Uusimmat

Huawei P20 - Karsittu pikkuveli

27.03.2018 16:30 Juha Uotila

Huawei P20 – Karsittu pikkuveli

Uudessa Huawei P20 -mallissa laitteen pääasiallisiksi materiaaleiksi on valittu metalli ja lasi. Huawei kuvailee jalostettua muotokieltään ”seamless flowing design” -iskulauseella. Näin yhtiö haluaa alleviivata laitteiden rakenteen sulavuutta ja materiaalien saumatonta yhdistymistä.

Puhelimen etu- ja takaosa on päällystetty Gorilla Glass 5 -lasilla, joka on tunnetusti rakennettu huomattavasti paremmin kestämään iskuja ja tippumisia kuin vanhemmat Gorilla Glass 3- ja 4 -versiot, joiden naarmuuntumiskestävyys taasen on parempi.

Laitteen sivuja kiertää jälleen metallinen runko. Etu- sekä takaosan reunat ovat hiukan pyöristettyjä, ja lasin ja metallireunan liitoksessa ei nopealla ensituntumalla huomannut saumaa. Etu- ja takalasi sulautuvat siis toisiinsa hienosti. Tämä tuo samalla parannuksen laitteen istuvuuteen kädessä: P20 -sarjan puhelimet suorastaan sulavat käteen. Pyöristettyjen muotojen johdosta käyttö on myös yhdellä kädellä mukavaa ja sujuvaa. Rakenne vaikuttaa Huaweille tyypillisesti loistavalta, eikä puhelin tuntunut elävän kovemmankaan väännön edessä.

Huawei P20:n etupuolella on yrityksen uusi, Fullview-tekniikkaa käyttävä LCD-näyttö. Sen tuumakoko on nyt nostettu 5,8 tuumaan. Resoluutio on 2240 x 1080 pikseliä. Samalla näytön kuvasuhde on muuttunut uusien trendien mukaisesti ollen nyt 18,7:9, eli fyysisiltä mitoiltaan laitetta voi verrata 5,2 tuuman ja 16:9-kuvasuhteen näytölliseen Huawei P10 -malliin.

Nykytrendien mukaisesti näytön ylälaidan keskelle on ilmestynyt myös Applen leiristä tuttu näyttölovi. Siihen on sijoitettu puhelimen 24 megapikselin etukamera ja kuuloke. Huawei on näyttöloven osalta toteuttanut ohjelmistoonsa muutaman kikan, joihin palaamme hiukan myöhemmin artikkelissa.

Myös etupuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin tekee paluun P-sarjassa. Vielä viime syksyisessä Mate 10 -mallistossa sormenjälkitunnistin oli laitteen takana. Syyksi etupuolen sijoituksella Huawei kertoi pyrkimyksensä P-sarjan muotokielen pitämisestä samantyylisenä. Tämä kuulostaa mallisarjan yhtenäistämisen osalta ihan perustellulta, mutta samalla ratkaisu hiukan vähentää puhelimen näyttävyyttä. Siirtämällä sormenjälkitunnistimen taakse olisi näyttöä saatu kasvatettua vielä hieman lisää ilman fyysisen koon kasvattamista.

Perusasetuksilla puhelinta käytettäessä näytöllä on navigaatiopainikkeet, mutta asetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön sormenjälkilukijaan integroidut navigaatiokomennot, kuten P10 -puhelimissa. Pienenä yksityiskohtana, ainakin esittelylaitteiden, virtapainikkeeseen on tuotu pientä erottuvuutta painikkeen päälipuolelta löytyvällä punaisella viivalla. Mitään sen kummempaa funktiota sillä ei tuntunut olevan ulkonäön lisäksi.

Huawei P20 takaosasta löytyy laitteen yksi isoimmista muutoksista. Huawei on viime vuosina ajanut kamerakehitystä omalla osaamisellaan Leican kanssa yhteistyössä, ja yhteistyön ensimmäiset kunnolliset hedelmät alkoivat näkyä viime vuoden P10 -sarjassa. Nyt P20 -puhelimen kameraa on kehitetty jälleen eteenpäin, ja laitteesta löytyykin tuttu 12 megapikselin värikenno sekä tuttu 20 megapikselin monokromikenno. 12 megapikselin pääkameraa on teknisesti uusittu, ja sen aukkoluku on nyt f1.8 ja mustavalkosensorin f1.6.

Suurempi muutos on pääkameran pikselikoossa, joka on ensimmäistä kertaa puhelimessa 1,55 mikrometriä. Esittelytilan ja ensituntumien perusteella laatu on tuttua Huaweita. Mikäli jo Mate 10 Pro -puhelimen kamera miellytti, ei P20 tule olemaan pettymys.

Huawei kertoi myös, että Mate 10 Pro -mallista tuttua tekoälyä on kehitetty. Huawein lähtökohtana on ollut, että huippulaatuisesta kamerasta saa nyt myös aloittelevampi käyttäjä ”täydet tehot” irti.

P20:n etukamera on myös uusittu, sen megapikselimäärä on nostettu huimaan 24 megapikseliin. Videokuvaukseen on tuotu myös muilla valmistajilla nähty 720p-resoluution 960 FPS:n hidastusvideotila.

Tehoista vastaa Huawein oma tuttu Kirin 970 -järjestelmäpiiri ja sen NPU-tekoälypiiri. RAM-muistia P20 sisältää neljä gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 128 gigatavua. Puhelin tukee Huaweille tyypillisesti kahta nano-SIM-korttia, mutta muistikorttitukea P20:stä ei löydy. Huawei perusteli päätöstään valtavalla 128 gigan tallennustilalla ja pilvipalveluiden käytöllä. Olisi kuitenkin hyvä, että käyttäjälle tarjottaisiin vaihtoehtona käyttää vain yhtä SIM-korttia ja toisessa paikassa SD-muistikorttia.

Akkukoko on myös viime vuoden P10 -malleista kasvanut. P20 sisältää nyt kookkaan 3400 milliampeeritunnin akun, joka on saatu ahdettua 7,65 millimetriä paksun rungon sisään. Akun lataus hoidetaan laitteen mukana toimitettavalla Huawein SuperCharge-laturilla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Huawei P20 - Karsittu pikkuveli
  3. Huawei P20 Pro - Kolmoiskameran saanut lippulaiva
  4. EMUI 8.1 - Tutulla ulkoasulla
  5. Yhteenveto