Uusimmat

Viikon valio: R&A – Japanilainen elokuva vahvasti esillä

16.09.2008 19:27 Hanna Näsänen

R&A: TasogareJapanilainen elokuva juhlii vuoden 2008 Rakkautta ja Anarkiaa –festivaalin ohjelmistossa. Mukana on niin kantaaottavaa elokuvaa, uusien digikykyjen esittelyä kuin hykerryttävän futuristisia anime-helmiäkin.

Japani on saanut ihailtavan vahvan aseman R& A:n ohjelmistossa. Asian Kicks -sarjan seitsemän elokuvaa ovat yhtä lukuunottamatta japanilaisia. Lisäksi tarjolla on kokonaan animelle varattu sarja Anime!, jossa nähdään viisi animaatioelokuvaa. Animen ystävät pääsevät vielä herkuttelemaan klassikkoelokuvalla Tuulen laakson Nausicaä, joka nähdään Avainelokuvien sarjassa.

Asian Kicks – Näkökulmia Japaniin

Tokyo Sonata on kannanotto japanilaisen yhteiskunnan yksilölle asettamista suorittamisen vaatimuksista. Perheenisä ja salaryman Ryuhei ei kehtaa paljastaa perheelleen, että on menettänyt työpaikkansa, vaan lähtee aamuisin kotoa normaaliin tapaan. Perheen äiti pitää epätoivoisesti yllä täydellisen naisen roolia. Vanhempi poika jättää yliopisto-opintonsa, mutta viimeinen pisara perheyhteisön hajoamiseen on yllättäen nuoremman pojan viaton haave pianotunneista.

Tokyo Sonata

 

Tasogare – The Tender Throbbing Twilight kertoo ikääntyneiden ihmisten eroottisesta elämästä. Funakichi on 65-vuotias naisiinmenevä setä, joka tapaa luokkakokouksessa nuoruutensa saavuttamattoman tytön Kazukon. Pariskunnan mukana pääsemme kurkistamaan love-hotelliin ja varttuneemman polven seksielämään. Elokuvan ohjaajalta Shinji Imaokalta nähdään sarjassa toinenkin ohjaus, Uncle’s Paradise. Myös tämä elokuva kertoo vanhemman herran seksielämästä, mutta tällä kertaa liikutaan pinku-elokuvien eli japanilaisen pehmopornon maailmassa. Takashi ei uskalla painajaisunien pelossa nukkua ja yrittää pysyä hereillä sänkypuuhilla. Arkipäiväisistä tilanteista liikkeelle lähtevä elokuva päätyy absurdiin kuvaukseen tuonpuoleisesta, jonne penikseensä käärmeenpureman saanut Takashi lopulta päätyy.

Nippon Connection -festivaali on perustamisvuodestaan 2000 kasvanut Euroopan merkittävimmäksi japanilaisen av-kulttuurin esittelijäksi. Rakkautta ja Anarkiaa –festivaaleilla ensimmäistä kertaa nähtävä Nippon Connection Festival On Tour – digista Vol. VI esittelee digitaalisen visuaalisen median uusia lahjakkuuksia. Kokoomateoksessa nähdään 14 lyhytelokuvaa. Nykytaiteen näkökulmaa Asian Kicks –sarjassa edustaa Big Bang Love, Juvenile A (46-okunen no koi), joka on Takashi Miiken taiteellinen taidonnäyte. Erikoisessa murhamysteerissä käsitellään niin lasten hyväksikäyttöä kuin homoerotiikkaakin.

Big Bang

 

Japanille niin ominaista vahvaa popkulttuuria Asian Kicks -sarjassa edustaa Death Note (Desu nôto). Aiheena on mystinen muistikirja, jonka avulla lukiolainen Light Yagami päättää luoda utopian ilman rikollisia. Kirjoittamalla inhokkinsa nimen muistikirjaan, voi aiheuttaa tämän kuoleman. Sarjamurhaajan perään lähetetään aivonero L. Elokuva perustuu suosittuun mangaan ja on ollut kulttihitti Japanissa.

Futuristiset aiheet jylläävät animessa

Avainelokuvien sarjassa nähtävä Tuulen Laakson Nausicaä (Kaze no tani ni Naushika) oli animen kiistämättömän kuninkaan Hayao Miyazakin ja Studio Ghiblin alku. Vuonna 1984 julkaistu elokuva oli menestys, joka mahdollisti oman studion perustamisen. R&A ei ole ainoa mahdollisuus sukeltaa Nausicaä-prinsessan fantastisiin maisemiin, sillä Cinema Mondo tuo elokuvan ensimmäistä kertaa teatteriesitykseen Suomeen. Ensi-iltansa festivaalin jälkeen Nausicaä saa 26.9.

Tuulen laakson Nausicaä

 

Anime! -sarja tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen viime vuosien anime-tuotantoon. Pitkälti futurististisissa elokuvissa piisaa androideja, robotteja ja tulitaisteluita. Esimerkiksi Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone (Evangerion shin gekijôban: Jo) sijoittuu tulevaisuuteen ja on tehty viimeisimmällä tietokonetekniikalla. Ohjaaja Hideaki Anno aloittaa tällä elokuvalla neliosaisen elokuvasarjan, jossa tulkitsee uudestaan suositun Neon Genesis Evangelion -sarjan tutun tarinan.

Appleseed Ex Machina (Ekusu makina) on jatkoa vuoden 2004 Appleseed-elokuvalle. Tarina perustuu vuodesta 1985 julkaistuun suosittuun mangaan, jonka tapahtumat sijoittuvat kolmannen maailmansodan jälkeiseen utopiaan. Appleseed Ex Machina on kokonaan tietokoneanimoitu ja tekee vaikutuksen hienoilla toimintakohtauksillaan.

Appleseed Ex Machina

 

Vexille-elokuvassa esimmäisen Appleseed-elokuvan tuottajana toiminut Fumihiko Sori maalaa Japanille synkän tulevaisuuden. Vuonna 2067 Japani on jälleen kerran sulkeutunut itseensä, tällä kertaa voidakseen rauhassa kehitellä robotti- ja bioteknologiaa. Taustalla on kuitenkin jonkinlainen salaliitto, jota naisagentti Vexille lähtee paljastamaan.

Suomessakin monille tutun Ghost in the Shell -elokuvan ohjaajan Mamoru Oshiin Sky Crawlers (Sukai kurora) perustuu Hiroshi Morin sci-fi-romaaneihin. Historiallisia maisemia ja futurismia sekoittava Sky Crawlers sijoittuu Pohjois-Eurooppaan, jossa kaksi tv-yhtiötä käy sotaa. Nuorten ilmataistelijoiden kamppailut televisioidaan ja tarjoillaan tosi-tv-viihteenä koko maailmalle.

Sky Crawlers

 

Anime! -sarjan ainoa ei-futuristinen elokuva Aaltojen kuohu (Umi ga kikoeru) vuodelta 1993 oli ensimmäinen Studio Ghiblin elokuva, jonka ohjaajana toimi uusi kyky. Aiemmat elokuvat olivat studion perustajien Miyazakin tai Isao Takahatan ohjaamia. Ennen tätä ensimmäistä pitkää elokuvaansa oli Tomomi Mochizuki kuitenkin ehtinyt käsikirjoittaa ja ohjata jaksoja esimerkiksi Ranma ½ -sarjaan. Aaltojen kuohu perustuu Saeko Himuron romaaniin ja kertoo pikkukaupunkiin luokkakokousta varten palaavasta Takusta, joka kouluaikana rakastui ystävänsä kanssa samaan tyttöön. Luvassa on tietenkin haikeita muisteloita.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin verkkosivut