Uusimmat

Ylpeys ja ennakkoluulo

21.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Jane Austenin kirjan ja vuosikymmenen takaisen BBC-sarjan fanit pitävät tästä elokuvasta sanoistani riippumatta. Käännyn siksi tässä teidän puoleen, jotka ette ole päättäneet, kannattaako kuolevaisen tuhlata aikaa ja rahaa elokuvaan jonka tarina on tuttu, tunnelma romanttinen ja pääosassa Keira Knightley. Sanoisin, että kannattaa.

Ohjaaja Joe Wrightin ja käsikirjoittaja Debora Moggachn adaptaatio on fiksu, nopeatempoinen ja kevyt. Tv-sarjaa aikoinaan vieroksuneet kutsuivat sitä siirapiksi. Elokuvaversiossa nopean tyydytyksen hiilihydraatit ovat tyylikkäämmässä paketissa, kuin sushiriisi makirullissa. Austenia tulkitaan usein niin, että Bennetin tyttöjen ongelma on yhteiskunnan paha tapa nujertaa naisten yksilöllisyys ja vapaa tahto. Tässä versiossa naisen asema taloudellisena taakkana, ja kauniin naisen arvo potentiaalisena tulonlähteenä, on selvempi. Kun Elizabeth kieltäytyy ajattelemattomasti serkkunsa Collinsin kosinnasta, hän syöksee pitkällä tähtäimellä äitinsä ja sisarukset varmaan köyhyyteen.

Elizabethistä tulee oikea persoonallisuus, kun hän ei tällä kertaa ole virheetön ja idealistinen romantikko, josta olisi pakko pitää koko ajan. Knightleyn ajattelematon Elizabeth viehättää: hänen tapansa laukoa ilkeitä repliikkejä suudelma suunpielessä ja hymy silmäkulmassa tuo mieleen nuoren Winona Ryderin.

Itsekkyys tekee elokuvasta uskottavamman: neiti Bennetin ja herra Darcyn kun on vietettävä suurin osa siitä vihaten toisiaan. Ylimieliseen Darcyyn ärsyyntyy helposti, mutta Matthew McFadyen kääntää lopulta inhotuksen ihanuudeksi ihmeellisellä tavalla.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Ohjaus Joe Wright
Pääosissa Keira Knightley, Matthew McFadyen, Donald Sutherland, Jena Malone