UUSIMMAT

Iron Man (****)

29.04.2008 14:54 | Tatu Junni

Asekauppiaaksi ajautunut huippukeksijä lentelee yksityiskoneellaan pitkin maapalloa, dokaa, huoraa ja vähät välittää myymiensä tuotteiden vaikutuksesta sodan viattomien uhrien elämään. Näistä lähtökohdista käynnistyy Marvel Comicsin sarjakuviin pohjautuva Iron Man, joka saa ensi-iltansa poikkeuksellisesti jo torstaina, ja on samalla vappuviikon ainoa ensi-iltaelokuva.

Marvelin supersankarifilmatisoinnit ovat edenneet pisteeseen, jossa legendaariset Kostajat marssivat vihdoinkin valkokankaalle. Ennen Kapteeni Amerikan johtamaa joukkiota on kuitenkin luvassa tiimin jäsenten sooloelokuvat: Rautamies saa kesäkuussa seuraa Hulkista, ja lähivuosina on tiedossa myös ukkosenjumala Thorista kertova elokuva, jonka ohjaajaksi on kaavailtu Stardust-seikkailusta tuttua Matthew Vaughnia. Jopa Kostajien alkuperäisjäseniin – ja siinä ohessa kaikkien aikojen typerimpiin supersankareihin – lukeutuva Muurahaismies on siirtymässä valkokankaalle, kuten kaiketi myös Kapteeni Amerikka. Trikoosankareita on siis tarjolla valkokankaalle runsaasti myös tulevaisuudessa. Eikä se ole mikään ongelma, jos elokuvat ovat yhtä viihdyttäviä kuin tämä ohjaaja Jon Favreaun kasvukertomus kusipääkeksijästä, joka Afganistanissa sotavangiksi jouduttuaan pistää arvomaailmansa uuteen uskoon, rakentaa itselleen taisteluhaarniskan ja käy taistoon oikeuden puolesta.

Iron Man on sarjakuvakustantamosta viihdetehtaaksi paisuneen Marvelin ensimmäinen omin voimin toteutettu elokuva. Samalla se on myös ensimmäinen Marvelin sarjakuvafilmatisointi, jossa keskitytään edes pintapuolisesti nykymaailman ongelmiin. Iron Manissa sivutaan mm. USA:n hallituksen asekauppaa, Lähi-Idän tilannetta, yritysten etiikkaa ja yksilön mahdollisuutta vaikuttaa globaaleihin asioihin. Teemojaan Iron Man lähestyy heppoisesti, jopa naiivisti, mutta silti elokuvaan on onnistuttu saamaan edes hieman sisältöä vauhdikkaiden toimintakohtausten väliin. Järin vakavaksi tai vakavasti otettavaksi elokuvaksi ei Iron Mania voi kutsua, mutta viihdearvoiltaan se on lähes täydellinen kesäspektaakkeli.

Iron Man on jokaisen 13-vuotiaan pojan märkä uni: on raskasta rokkia, komeita autoja, kauniita naisia, huumoria, isoja pyssyjä, lentäviä miehiä, nokkelaa sanailua ja isoja robottihaarniskoja, joiden avulla ihmiset mättävät toisiaan turpaan – ja isosti. Jollain oudolla tavalla Jon Favreau on saanut tästä pökkelöstä keitoksesta aikaan aterian, joka maistuu myös vähän varttuneemmallekin pojalle. Vanha marvelisti joutuu tuon tuosta pyyhkimään kuolaa suupielestä, kun Rautamies sukkuloi taivaalla hävittäjien lomassa tai kun peltipään haarniskaa esitellään yksityiskohta kerrallaan.

Juonellisesti Iron Man on juuri sellaista höttöä, kuin kesän ensi-illat yleensäkin. Käsikirjoittajanelikko (Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum & Matt Holloway) on selvästi pyyhkinyt käsitteen ”logiikka” sanavarastostaan ryhtyessään työskentelemään Iron Manin parissa. Myös syy- ja seuraussuhteet ovat juonenkuljetuksessa muutamaan otteeseen pahasti hukassa. Vaan väliäkö tuolla, kyseessä kuitenkin on elokuva, jossa sankaria hakataan bussilla päähän, lennetään hävittäjiä pakoon robottihaarniska päällä ja viiksekäs tiedemies saa naisen sänkyynsä. Järjen peräänkuuluttaminen Iron Manilta olisi kuin pyytäisi Ang Leetä ohjaamaan Scary Movie 5:n.

Upeista tehosteista ja vauhdikkaista toimintakohtauksista huolimatta Iron Man ansaitsee eniten kiitosta roolituksensa johdosta. Elokuvan ehdoton selkäranka on Robert Downey Jr.:n vahva roolisuoritus kusipääkeksijänä, joka saa moraaliherätyksen vasta kun joutuu maistamaan omaa lääkettään. Downey Jr. on Tony Stark aina ulkonäköä myöten. Luoja yksin tietää millainen elokuva Iron Manista olisi tullut, jos rooliin aluperin kaavailtu Tom Cruise olisi valittu osaan. Robert Downey Jr.:n tavoin myös Jeff Bridges ja Gwyneth Paltrow tekevät hyvää työtä, vaikka Bridgesin Obadiah Stane äityy loppua kohden kaikessa pahuudessaan jo hieman koomiseksi hahmoksi.

Vauhdikkuudestaan ja kestostaan (reippaat kaksi tuntia) huolimatta elokuva päättyy pahasti kesken, mutta eiköhän Iron Manin tarina jatku joko omalla itsenäisellä elokuvalla tai sitten Kostajat-leffan yhteydessä. Lyhyen paluun Tony Stark tekee jo kesällä The Incredible Hulk -elokuvassa, jossa Downey Jr. esiintyy cameo-roolissa. Jatkoa jääkin kaipaamaan, sillä nyt kun esittelyt on tehty ja jää murrettu, olisi valitettavaa heittää näinkin viihdyttävä pelinavaus roskakoriin.

kaista 

PlusMiinusNolla

+ Robert Downey Jr.
+ Ensiluokkaista aivot narikkaan -viihdettä
– Loppuu ennenaikaisesti

Osallistu Kaistan Iron Man -kilpailuun! Palkintona leffalippuja, julisteita, sarjakuvia ja upea Iron Man -toimintafiguuri

Lue myös tuoreen Ihmesarja 13: Rautamies -sarjakuvan arvostelu Kaistan Sarjakuva-osiosta.

Keskustelu

gallup: kumpi black sabbatin biisi on parempi iron man vai paranoid äänestys alkaa nyt

Pidän yleensä tämän kaltaisia leffoja ihan surkeina, katson mieluummin kinoklassikoita tai karua realismia. Päädyin teatteriin kaveriporukan painostuksesta. En ollut kuullut mitään tästä mennessäni katsomaan. Odotuksien rajat rikottiin huikeasti. Tony Starkin hahmo on positiivisella tavalla näsäviisas, kiehtova insinörtti, joka ei jää junnaamaan tekosyihin. Tällaisia personaallisia toiminnanmiehiä maailma kaipaisi todellisuudessakin.

Käytiin just kattoo teatterissa ja oli muuten hyvä! Erittäin taidokkaasti ohjattu, valaistu, näytelty ja kokonaisuudessaan toteutettu. Onneksi ei lopuksi edes sorruttu siirappimaisuuteen!! Suosittelen..

Marvelin sarjis-klassikko…WIPPII.Pitäsköhän käävä kahtomassa ku sarjikset kiinnostaa…(PS.(eli paskoit selkään)Marvel RULES!!!!!!!)

Muropaketin uusimmat