UUSIMMAT

Olemus ja käyttöjärjestelmä

30.10.2019 20:00 | Ilari Hauhia

Olemus ja käyttöjärjestelmä

Alumiinistä, polymeerikomposiitista ja Gorilla-lasista valmistetun Nokia 7.2:n ulkoinen olemus on mainio. Puhelin istuu mukavasti käteen, ja sen materiaalien yhdistelmä on miellyttävä.  Mattapinta tuntuu myös kiiltävien taustojen keskellä hienostuneen tyylikkäältä.

Testilaitteen mattamusta väri on hillityn tyylikäs. Takapuolelta löytyvä pyöreä kameramoduuli saattaa jakaa mielipiteitä, mutta ainakin omaa silmää se miellytti. Puhelimen pinta ei kerää puoleensa sormenjälkiä kovinkaan herkästi, joten puhelin pysyy kauniina myös käytössä.

Kuoren mattaviimeistely tuo mukanaan myös sopivasti lisäkitkaa, ja näppituntuma onkin pitävä ja yhtä aikaa sekä jämäkkä että pehmeä. Puhelin ei siis ole liukas, mikä tekee sen käsittelystä helppoa.

Sormenjälkitunnistin löytyy puhelimen takaa ja sen toiminnassa ei ole moitittavaa. Mukavana lisänä Nokia 7.2:ssa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Myöskään fyysisten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimien tuntumassa ei ole valitettavaa. Tyylikkäänä ja toimivana yksityiskohtana ilmoitus-LED ympäröi virtanapin puhelimen reunalla.

Ulkomitoiltaan 159,9 x 75,2 x 8,3 millimetrinen puhelin on melko suuri, mutta varsinkin isompikätiselle testaajalle sen käsittely onnistui vielä yhdelläkin kädellä. Laitteen paino on kohtuullinen 180 grammaa.

Yksi Nokia 7.2:n parhaista puolista on sen 2280×1080 pikselin tarkkuudella toimiva näyttöpaneeli, joka loistaa vertailussa varsinkin muihin saman hintaluokan puhelimiin verrattuna. Puredisplay-nimeä kantava näyttö tukee HDR10-standardia ja se osaa osaa muuntaa reaaliajassa SDR-materiaalin HDR-laajasävytoistettavaan muotoon.

Vaikka Nokia 7.2:n näyttö ei yllä aivan lippulaivaluokasta löytyvien puhelimien tasolle, on se omassa hintaluokassaan hieno ilmestys.  Näytön väritoistossa tai kontrastisssa ei ole valittamista ja materiaalin HDR-muotoon kääntävä ominaisuus hoitaa hommansa mallikkaasti. 400 PPI:n pikselitiheys on täysin riittävä ja näytön maksimikirkkaus on huomattavan korkea, mikä tekee siitä helpon lukea myös kirkkaassa auringonvalossa. Myös katselukulmat ovat hyvin laajat ja ruutua voi siten katsella helposti erikoisemmistakin katseluasennoista.

Mukana on myös dynaaminen näyttötila, joka muokkaa näytön asetuksia käytössä olevasta sovelluksesta riippuen. Näin esimerkiksi e-kirjoja luettaessa näyttön valkotasapaino muuttuu lämpimämmäksi silmien säästämiseksi. Riippuu käyttäjästä, haluaako asetuksia vaihtaa mielummin itse vai antaako niiden muuttua automaattisesti.

Nokia 7.2 -puhelimessa on vain yksi alareunaan sijoitettu kaiutin. Sen tuottama ääni on kohtalainen, mutta sen kautta ei varsinaisesti tee mieli kuunnella musiikkia tai katsella elokuvia. Sen sijaan musiikin kuunteluun, elokuviin tai muuhun äänentoistoon kannattaa käyttää puhelin yläreunassa sijaitsevaa 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

Nokia 7.2:n sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen takapuolelle. On tietysti varsin yksilöllistä, mikä sormenjälkitunnistimen sijoittelu tuntuu itsestä parhaalta, mutta ainakin testikäytössä etusormi osui sormenjälkitunnistimeen ilman ongelmia. Sormenjälkitunnistin myös toimi kiitettävästi ja perusvarmasti, joskin kostealla sormella joutui usein tukeutumaan PIN-koodin näpyttelyyn tai salasanana toimivaan kuvioon.

Puhelin tarjoaa lisäksi etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen. Kirkkaassa valossa se tunnisti käyttäjän niin silmälaseilla kuin ilmankin vielä kädenkin mitan päästä. Tunnistuksessa on kuitenkin havaittavissa pientä viivettä, ja varsinkin hämärässä kasvojentunnistus muuttuu epävarmaksi.

Ohjelmiston puolella Nokia 7.2 tarjoaa puhtaan Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän. Käyttöliittymä on minimalistisen toimiva ja kauniin pelkistetty, mutta osa käyttäjistä saattaa jäädä kaipaamaan valmistajien omia lisäyksiä käyttöliittymään. Puhtaan Androidin hyvänä puolena Nokia 7.2:een ei ole esiasennettu Googlen omien sovellusten lisäksi yhtäkään ylimääräistä ohjelmaa.

Käyttöjärjestelmäpäivityksien suhteen HMD Global on kuitenkin pitänyt korkeaa profiilia, ja myös Android One -ohjelmaan kuuluvaan Nokia 7.2:een on luvassa ohjelmistopäivitykset ainakin kahdeksi vuodeksi. Testilaite oli päivitetty Android 9.0 Pien lokakuun tietoturvapäivityksellä ja Android 10 -päivitys on luvassa puhelimeen vielä tämän vuoden aikana.

Käyttöliittymää ohjataan Android 9.0 Pien mukana uudistettujen kosketuseleisiin perustuvien valikkojen avulla. Näin ruudun alareunassa näkyy tavallisesti pelkkä pilleriä muistuttava virtuaalinäppäin, jota painamalla pääsee takaisin kotinäytölle. Joissain sovelluksissa pillerin rinnalle ilmestyy takaisin vievä nuolinäppäin. Aiemmin käytetyt sovellukset aukeavat alhaalta ylös pyyhkäisemällä, kun taas pika-asetukset ja ilmoitukset löytyvät yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.

Nokia 7.2 toimii arkikäytössä pääosin hyvin, mikäli silloin tällöin vastaan tuleva pieni valikoiden nykiminen ei haittaa. Nettisivuja selatessa isommat sivustot  voivat aiheuttaa ikävää hidastelua. Testijakson alussa puhelinta vaivasi outo vika, jossa käytännössä kaikki sovellukset kaatuivat parin minuutin käytön jälkeen. Tehdasasetusten palauttamisen jälkeen ongelmaa ei kuitenkaan tullut enää vastaan.

Angry Birdsin, Subway Surfersin ja Temple Runin kaltaisten kevyiden pelien pelaaminen onnistui pääosin sujuvasti, mutta pientä tahmaamista oli havaittavissa siellä täällä. Raskaammat pelit, kuten Asphalt 9: Airborne, nykivät jo huomattavasti enemmän. Kovin totiseen pelikäyttöön Nokia 7.2 ei olekaan paras mahdollinen valinta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat