Eastern Promises (****)

02.11.2007 09:26 | Olli Sulopuisto

Eastern PromisesElokuvan, kuten minkä tahansa muunkin taideteoksen, voi rakentaa joko hillitysti tai ylitsevuotavasti. Kumpikaan lähestymistapa ei ole sinänsä toista parempi. Ammattilaisen tunnistaa siitä, että langat pysyvät käsissä, oli lopputulos sitten barokkia tai näkkileipää. Kolmekymmenvuotisen uran tehneen David Cronenbergin metodi on näkkäriä, jos siis näkkäri on kuristavan jännittävä ja verinen.

Eastern Promises alkaa sateisen Lontoon sivukaduilta, jossa venäläinen mafia kylvää tuhoa ja kuolemaa ympäristöönsä. Kuolemaisillaan ja viimeisinään raskaana oleva nuori nainen päätyy sairaalaan, jossa kätilö-Anna (Naomi Watts) pelastaa hänen lapsensa ja käsilaukusta löytyneen päiväkirjan. Se sisältää selityksen naisen kohtalolle, mutta sotkeutumalla vory v zakonen asioihin Anna vaarantaa niin oman kuin läheistensä turvallisuuden.

Epävarmemman tekijäjoukon käsissä tällaisista lähtökohdista olisi syntynyt b-luokan jännäri, jossa läjä paperinukkeja rämpisi kliselammikossa vain harrastaakseen välillä seksiä ja ammuskellakseen sivullisia. Cronenbergin ohjastamana Steven Knightin käsikirjoituksesta on työstetty tiukan hallittu rikosjännäri, jossa jokaisella kohtauksella ja kuvalla on oikeutettu paikkansa.

Esimerkkinä tästä käy irtokuva, jossa hangaround-mafioso Nikolai (Viggo Mortensen) parkkeeraa Mersunsa aivan Annan Ural-prätkän viereen. Tapahtuma kestää vain muutaman sekunnin, mutta niinpä vain siinä ajassa auton ja moottoripyörän väliin jäävä liian pieni tila ennakoi Nikolain ja Annan välistä suhdetta. Se on sitä näkkäriä se.

Eastern PromisesVerta kaadetaan katsojan syliin vain muutamaan otteeseen, mutta jokainen kohtaus tuntuu pahalta. En osaa sanoa mitään viisasta debattiin siitä, voiko elokuvaväkivalta olla koskaan täysin perusteltua, mutta Cronenbergin silmääräpäyttämättömät otokset jättävät jonkun Hostel-jeesustelun kauas taakseen.

Kaikkien mafiatarinoiden isoisä kummittelee jossain määrin Eastern Promisesinkin taustalla ainakin erilaisissa valtataistoissa, mutta läheisempää sukua se taitaa olla David Chasen pian päättyvälle Sopranosille. Nikolai on ristiriitainen hahmo, joka näyttää ystävälliseltä mutta ei toisaalta epäröi napsia sormenpäitä pois ruumiilta.

Roolituskin on eräänlaisesta stereotyyppisyydestään huolimatta oikein toimiva. Vincet Cassel näyttelee yleisetnistä kuumapäätä, joka tasapainottaa mukavasti Mortensenin jääkylmää Nikolaita. Rikosperheen päänä Armin Mueller-Stahl ei turhia rieku, sillä hän tietää asemansa. Edes näyttelijöiden vaivalla opiskelema aksentti ei haittaa, vaikka minun tietämäni venäläiset murtavat kyllä englantia huomattavasti vähemmän.

4/5

PlusMiinusNolla

+ elokuvan intensiteetti ei juuri laske
+ tämän vuoden vaikuttavin toimintakohtaus, jolla on muutakin kuin pyroteknis-cgillistä arvoa
– juoni on jokseenkin tyhjänpalttinen, jopa Se Tietty Juttu

Virallinen kotisivu: http://www.focusfeatures.com/easternpromises/

Eastern Promises
(Yhdysvallat/Iso-Britannia 2007)
K18

Ohjaaja David Cronenberg
Käsikirjoitus Steven Knight

Pääosissa Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl, Sinéad Cusack, Donald Sumpter

Kesto 102 minuuttia

Muropaketin uusimmat