Kostajat kokoon! Esittelyssä The Avengersin jäsenet

25.04.2012 10:56 | Muropaketin toimitus

Perjantaina ensi-iltansa saava The Avengers vilisee supersankareita ja agentteja aina ukkosen jumalasta vihreään jättiin. Pikaopas Kostajien hahmogalleriaan auttaa elokuvan esiosat missannutta pääsemään elokuvan maailmaan.

Joss Whedonin ohjaama The Avengers pohjautuu Marvel-kustantamon vuonna 1963 syntyneeseen Kostajat-sarjakuvaan. Alunperin supersankarijoukkueeseen kuuluivat Thor, Hulk, Rautamies, Muurahaismies ja Ampiainen, mutta elokuvassa kokoonpano on hieman erilainen.

Kapteeni Amerikka / Steve Rogers (Chris Evans)

1940-luvulla supersotilaan kehittämiseen tähdännyt ohjelma muokkasi ruipelosta Steve Rogersista väkivahvan ja sankarillisen Kapteeni Amerikan, jonka uroteot toisessa maailmansodassa tekivät hänestä legendan. Rogers pelasti New Yorkin ja käänsi sodan kulun, mutta viimeisellä tehtävällään hän joutui tekemään pakkolaskun napajäätikölle. Vietettyään vuosikymmeniä jään vankina hän heräsi lopulta nykyajassa ja sai kuulla mitä oli tapahtunut. Steve Rogers tuntee olonsa yksinäiseksi nykymaailmassa, jota hän hädin tuskin tunnistaa enää samaksi. Kun kansainvälisen rauhanturvajärjestön johtaja Nick Fury kutsuu Rogersin jälleen mukaan pelastamaan maailmaa, tämä tarttuu ikoniseen kilpeensä ja pukee ylleen Kapteeni Amerikan asun ja aloittaa taistelun uudella vuosituhannella.

Nähty aikaisemmin elokuvassa: Captain America: The First Avenger (2011)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Captain America Comics #1 (1941)

Rautamies / Tony Stark (Robert Downey Jr.)

Sen lisäksi että Tony Stark on omintakeinen nero, miljardööri, playboy ja hyväntekijä, hän on myös huipputekniseen teräshaarniskaansa sonnustautuva supersankari Iron Man. Kukistettuaan omat vihollisensa Stark on pitkin hampain suostunut konsultoimaan kansainvälisen rauhanturvajärjestön johtajaa Nick Furya. Nyt kun koko maailman kohtalo on uhattuna, Stark joutuu jälleen vetämään Iron Manin asun ylleen ja avustamaan Kostajia myös ryhmän täysvaltaisena jäsenenä.

Nähty aikaisemmin elokuvissa: Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008) ja Iron Man 2 (2010)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Tales of Suspense #39 (1963)

Thor (Chris Hemsworth)

Ylimielinen prinssi nimeltä Thor Asgardin kaukaisesta valtakunnasta karkotettiin maapallolle, kun hänen vastuuton käytöksensä oli vaarantanut hänen isiensä maan. Maassa Thor joutui opettelemaan nöyryyttä ja pelasti lopulta uudet ystävänsä hänen oman veljensä Lokin muodostamalta uhalta. Niin Thor palautti maineensa myös isänsä kuningas Odinin silmissä. Kotiin palattuaan Thor saa sankarin vastaanoton, mutta nyt hänen on jälleen matkattava Maahan estämään kosminen katastrofi. Legendaarinen, yliluonnolliset voimat omaava vasara kädessään tuo mahtava soturi löytää itsensä yllättäen Nick Furyn salaisen Kostajat-hankkeen riveistä – ja käy jälleen taistoon vaarallista veljeään Lokia vastaan.

Nähty aikaisemmin elokuvassa: Thor (2011)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Journey into Mystery #83 (1962)

Bruce Banner / Hulk (Mark Ruffalo)

Epäonnistuneen gammasädekokeen jälkeen leppoisa tohtori Bruce Banner huomaa saaneensa merkillisen ominaisuuden. Ärsytettynä hänestä tulee hallitsematon vihreä hirviö Hulk. Minimoidakseen Hulkin aiheuttamat tuhot tohtori Banner on päättänyt asustella syrjäisissä maailmankolkissa. Hän hoitaa sairaita, avustaa köyhiä ja yrittää samalla pysytellä piilossa niiltä, jotka haluaisivat mieluusti hyötyä vihreän hurjimuksen hirmuvoimista. Johtaja Nick Fury tarvitsee Bannerin asiantuntemusta gammasäteilyn alalta mutta samalla hän tietää, että Bannerin alter egon Hulkin valtavat voimat olisivat hyödyksi myös Kostajille.

Nähty aikaisemmin elokuvassa: The Incredible Hulk (2008)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: The Incredible Hulk #1 (1962)

Hulk

Haukansilmä / Clint Barton (Jeremy Renner)

Agenttien valioihin lukeutuva Clint Barton, koodinimeltään Haukansilmä, on maailman tarkkasilmäisin ampuja. Jousella aseistettu Hawkeye ampuu tappavan tarkasti erikoisnuoliaan, joita hänellä on hyvin monenlaisten tilanteiden varalle. Maailmanlaajuisen katastrofin uhatessa hän omistaa uskomattomat taistelutaitonsa Kostajien käyttöön.

Nähty aikaisemmin elokuvassa: Thor (2011)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Tales of Suspense #57 (1964)

Haukansilmä

Musta Leski / Natasha Romanoff (Scarlett Johansson)

Agentti Natasha Romanoff, toiselta nimeltään Musta Leski, on yksi planeetan parhaista vakoojista ja kenties maailman taitavin salamurhaaja. Romanoff on varustettu monipuolisella erikoisaseiden arsenaalilla sekä vakuuttavilla taistelutaidoilla, joten hän on yksi johtaja Furyn huippuagenteista ja tärkeä tekijä Kostajien kokoamisessa.

Nähty aikaisemmin elokuvassa: Iron Man 2 (2010)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Tales of Suspense #52 (1964)

Musta Leski

Nick Fury (Samuel L. Jackson)

Kun maailma on uhattuna, kansainvälisen rauhanturvajärjestön SHIELD:in johtaja Nick Fury seisoo ensimmäisenä ihmiskunnan eturintamassa. Hän saa tietää, että maapallo on vaarassa, joten hän kokoaa yhteen planeetan mahtavimmat hahmot ja tulee näin muodostaneeksi Kostajat.

Nähty aikaisemmin elokuvissa: Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010) ja Captain America: The First Avenger (2011)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Sgt. Fury and his Howling Commandos #1 (1963)

Nick Fury

Loki (Tom Hiddleston)

Yritettyään syöstä veljensä Thorin valtaistuimelta ilkeä Loki katosi tuntemattomaan paikaan hautomaan kostoa – ei vain veljelleen vaan koko maapallolle, jonka asukkaita Thor nyt suojelee. Lopulta Loki palaa Maahan toteuttamaan pirullista juontaan, jolla alistaa valtaansa koko planeetta. Kun hän kuitenkin tulee sekaantuneeksi hallitsemattomiin voimiin, saatetaan tarvita enemmänkin Kostajia tekemään hänen juonensa tyhjäksi.

Nähty aikaisemmin elokuvassa: Thor (2011)
Ensiesiintyminen sarjakuvissa: Venus #6 (1949)

Lue myös:

Arvostelu: The Avengers on mainio supersankarielokuva, mutta ei kaikille

Kostajat-sarjakuvan lyhyt oppimäärä luettavaksi ennen The Avengersin ensi-iltaa