Uusimmat

Pariisi, rakkaudella

30.09.2006 18:05 Pihla Hintikka

Pariisi ja rakkaus kiikkuvat kliseisten suhteiden kärkikolmikossa. Jean-Luc Godard ja kumppanit tekivät symbioosille huikeita kunnianosoituksia jo 60-luvulla. Pariisi, rakkaudella on tuore rakkauskirje valon kaupungille, jossa kahdeksantoista kuuluisaa ohjaajaa kertoo tarinan Pariisista lyhyiden episodien muodossa.

Jaksot on jaettu Pariisin luonnetta mukaillen arrondissementien eli kaupunginosien mukaan. Osa pätkistä kaappaa Pariisin ja erityisesti kaupunginosan vain näyttämöksi omaleimaiselle tyylilleen tai tarinalleen, mutta suurin osa pyrkii pureutumaan alueen tunnusomaisuuteen. Croissantien ja baskerien takaa pilkottaa nyky-Pariisin ilot ja surut.

Vaikka täysin erilaisten episodien yhteenpunominen ei ole katsojaystävällisin muoto elokuvalle, se puolustaa paikkaansa tapana kuvata metropolia. Pariisi koostuu kaupunginosistaan, joista jokaisessa on oman pienen kaupungin tunnelma. Valon kaupunki on kuin monen pienen kaupungin yhteensulautuma, jossa erilaisten ihmisten elämät kohtaavat.

Eri kulttuurien ja elämäntyylien sulatusuunissa seikkailee näyttelijäkaarti vailla vertaa. Natalie Portman, Gena Rowlings ja Juliette Binoche tuovat tarinoihin oman tutun laatumausteensa. Myös Steve Buscemi, Willem Defoe ja Gerard Depardieu panevat parastaan.

Näyttelijöiden taitojen lisäksi nimekkäät ohjaajat esittelevät omia kykyjään. Gus Van Santin episodissa poikarakkaus kukkii homoalueen mainetta kantavassa Le Marais’ssa. Coenin veljekset luottavat ansiokkaasti absurdin huumorin voimaan episodissaan, joka sijoittuu Tulieriesin metropysäkille. Steve Buscemi vakuuttaa hiljaisena amerikkalaisturistina.

Tom Tykwerin tarina sokean miehen ja amerikkalaisen näyttelijäksi hamuavan tytön rakkaudesta henkii Amélien fiilistä. Walter Hallesin ja Daniel Thomasin pätkällä on joukkonsa vahvin sanoma äidin roolista ja rakkaudesta, joka yhdistyy peripariisilaisiin elintasoeroihin.

Viimeisessä episodissa amerikkalaisnainen on saapunut Pariisiin kielimatkalle. Nainen kertoo koskettavasti aksentin värittämällä ranskan kielellä jet lagistaan, ranskan kielen oppimisestaan ja kyynelkanavia kutittelevasta hetkestä, jolloin hän ja Pariisi rakastuivat toisiinsa. Vaikka Pariisi, rakkaudella voi vaikuttaa kahdeksaltatoista annokselta hattaraa, sen rehellinen rakkaudentunnustus hymyilyttää. Nojatuolimatka lämmittää vilpoisana syysiltana.

Pariisi, rakkaudella. (Paris, je t’aime, Ranska 2006). Ohjaus ja käsikirjoitus: Gus Van Sant, Joel & Ethan Coen, Wes Craven, Tom Tykwer & co. Pääosissa: Juliette Binoche, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Natalie Portman. 122 min. K11.