UUSIMMAT

Hetki lyö

14.01.2007 17:45 | Johanna Siik

Hetki lyö kertoo englanninkielisen mainoslauseensa mukaan rakkaudesta, joka ylittää ajan kulumisen. Unohtakaa kuitenkin romantiikka, sillä leffan rakkaus on itsetuhoista ja väkivaltaista. Rakkauden ei anneta olla, vaan se pitää sitoa ikuisuuteen tavalla, joka lopulta tuhoaa sen.

Eteläkorealainen Kim Ki-duk on elokuvien tekijänä siitä tuotteliaammasta päästä. Kymmenen vuoden sisällä nyt 46-vuotias ohjaaja on tehtaillut 13 pitkää elokuvaa, joiden sekaan mahtuvat muiden muassa Saari (2000) ja Viisi vuodenaikaa (2003). Viiden tuoreimman kohdalla Kim on monopolisoinut myös leffojensa tuottamisen ja leikkaamisen. Ei siis mikään ihme, että Hetki lyö näyttää hyvin paljon tekijänsä työltä – hyvässä ja pahassa.

Ji-woo ja Seh-hee ovat seurusteleva nuori pariskunta, jolla alkukohtausten perusteella menisi ihan hyvin, ellei tyttö olisi niin mustasukkainen. Ji-woo ei saisi hymyillä tarjoilijalle, saati keskustella kenenkään vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Syykin selviää pian. Seh-hee kuvittelee, että hänen kasvonsa ovat parin vuoden aikana kuluneet ja Ji-woo haikailee kyllästyksissään toisten perään.

Ottamatta kantaa siihen, mitä Ji-woo todella ajattelee, Seh-hee kävelee plastiikkakirurgin luokse vaatimuksenaan kokonaan uudet kasvot. ”En tiedä saanko sinusta kauniimpaa”, toteaa kirurgi. ”Ei se mitään, kunhan näytän erilaiselta”, vastaa Seh-hee. Yhteiskunnan ulkonäköpaineet ovat menneet jo näin pitkälle. Enää ei haeta kaunista, ainoastaan erikoista ja uutta, jatkuvasti vaihtuvaa. Aika kuluu, mutta Ji-woo ei unohda maan nielemää tyttöystäväänsä. Hänen elämäänsä ilmaantuu kuitenkin salaperäinen See-hee (sic), joka kiehtoo kovasti nuorukaista.

Kim Ki-dukin tapa ohjata on minimalistinen ja hyvin hiljainen. Useimmiten ääneksi riittää käyty vähäinen dialogi, joka naisten kohdalla kohoaakin sitten välillä hysteeriseen kiljuntaan. Ohjaajan maneereihin kuuluu myös väritön ja kylmä yleisilme, joka kierolla tavalla muistuttaa skandinaavisuudesta ja pohjoisista väreistä. Välillä vieraillaan veistospuistossa, jonka välitilamainen kuvaus hipoo täydellisyyttä.

Kim toistaa itseään tavassa rakentaa rakkaustarinansa. Hyvillekin ihmisille tuntuu aina käyvän huonosti tai vähintäänkin oudosti, vaikka varsinaista loppuratkaisua Kim välttää kuin ruttoa. Niin nytkin, mutta tällä kertaa se on perusteltua. Ajan kulumista tarkasteleva elokuva kiertyy hienosti itseensä ja katsoja jää hetkeksi miettimään, mitä ensimmäisen ja viimeisen kohtauksen välillä tapahtuikaan. Rehellisyyden nimissä on todettava, ettei Hetki lyö kuitenkaan tarjoa maata mullistavaa elokuvakokemusta Kimin aiempia töitä nähneille. Niille taas, jotka eivät miehen tuotantoa tunne, elokuvaa voi suositella lämpimästi. Tästä on hyvä aloittaa.

Time/Shi gan
Etelä-Korea 2006

Ohjaus ja käsikirjoitus Kim Ki-duk
Rooleissa Jung-woo Ha (Ji-woo), Ji-Yeon Park (Seh-hee), Hyeon-a Seong (See-hee)

K13
96 min