paremmin tasapainossa.

Eka Red yritti naurattaa koko ajan. Loputonta sanailua tämäkin on, mutta höpinällä on myös tarkoitus, eikä se ole pelkkää one-lineria toisen perään.

Bruce Willis pääsee loistamaan eläkkeelle jääneenä Frank Mosesina. Willisin suorituksesta voi kiittää häntä paljon taitavampia, elokuvan muita näyttelijöitä. Toimintalegenda tunnusti vähän aikaa sitten, että hän tekee toimintaelokuvia nykyään vain rahan takia, mutta verrattuna vaikka Die Hardin vitososaan, on hänen näyttelijäntyönsä nyt aivan eri tasolla. Ehkä Willis ei kehtaa vetää rooliaan läpi vasurilla, kun ympärillä on kasa ammattinsa vakavasti ottavia hienoja näyttelijöitä.

Red 2

Red 2:n juoni on ihan peruskauraa. Entinen agentti Moses haluaisi viettää eläkepäiviään rauhassa ja leikkiä kotia paremman puoliskonsa Sarahin (Mary Louise-Parker) kanssa, mutta John Malkovichin esittämä, muutaman happotripin liikaa vetänyt sekopääagentti Marvin vetää hänet mukaan juoneen, jossa heidän täytyy löytää seuraavan sukupolven ydinase koodinimeltään Nightshade. Tarkoitus olisi pelastaa miljoonien ihmisten henki ja säilyä itsekin elävien kirjoissa.

Sitten hillutaan ympäri maailmaa – Moskovassa, Pariisissa ja Lontoossa. Mukana ovat myös Mosesin ex-rakastettu Katja (Catherine Zeta-Jones), agentti Victoria (Helen Mirren) ja Anthony Hopkinsin hullu tiedemies Bailey.

Ammuskelua, takaa-ajoja ja pelastumisia mahdottomista tilanteista riittää. Ilman hienoja näyttelijöitä Red 2 olisi turhanpäiväinen tekele, mutta ammattilaisilla on selvästi ollut hauskaa tätä tehdessään. Nimekkäästä näyttelijäkaartista kumma kyllä juuri Mary Louise-Parker uhkaa varastaa koko show´n. Hänen hahmonsa Sarah kuuluu samaan kastiin monen Louise-Parkerin aikaisemman roolihahmon kanssa – vähän hömelö, suloinen ja seksikäs. Ammattitappajien joukossa hän on ainoa, jolla ei ole taitoja naksauttaa vihollisen niskoja nurin sekunnissa.

Sairaalloinen kiinnostus aseisiin ja halu oppia tappamaan tekevät hahmosta ehkä vielä sekopäisemmän kuin John Malkovichin karikatyyri-kaheli.

Red 2

Mustan komedian huumori joko toimii tai sitten ei. Väärässä mielentilassa Red 2 alkaa todennäköisesti vituttaa jo vartin jälkeen, mutta vähän väsyneenä ja valmiiksi hysteerisenä se jaksaa naurattaa.

Dialogi ja vitsit ovat paikoitellen kammottavan huonoja, mutta ei tämän ole tarkoituskaan olla mikään taide-elokuva. Nykypäivänä aivottomat ja samalla hauskat toimintaleffat ovat niin harvassa, että Red 2 tuntuu jopa keskinkertaisine läppineen raikkaalta. Ja sitäpaitsi onhan se nyt ihan helvetin hauskaa, että ihmisten tappamisen ja räjähdyksien keskellä ainoa tapa, jolla päähenkilöt voivat kommunikoida keskenään, on loputon läpänheitto. Helen Mirrenin Victoria hävittää todistusaineistoa, eli ihmisruumista, happokylvyssä kuin se olisi jokapäiväinen perusaskare. Mautonta ja toimivaa.

Ohjaaja Dean Parisot ei ole urallaan kovin kummoisia tekeleitä saanut aikaiseksi. Ainoa hyvä leffa, joka tulee mieleen on vuoden 1999 Galaxy Quest. Nyt Parisot ei edes yritä tehdä muuta kuin takuuvarman viihdyttävää hömppää. Red kakkosen olisikin voinut ohjata kuka tahansa Hollywoodin peruspuurtaja.

PlusMiinusNolla

+ Näyttelijäkaarti
+ Mary Louise-Parker on edelleen aivan ihana
+ Komedia ja toiminta pysyvät tasapainossa
– Juoni on mitä on
0 Willis on Willis, mutta ainakin hän on tällä kertaa hereillä