Uusimmat

The Matrix 20 vuotta: Tässä kolme arvausta, mitä leffasarjan neljännessä osassa voisi tapahtua

21.07.2019 10:00 Tuukka Hämäläinen

The Matrix mullisti scifi- ja toimintaelokuvat 20 vuotta sitten, mutta jatko-osat eivät yltäneet samalle tasolle ja elokuvasarja on viettänyt hiljaiseloa 16 vuotta. Neljäs Matrix-elokuva kuitenkin kiinnostaa katsojia, joten esitämme kolme arvausta siitä, kuinka elokuvasarja voisi jatkua.

Kesäkuun lopulla kysyimme, kiinnostaisiko lukijakuntaamme neljäs The Matrix -sarjan elokuvan. Loputulos oli hyvin selkeä, sillä vain neljäsosa vastaajista ei ollut lainkaan kiinnostunut uudesta elokuvasta.

Mitään neljättä The Matrix -leffaa ei tiettävästi ole tekeillä, mutta jos franchisella nähdään tarpeeksi markkina-arvoa, voi sellainen tietenkin vielä ilmestyä. Olisi melkeinpä pieni yllätys, jos The Matrix jätettäisiin kokonaan rauhaan Hollywoodin syytäessä ulos jatko-osia, uusia versioita ja jaetun universumin elokuvia.

Koska heinäkuun alussa alkuperäisen The Matrixin Suomen-ensi-illasta tuli kuluneeksi täydet 20 vuotta, esitämme nyt muutaman arvauksen siitä, mihin suuntaan leffasarjaa voitaisiin viedä. Kaikkiin artikkelin ideoihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä ne ovat viime kädessä pelkkää spekulaatiota aiempien leffojen ja elokuvateollisuuden trendien pohjalta.

Lyhyt kertaus on paikallaan

Alkuperäisen The Matrixin juoni on yksinkertainen ja melko varmasti lukijoiden muistissa. Vuonna 2003 ilmestyneet The Matrix Reloaded ja The Matrix Revolutions puolestaan ovat sekavampia teoksia, joten pieni kertaus voi olla paikallaan. (Etenkin kun lipputulojen perusteella vain reilu puolet katsojista meni Reloadedin jälkeen enää kolmatta osaa katsomaan.)

Mihin Matrixeissa siis jätiin 16 vuotta sitten?

Reloadedissa cyberpunk-maailman messiaana pidetty Neo (Keanu Reeves) saa lopulta tietää, ettei hän olekaan mitään sen kummempaa kuin tarkoituksellinen poikkeama Matrixin ohjelmoinnissa. Kolmannessa osassa hän kuitenkin ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja onnistuu lopettamaan ihmisten ja koneiden välisen sodan. Neo itse menettää lopussa henkensä, mutta ihmiskunta säästyy.

Revolutions siis päättyy tilanteeseen, jossa ihmisten viimein kaupunki Zion säästyy viime hetkellä täydelliseltä tuholta. Matrix-järjestelmä jää yhä käyntiin, mutta koneet lupaavat vapauttaa kaikki ihmiset, jotka (alitajuisesti) eivät virtuaalimaailmaan sovellu. Lopussa vihjataan myös Neon mahdollisesta paluusta, mutta tämä saattaa viitata vain siihen, että ”valittu” on toistuva poikkeama, jollaisia nähtiin jo viisi kappaletta jo ennen Neoa.

Elokuvissa tarina päättyy siis väliaikaiseen rauhaan, ja tulevaisuus jätetään auki. Virallista tarinaa on jatkettu ainakin The Matrix Online -verkkopelissä (2005), mutta keskityn tässä vain elokuviin.

Tässä siis kolme vaihtoehtoa neljänneksi The Matrix -elokuvaksi.

1) The Matrix Resolved

Ensimmäinen vaihtoehto on tietenkin suora jatko-osa, jonka keskiössä on joko Neon tai uuden ”valitun” paluu The Matrixiin. Elokuva sijoittuisi todennäköisesti pari vuosikymmentä sodan päättymisen jälkeen, sillä suoraan jatko-osaan haluttaisiin epäilemättä mukaan edellisten osien eloonjääneet hahmot näyttelijöineen. Eli ainakin Laurence Fishburne, Jada Pinkett Smith ja Lostista tuttu Harold Perrineau olisivat listalla.

Koska Revolutionsin loppu vihjaa myös Neon paluusta, ei myöskään Keanu Reevesin tuominen takaisin olisi mitenkään mahdotonta. Suurimmat kompastuskivet ovatkin Carrie-Anne Mossin esittämän Trinityn kuolema, sekä Hugo Weavingin esittämän Smith-ohjelman tuhoutuminen. Molemmat ovat elimellinen osa kaikkia sarjan elokuvia, mutta ainakaan Trinityä ei millään perusteella voisi herättää henkiin.

Sitten niihin arvailuihin.

Suorassa jatko-osassa voisi olla kyse siitä, että Neo syntyy jollakin tapaa uudelleen Matrixin sisällä. Tällä kertaa hän kuitenkin olisi todellinen koodivirhe, joka uhkaisi kaataa koko järjestelmän ja vapauttaa kaikki ihmiset. Uuden uhan ilmettyä koneet voisivat rikkoa rauhan ja aloittaa uuden sodan tosimaailmassa, mikä pakottaisi Morpheuksen ja kumppanit murtautumaan uudelleen Matrixiin etsimään selitystä hyökkäykselle.

Koko elokuva voisi oikeastaan alkaa koneiden yllätyshyökkäyksellä ja Zionin tuhoutumisella, josta selviäisi vain pieni joukko ihmisiä. Tämä tekisi koko lopputarinasta kuumottavaa selviytymistaistelua.

Valtaosa seikkailusta voisi sitten sijoittua The Matrixin sisään, ja takaisin voisi helposti tuoda myös The Merovingianin (Lambert Wilson) kaltaisia sivuhahmoja. Yksi kiehtova ajatus olisi, että Neo syntyisi uudelleen pelkkänä tekoälynä ilman ruumista, eli hän ei voisi tulla lainkaan tosimaailman puolelle. Neon tavoitteena olisi sitten romahduttaa Matrix sisältä käsin, niin että ihmiskunta vapautuisi taistelemaan koneita vastaan tosimaailmassa.

Matrixin tuhoaminen olisi myös mahdollisuus tuoda Hugo Weaving sittenkin takaisin. Kapinalliset voisivat nimittäin rakentaa Smith-viruksen uudelleen, ja tällä kertaa Smith kamppailisikin Neon rinnalla, mikä olisi hauska twisti aiempien leffojen kaavaan.

Hollywoodin ja Wachowskit tuntien tällainen spektaakkeli olisi varmaankin vähintään kaksi elokuvaa pitkä. Nimiä voisivat olla vaikka The Matrix Redux ja/tai The Matrix Resolved.

2) The Matrix Rebooted

Suoran jatko-osan sijaan vaihtoehtona olisi myös niin sanottu soft reboot. Tällä viitataan yleensä siihen, että kyseessä on kyllä jatko-osa, mutta se on tarkoitettu toimimaan itsenäisenä elokuvana, eikä edellytä alkuperäisten leffojen tuntemista. Esimerkiksi Jurassic Worldia (2015) tai rinnakkaiseen universumiin sijoittuvaa vuoden 2009 Star Trekiä voi pitää ”pehmeinä rebooteina”.

The Matrixin kohdalla soft reboot voisi olla paikallaan jo siksi, että elokuvista on kulunut jo 16 vuotta. Samalla tämä mahdollistaisi elokuvan rakentamista uusien ideoiden ja hahmojen varaan, vaikka säilyttäisikin perusteet elokuvasarjan maailmasta ja tarinasta.

Tällainen elokuva voisi sijoittua kaukaisempaan tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on päässyt takaisin jaloilleen ja kasvanut merkittävästi väkiluvultaan. Maapallo voisi olla jakautunut koneiden ja ihmisten valtakuntiin, eli Neon aikaansaama rauha olisi todella säilynyt kymmeniä tai satoja (tai tuhansiakin) vuosia.

Tästä asetelmasta uuden seikkailun voisi aloittaa käänteisesti alkuperäisteen The Matrixiin nähden. Ensimmäisessä elokuvassa ihmiset elävät Matrixissa ja heitä vapautetaan tosimaailmaan, mutta entä jos tällä kertaa koneilla olisikin salainen suunnitelma, jossa vapaita ihmisiä kaapataan osaksi uutta Matrixia?

Ehkäpä alkuperäinen virtuaalimaailma on osoittautunut toimimattomaksi, ja selviytyäkseen koneet ovat kyhänneet uudenlaisen version – siis rebootatun Matrixin. Tämän selviäminen ihmiskunnalle voisi pakottaa uudet sankarit hakkeroitumaan uuteen Matrixiin, joka voisi tietenkin olla ihan millainen tahansa. Uusi virtuaalimaailma antaisi elokuvantekijöille paljon luovaa vapautta.

Ja Neon voisi tietenkin herättää henkiin myös tällaisessa jatko-osassa. Ehkäpä ihmisille selviää, että ainoa tapa kaataa uusi Matrix on palata vanhaan versioon, palauttaa Neo henkiin ja ladata hänet uuteen järjestelmään. Tällöin saataisiin tekosyy tuoda Keanu Reeves takaisin, ja samalla päästäisiin ihmettelemään 2000-luvun vaihteeseen juuttunutta vanhaa Matrixia nostalgialasien läpi.

Soft reboot mahdollistaisi siis täydellisen yhdistelmän uutta ja vanhaa, innovaatioita ja nostalgiaa. Tälle voisi ennustaa hyvää tulosta myös lippuluukulla.

3) The Matrix Remade

Kolmas ja luultavasti kaikkein todennäköisin vaihtoehto neljänneksi The Matrix -elokuvaksi on tietysti suora remake, eli uusintaversio. Tämä tarkoittaisi, että kaikki näyttelijät vaihtuvat, ja ydinasetelma olisi jotakuinkin sama kuin alkuperäisessä: kapinalliset ihmiset löytävät Matrixista ”valitun” ja vapauttavat hänet taistelemaan koneita vastaan.

Remake-version riippakivenä on aina vertailu alkuperäiseen, ja vain harva uusintaversio onnistuu parantamaan alkuperäisestä. (Vain John Carpenterin vuoden 1982 The Thing tulee äkkiseltään mieleen.) Lisäksi The Matrix on niin vahvasti aikansa tuote ja nojasi ilmestyessään uraauurtaviin erikoistehosteisiin, että on vaikea kuvitella miten saman efektin saisi aikaan uudelleen. Vähän kuin lähtisi tekemään uusintaversiota Avatarista (2009) ilman uutta teknologista loikkaa.

Toisaalta uusintaversiossa voisi olla paljon hyvääkin. The Matrix oli aikansa tuote myös estetiikan, tarinan ja kielenkäytön suhteen. Uudessa versiossa ei enää tarvitsisi matkustaa puhelinlinjoja pitkin, eivätkä tekoälyt olisi enää ”ohjelmia”, vaan uuteen virtuaalimaailmaan voisi tuoda vaikkapa algoritmejä ja botteja. Koko tarinamaailman voisi siis päivittää. (Ja ideoita voisi muuten hieman soveltaen varastaa vaikka talvella ilmestyneestä Räyhä-Ralf valloittaa Internetin -leffasta.)

Uusittu The Matrix voisi myös käsitellä ajankohtaisempia filosofisia teemoja, kuten disinformaatiota ja totuuden määrittelyä. Alkuperäinen trilogia oli kiinnostuneempi olemassaolon kysymyksistä, mutta ”mitä on todellisuus?” sijaan voisi räiskinnän ja kungfu-mätkinnän ohella pohtia sitä, mitä on tieto ja mihin tietoon voi luottaa.

Jos hyvin kävisi, remake-versio uskaltautuisi myös purkamaan koko voimafantasian yhdestä valitusta, joka omin nokkineen pelastaa maailman – tai ehkäpä sen valitun ei sentään tarvitsisi taas olla valkoinen, länsimainen heteromies. En kuitenkaan tosissani usko, että Hollywoodilla olisi vielä rohkeutta lähteä näitä kaavoja haastamaan, ainakaan suuressa tuotannossa.

Lopun lohdutukseksi voi todeta, että saisihan fanisuosikki Keanu Reevesin tähänkin versioon ympättyä. Eikö olisi esimerkiksi hauskaa, jos Reeves nyt 20 vuotta vanhempana pestattaisiinkin Morpheuksen rooliin elokuvan sankarin sijasta?

Muistelimme keväällä The Matrixin vastaanottoa, saapumista Suomeen ja leffasarjaan perustuvia pelejä. Linkit artikkeleihin löydät alta.

“Matrix ei ole 1990-luvun parhaita scifi-elokuvia” – Näin neljä suomalaismediaa kirjoitti scifi-klassikosta vuonna 1999

Matrixin pitkä matka Suomeen – Näin tänään 20 vuotta täyttävä scifi-klassikko saapui valkokankaille kesällä 1999

Vieläkö muistat: Matrixin pohjalta tehtiin kolme videopeliä – Mikä niistä oli paras?

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat