Toolbox Murders

19.07.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Moottorisahamurhien ohjaaja Tobe Hooper ottaa parin vuoden takaisessa jännärissään aiheekseen loputkin työkaluvajasta. Pitkä viive matkalla elokuvateattereihin viestittää melko selvästi, ettei 70-lukulaisen höpöslasherin uusintaversio ole varsinaisesti modernin kauhun mestariteos. Terassilla aloitetun kesälomaillan ratoksikaan siitä ei irtoaa hyviä hetkiä kuin kourallinen.

Asuntokompleksi Lusman Arms on nähnyt parempia päiviä, mutta nyt siinä asuu köyhää keskiluokkaa. Rakennuksen historia houkuttelee erityisesti niitä aloittelevia näyttelijöitä, joita Hollywoodissa on niin paljon, ettei kukaan huomaa jos pari niistä katoaa. Tai näin dialogissa ainakin väitetään. Elokuvan keskiössä on nuori ja työtön opettajatar, hänen lääkärismiehensä, rakennuksen henkilökunta ja pari naapuria, joilla ei näytä olevan minkäänlaista ammattia. Ehkä näyttelijäheitto on metatason ironiaa: elokuva kokonaisuudessaan on rakennelma, jonka suojissa tähdenlennoista unelmoivat vasta-alkajat lausuvat ilmaan kuolevia kamalia repliikkejä. Jotkut näyttelijöistä vaikuttavat melkein helpottuneilta kun Lusman Armsin työkalutappaja vihdoin poistaa heidän hahmonsa juonesta.

Pari toimivaa elementtiä pelastavat elokuvan täydelliseltä katastrofilta. Ränsistynyt asuinrakennus on erinomainen ympäristö kauhuelokuvalle. Seinissä ropisee ja naapurit huutavat huvikseen kuin kissaa kiduttaessa. Tällä kertaa talo liitetään sitäpaitsi uuskummaan ajatukseen unelmatehtaan pimeästä puolesta.

Visuaalisesti Hooper käyttää hyväksi noir-perinnettä – Musta Dahlia mainitaan – ja Hollywoodin mustaan magiaan liittyvä juoni käsittelee, vaikkakin kömpelösti, samantapaisia teemoja kuin esimerkiksi Lynchin Mulholland Drive. Ajatus viehättää. Raha ja dekadenssi, epätoivo ja satutuotanto, luovat ympärilleen inhoja voimakenttiä aivan yhtä varmasti kuin intiaanien hautausmaat.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Toolbox Murders
USA 2003. Ohjaus Tobe Hooper, Käsikirjoitus Jace Anderson, Adam Gierasch (Neva Friedannin, Robert Easterin ja Ann Kindbergin käsikirjoituksen inspiroimina), Pääosissa Angela Bettis, Rance Howard, Adam Gierasch, Juliet Landau. 95 min

Muropaketin uusimmat