The Strangers (***)

26.09.2008 12:22 | Tatu Junni

Vuosi 2008 on ollut lama-aikaa kaikille kauhuelokuvien ystäville. Genren leffoja ei ole elokuvateattereissa juurikaan nähty, ja ne vähäisetkin ovat olleet pitkälti melkoista kuraa. Olisiko Liv Tylerin tähdittämästä The Strangersista kurjan kauhuvuoden pelastajaksi?

Ainakaan elokuvan alku ei lupaile hyvää. The Strangers käynnistyy jopa koomisen synkällä kertojaäänellä, joka pitää katsojille lyhytesitelmän Yhdysvaltain rikostilastojen murhaluvuista. Onneksi kalvosulkeiset jäävät kuitenkin lyhyiksi ja elokuva pääsee itse asiaan, kun Liv Tylerin ja Scott Speedmanin esittämä nuoripari saapuu syrjäiselle loma-asunnolle puimaan suhteensa epäkohtia. Kehnosti päättyneestä kosiohetkestä toipuvan parin ilta äityy kuitenkin vielä parisuhdehelvettiäkin pahemmaksi piinaksi, kun aamuyön tunteina tuntematon sadistikolmikko saapuu vainoamaan heitä.

The Strangers kuulostaa etäisesti alkuvuodesta teattereihin saapuneen Funny Gamesin jatko-osalta, mutta ei sitä kuitenkaan ole. Kehys on samankaltainen, mutta sisältö ei. Funny Games haki vaikutteita Kellopeli appelsiinista, kun taas The Strangers kumartaa kummitus-, slasher- ja sarjamurhaajaelokuvien suuntaan. Myös draamaa sivutaan, ja elokuva käynnistyykin sangen tehokkaalla ihmissuhdekuvauksella. Esikoisohjaaja Bryan Bertino kuljettaa juonta taitavasti eteenpäin ja onnistuu luomaan kahden näyttelijän välille hyvän tunnelman. Kolmen kummajaisen saapuessa paikalle ilmapiiri on ihastuttavan painostava. Katsoja jännittää yhdessä Liv Tylerin kanssa, mitä seuraavaksi tapahtuu, ja elokuvateatterissa kohoavat varmasti useammatkin sormet silmille.

Valitettavasti The Strangersin kehitys loppuu elokuvan puolivälin paikkeilla kuin seinään. Ensimmäisen 45 minuutin tasokas tunnelman nostatus heitetään roskakoppaan, kun tarina taantuu säikäyttelykavalkadiksi, jossa pompitaan puskista ja tallustellaan pitkin pihamaata itku kurkussa. Uhrien ja näiden vainoajien kissa-hiiri-leikkiä ei pidemmän päälle jaksa seurata kummoisella mielenkiinnolla, vaikka puitteet kunnossa ovat ja vainoajat miellyttävän mystisiä. Bertino on selvästi lahjakas kaveri ohjaajana, mutta käsikirjoitustaidoillaan tämä 30-vuotias jenkki ei pääse briljeeraamaan. Toki elokuvansa voi rakentaa pelkän säikäyttelyn varaan, mutta järin mielenkiintoista kokonaisuutta sellaisella reseptillä harvoin saavutetaan.

Etenkin The Strangersin loppuratkaisu on niin pliisu, ettei kaiken kuumottelun jälkeen kaivattua katarsista pääse syntymään. The Strangers jättääkin katsojalle kovin tyhjän olon, ja aika ontto elokuva on itsekin. Ihan katsottava pätkä, jos haluat nähdä kaksi ihmistä pulassa ja paniikissa, mutta ei muuta. Kauhuelokuvien ystävien kannattaa siis odottaa AJ Annilan Sauna-elokuvaa, joka saapuu teattereihin lokakuussa. Se kun on huomattavasti The Strangersia mielenkiintoisempi ja omaperäisempi kokonaisuus.

kaista

 

PlusMiinusNolla

+ Elokuva käynnistyy hienosti…
– mutta lässähtää loppupuolella
– Ääniefekteihin perustuvia säikäytyskohtauksia on aivan liikaa
+ Liv Tyler tekee kiitettävän roolityön