Uusimmat

Arvostelu: Uusi Total Recall on turhan totinen elokuva

29.08.2012 09:54 Tatu Junni

Ensi-ilta: 31.8.2012
Alkuperäisnimi: Total Recall
Ohjaaja: Len Wiseman
Käsikirjoittaja: Kurt Wimmer & Mark Bomback
Pääosissa: Colin Farrell, Bill Nighy, Jessica Biel, Kate Beckinsale & Bryan Cranston
Pituus: 121 minuuttia
Ikäraja: K16

Dome 2,5

Muistia käsittelevä elokuva, joka unohtuu hetkessä. Sellainen on uusi Arskaton Total Recall.

Perjantaina ensi-iltansa saava Total Recall häviää niin monen muun uusioversion tavoin ottelun ennen kuin kello on edes soinut. Niin höpsö kuin vuoden 1990 alkuperäinen Total Recall nykynäkökulmasta paikoin onkin, nauttii Paul Verhoevenin versio edelleen scifi-fanien suosiota. Minkäänlaista tarvetta uudelle Total Recallille ei siis olisi ollut. Tämän saivat myös studiopamput huomata, kun Underworld-sarjasta parhaiten tunnetun Len Wisemanin ohjaama elokuva floppasi Pohjois-Amerikassa pahasti. 125 miljoonaa dollaria maksanut tieteistrilleri on tuottanut neljässä viikossa vaivaiset 55 miljoonaa dollaria. Ulkomailla on mennyt hieman paremmin, mutta kokonaissumma 135 miljoonaa on silti ollut Sony Picturesille paha pettymys.

Kenties uusi Total Recall olisi pärjännyt paremmin, jos se olisi ottanut selvemmin pesäeron alkuperäiseen elokuvaan. Molempien innoittajana on toiminut Philip K. Dickin novelli We Can Remember It for You Wholesale, mutta lähdemateriaalia käsitellään ihan eri tavalla. Wisemanin filmatisoinnissa ei esimerkiksi matkusteta Mars-planeetalle lainkaan – kenties typerä ratkaisu elokuvalta, joka ilmestyi samana kesänä kuin Nasan Curiosity-mönkijä laskeutui punaiselle planeetalle. Miksi siis Total Recallia ei voinut kutsua Dickin novellin nimellä tai vaikkapa ”Rekalliksi”? Tämä olisi voinut edes hieman vähentää vahingollista vertailua Arnold Schwarzeneggerin tähdittämään versioon.

Jos uutta Total Recallia tarkastellaan itsenäisenä teoksena, ei se mikään tyystin surkea elokuva ole. Tulevaisuuden maailmassa on miellyttävää Blade Runner -henkeä, teknisiä yksityiskohtia piisaa kuin Minority Reportissa ikään ja tehosteetkin on hyvin toteutettuja. Valitettavasti nämä ainekset eivät itsessään riitä. Kurt Wimmerin ja Mark Bombackin lupaavasti käynnistyvässä tarinassa olisi ainesta vaikka mihin, mutta se ryhtyy liian pian kumartamaan toimintakohtausten suuntaan, jolloin katsojan mielenkiinto herpaantuu. Päähenkilön mielen kanssa olisi voinut ja pitänytkin leikitellä huomattavasti rohkeammin.

Colin Farrell tekee perusvarmaa työtä Douglas Quaidina, mutta naishahmojen roolituksessa on ongelmia. Jessica Biel on näyttelijänä yhtä mitäänsanomaton kuin ennenkin. Ohjaajan rouva Kate Beckinsalen hahmo puolestaan luisuu tahattoman komiikan puolelle. Vaikka Beckinsalen esittämä Lori normaali ihminen onkin, tuo hahmo mieleen Terminator 3: Koneiden kapinan T-X:n Nainen pinkoo, pomppii, paukuttaa ja potkii sellaisella vauhdilla, että odotin koko elokuvan milloin hän paljastuu androidiksi. Näin poskettomaksi Total Recall ei kuitenkaan äidy. Harmi, sillä annos päättömyyttä olisi ollut sille hyväksi. Toki scifi-elokuva saa olla vakavamielinen ja synkkä, mutta jos sisältö koostuu lähinnä epärealistisesta toiminnasta, ei siitä kannata turhan vakavaa tehdä.

Nykymuodossaan Total Recall on kohtalaisen viihdyttävä, mutta ei kiinnostava tai persoonallinen elokuva. Len Wisemanin aikaisempien ohjausten tavoin se on kovin totinen, eikä edes vuodelta 1990 peritty kolmirintainen huora herätä hilpeyttä, vaan tuntuu pelkästään päälle liimatulta.

PlusMiinusNolla

+ Näyttävä
+ Perushyvää viihdettä
– Ei omaperäisyyttä
– Naisnäyttelijät pelkkää silmäniloa
– Turhan vakava

Arvostelija: Tatu Junni

Osallistu Dome.fi:n Total Recall -kilpailuun ja voita upeita palkintoja

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat