Uusimmat

”Annapa isoisän kalsareihin pukeutuneelle herralle viinaa, niin kohtaat vittumaisen miekanheiluttajan, joka ottaa naiset vaikka väkisin” – Tänään tv:ssä Suomi-leffojen todellinen outolintu

28.03.2018 06:10 Muropaketin toimitus

Samurai Rauni Reposaarelainen

Yle Teema esittää keskiviikon myöhäisillan elokuvana Samurai Rauni Reposaarelaisen.

Kello 23.20 alkava ja kello 00.40 päättyvä Samurai Rauni Reposaarelainen ei ole omaperäinen elokuva vain nimeltänsä.

Alejandro Jodorowskyn ja Emir Kusturican jalanjälkiä seuraava Samurai Rauni Reposaarelainen on surrealistinen tragikomedia. Sen sankari, Rauni Reposaarelainen, on ylivoimainen viinaan menevä samurai, joka kylvää surua ja tuhoa lähiympäristössään Meri-Porissa.

Mystinen nimimerkki ”Häpeekyynel” tilaa Satakunnan Ninjain Killalta Raunin salamurhan, josta Rauni kuitenkin selviää pelkkää oljenkortta käyttämällä. Rauni haluaa selvittää, kuka on nimimerkki Häpeekyyneleen takana. Tästä alkaa absurdi ja verinen road movie Meri-Porin samuraitodellisuudessa.

Mika Rätön ohjaama ja tähdittämä elokuva on jakanut katsojat kahteen leiriin. Joidenkin mielestä Samurai Rauni Reposaarelainen on puhdasta neroutta, toisten mielestä silkkaa taidepaskaa.

Muropaketin arvostelussa Aki Lehti antoi Reposaarelaiselle 3,5 tähteä viidestä.

”Elokuvan tyylilajina on surrealistisen tragikomedian ja toimintapätkän sekoitus. Se yhdistää suomalaisen ja japanilaisen kulttuurin omalaatuiseksi Meri-Porissa sijaitsevaksi samuraitodellisuudeksi, jossa taisteluperinne, suomen luonto, geishat ja karaokekapakat ovat sulassa sovussa. Pääosassa on Rätön esittämä juoppohullu Rauni, väkivaltainen ja ympäriinsä riehuva samurai, jonka touhuihin joku on kyllästynyt, luvaten hänen päästään palkkion.

Selvinpäin Rauni on sivistynyt, ihailtu ja lasten sankarinaan pitämä mies, mutta annapa isoisän kalsareihin pukeutuneelle herralle viinaa, niin kohtaat vittumaisen miekanheiluttajan, joka ottaa naiset vaikka väkisin ja jättää ruumiita jälkeensä. Krapulassa tulee perisuomalainen morkkis, mutta viinaa on tarpeeksi absurdiin ja väkivaltaiseen matkaan kohti salamurhan tilaajaa ja kostoa.

Samurai Rauni Reposaarelainen on takuuvarma kulttihitti, elokuva jonka suuri yleisö valitettavasti kiertää taidepaskana mahdollisimman kaukaa. Onneksi kaupallinen menestys on tekijöille sivuseikka ja seuraava leffa nimeltään Töölön silkkimuna on jo suunnitteilla.”

Arvostelu: Samurai Rauni Reposaarelainen on yksi kaikkien aikojen kahjoimmista kotimaisista elokuvista

Yle Teema esittää Samurai Rauni Reposaarelaisesta myös making of -dokumentin. Se alkaa kanavalla heti elokuvan jälkeen.