In the Valley of Elah (***)

18.01.2008 07:21 | Olli Sulopuisto

In the Valley of ElahAluksi haluaisin esittää kaksi kysymystä In the Valley of Elahista. Yksi: Kertooko se Irakin sodasta? Ei, koska sen muoto on murhamysteeri. Tai kyllä, koska mysteerin taustalla häilyy Yhdysvaltain sotaretki. Kaksi: Onko ensimmäisellä kysymyksellä mitään väliä? Ei, koska elokuva on itsenäinen taideteos, jonka täytyy seistä omillaan. Tai kyllä, koska jopa elokuvat ovat kosketuksissa siihen, mitä maailmassa tapahtuu.

Ensimmäisenä valkokankaalle lävähtää epäselvä, pikselöitynyt ja rikkonainen videokuva, josta ei saa selvää. Kuva muuttuu mustaksi ja joku huutaa ”takaisin ajoneuvoon, Mike!” Vaikka sitä ei vielä tiedäkään, tuossa hetkessä on selitys kaikelle, mitä tulee myöhemmin tapahtumaan. Ja kuten varsin usein käy, ”mitä” on loppujen lopuksi paljon tylsempi kysymys kuin ”miksi” ja ”miten”.

Alkutekstien jälkeen Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) saa armeijalta puhelun, jossa kerrotaan hänen Irakissa palvelleen poikansa kadonneen. Hank on käytännönläheinen mies ja entinen sotilaspoliisi, joten hän ei jää odottelemaan vaan lähtee etsimään poikaansa. Kun armeijan kanssa ollaan tekemisissä, hommaa ei tehdä mitenkään liian helpoksi.

On selvää, että Tommy Lee Jonesin esittämänä Hank Deerfield on tyyppi, jota pienet vaikeudet eivät pysäytä. Eräässä kohtauksessa hän kertoo iltasatuna Daavidin ja Goljatin kohtaamisesta, joka tapahtui elokuvan nimen mukaisessa Tammilaaksossa. Ei ole kovin hankala päätellä, kumpaan tarinan hahmoista Deerfield samaistetaan.

Yhdysvaltalaisille katsojille In the Valley of Elahin käsikirjoittaja-ohjaaja Paul Haggis (Crash, Million Dollar Baby) on julkiliberaali ja hänen elokuviaan on täten luettava poliittisina manifesteina. En ole aivan varma, miten tieto ohjaajan aikomuksista vaikuttaa meidän wannabe-amerikkalaisten katsomiskokemukseen. Ainakaan sen ei pitäisi viedä huomiota itse pääasialta eli elokuvalta, joka perustuu kuulemma tositapahtumiin.

In the Valley of Elah

Näistä tositapahtumista Haggis on poiminut tarinan ytimeksi isän ja pojan suhteen. Sotilaallisen jäykkä – kirjaimellisesti – isä on ollut etäisempi pojastaan kuin on luullut tai toivonut. Niitä syntejä selvitellessä äiti (Susan Sarandon) ei monessa kohtauksessa näy ja sivuhenkilönä pyörivä poliisi Emily Sanders (Charlize Theron) toimii lähinnä rattaana juonessa.

Parituntisessa elokuvassa on murhamysteeriksi tyhjäkäyntiä, mutta toisaalta hiljaisissa hetkissä se luottaa Jonesin jäyhään karismaan: lähes ilmeettömiltä, kurttuisilta kasvoilta voi ainakin kuvitella lukevansa yhtä ja toistakin isä-poika-suhteesta.

Palataan vielä alun kysymyksiin. Jos kerran In the Valley of Elah kommentoi jotenkin Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa, mikä tuo kommentti lienee? Tulkintani mukaan se on tämä: sota on sotilaille hirvittävä kokemus, vaikka he palaisivat kotiin päällisin puolin haavoittumattomana. Hankala kuvitella, että tuollaisesta voisi eri mieltä.

3/5

PlusMiinusNolla

+Tommy Lee Jones kantaa elokuvaa jäyhän arvokkaasti
-fiilistelyn ja juonenkuljetuksen suhde on kokonaisuutena hieman hakusessa
+saarnojen määrä on pieni ja ne ovat hienovaraisia

In the Valley of Elah
(Yhdysvallat 2007)
K15

Ohjaus ja käsikirjoitus Paul Haggis.
Pääosissa Tommy Lee Jones, Charlize Theron,

Kesto 123 minuuttia

Keskustelu

Kritiikin kirjoittaminen edellyttää, että ymmärtää katsomansa. Ylläolevan kirjoittaja ei tätä täytä. In the Valley of Elah ei kerro Irakin sodasta, eikä se ole murhamysteeri. Se kertoo isästä, jonka ihanteet romahtavat. Se kertoo maasta, jonka ihanteet ovat romahtaneet. Hank Deerfieldia, Tommy Lee Jonesin hahmoa ei samaisteta kumpaankaan hahmoon, ei Goljatiin, ei Davidiin. Avainrepliikki tulee elokuvan lopussa, pikkupojan suusta.

Suosittelen kirjoittajalle joko syvällisempää paneutumista, tai sitten helpompia elokuvia. Sellaisia joissa trikoihin pukeutuneet miehet kiipeilevät seinillä.

Muropaketin uusimmat