Shrek kolmas (***)

31.08.2007 20:37 | Olli Sulopuisto

Shrek 3Vihreällä jättiläisellä on kovia paineita: kuningas kuolee, joten Shrekin on noustava valtaistuimelle tai etsittävä jostain perijä ja Fionakin on raskaana, eikä ajatus isyydestä oikein houkuta. Suuret ovat odotukset itse elokuvallekin, sillä kaksi ensimmäistä osaa olivat osoitus siitä, että Pixar ei ole tietokoneanimaation yksinvaltias.

Suohirviöstä kuninkaalliseksi kasvanut Shrek ei ota kolmannessa seikkailussaan riskejä. Mukana ovat kaikki vanhat hahmot ja lisäksi vielä nippu uusia. Vitsit ovat tuttua tavaraa: slapstickiä, pieruja ja leffaviittauksia. Kun otetaan huomioon, että hahmoja on kymmenittäin, pysyy tarina varsin hyvin koossa. Shrek seurueineen saa eniten aikaa, Fiona ja prinsessat tulevat toisena ja pahiksillekin ehtii syntyä vähän luonnetta.

Jo kakkos-Shrekissä mietitytti, miten hyvin parisuhdeongelmia käsittelevä elokuva uppoaa kohdeyleisöönsä, mutta ei se tuntunut menestystä haittaavan. Nyt teemana on vanhemmuuden synnyttämä paine, joka pohdituttaa etenkin Shrekiä. Kakkosviulua soittelee Ameriikan ikisuosikki eli vastuun kantaminen itsestään. Pyllyvitsien ja vanhemmuuspohdintojen yhdistelmän voi toki selittää sillä, että elokuvan tulee vedota sekä perheen pienempiin että -päihin.

Shrek 3Visuaalisesti elokuva on tietenkin mahdottoman näyttävä. Yksityiskohtien määrä on lisääntynyt taas n:nteen potenssiin ja etenkin valaistus tuntuisi aiempaa monipuolisemmalta. Animaatiosta jäi mieleen se, että lievästi tyylitellyt liikkeet tuntuvat jotenkin riitasointuiselta, kun ympäristö ja hahmot ovat lähes fotorealistisia. Uskoi uncanney valleyhin tai ei, jotain samansuuntaista on ilmassa. Tavallaan hauskaa on se, että elokuvassa käytetään paljon syvätarkkoja kuvia, jotka puuttuvat nykyisistä Hollywood-elokuvista lähes täysin. Huipputekniikka yhdistyy siis vuosikymmenien ikäiseen esteettiseen ihanteeseen.

Yksi seikka pitää vielä mainita. Näin elokuvan nimittäin poikkeuksellisesti maksavan yleisön kanssa. Ero pressinäytöksiin on huima, varsinkin kun kyse on komediasta. On helppo unohtaa, kuinka eri ihmiset nauravat erilaisille asioille. Höhöttelyä kuului läpi koko puolitoistatuntisen, mikä kohotti tunnelmaa huomattavasti.

Arvostelu perustuu englanninkieliseen versioon.

3/5

Shrek kolmas
(Yhdysvallat 2007)
K7

Ohjaus Chris Miller
Käsikirjoitus Jeffrey Price & Peter S. Seaman and Chris Miller & Aron Warner.
Ääninäyttelijät Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Julie Adrews, Justin Timberlake

Kesto 94 minuuttia