Uusimmat

Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset

06.10.2016 10:12 Juha Kokkonen

Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset

Ulkoasun osalta iOS 10:n käyttöliittymä ei ole muuttunut juurikaan edeltäjäversiosta. Sen sijaan käytettävyyteen ja keskeisimpiin toimintoihin on tullut useita uudistuksia.

Uudistukset tulevat vastaan kirjaimellisesti heti kättelyssä. iOS 10 tukee puhelimen herätystä, kun se nostetaan käteen, eli näyttö herää automaattisesti liikkeen perusteella (toimii iPhone 6s, iPhone SE ja iPhone 7 -malleissa). Sen jälkeen ruudulle avautuva lukitusnäkymä on myös kokenut kattavan kasvojenkohotuksen.

Apple on luopunut vuosien mittaan tutuksi tulleesta näyttölukon avaamisesta pyyhkäisemällä, jonka sijaan lukon avaaminen tapahtuu nyt kotinäppäintä painamalla. Jos puhelimessa on Touch ID –sormenjälkitunnistin, voi lukituksen asettaa aukeamaan myös pelkästään sormenjäljen skannaamalla.
Lukitusnäkymän etusivulla näkyvät nyt kuittaamattomat ilmoitukset ja joka suuntaan on tarjolla pyyhkäisykomentoja. Vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu kamera, oikealle pyyhkäisemällä uusi widgettinäkymä, yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä hakunäkymä sekä alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä uusi Control Center -valikko.

Käyttäjä voi valita asetuksista mitä kaikkea sisältöä lukitusnäkymässä näytetään ilman lukituksen avaamista.

Kommentti: Käyttäjä näkee nyt entistä enemmän oleellista sisältöä suoraan lukitusnäkymästä käsin tarvittaessa jopa lukitusta avaamatta. Tämä helpottaa huomattavasti keskeisimpien asioiden nopeaa tarkistamista. Näyttölukon uusi avaamistapa saattaa ärsyttää niitä käyttäjiä, joiden laitteesta ei vielä löydy Touch ID -sormenjälkitunnistinta.

Kotinäkymässä samat ilmoitukset löytyvät myös tutusta paikasta näytön yläreunasta alaspäin vetämällä aukeavasta valikosta. Ilmoitukset ovat iOS 10:n myötä laajennettavissa ja ne mahdollistavat suoratoimintoja tiettyjen sovellusten yhteydessä. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi vastausmahdollisuus viesteihin sekä kuvien näyttäminen. 3D Touchia tukevissa laitteissa ilmoituksen laajennettavan sisällön saa esiin painamalla ilmoituslaatikkoa voimakkaammin. Muissa laitteissa sama temppu onnistuu pyyhkäisemällä ilmoituslaatikkoa alaspäin tai pyyhkäisemällä vasemmalle ja valitsemalla ”näytä”.

Monien kaipaama pieni mutta merkittävä uutuus uusi ilmoitusvalikon toiminto on mahdollisuus poistaa kaikki ilmoitukset yhdellä kertaa. Ilmoitusvalikon uudistukset eivät ole mullistavia, sillä niistä useimmat löytyvät jo esimerkiksi Androidista. Ne parantavat kuitenkin valikon käytettävyyttä. Kaikkien ilmoitusten poistamismahdollisuutta on jouduttu odottamaan iOS:iin hämmentävän kauan.

Kotinäkymä näyttää samalta kuin aiemmin, mutta 3D Touch-uudistusten myötä sovelluskuvakkeisiin liittyvät lisätoiminnot ovat monipuolistuneet. Uutta on tiettyjen sovellusten kuvakkeita voimakkaammin painamalla avautuva widgettitoiminto, joka näkyy muiden valintojen yläpuolella ja voi sisältää sovellukseen liittyviä laajempia pika- tai sisältötoimintoja. Esimerkiksi sääsovelluksen tapauksessa widgetti näyttää suoraan nykyisen sijainnin säätiedot sovellusta avaamatta.

Toisena maininnan arvoisena kotinäkymän välilehtien uudistuksena iOS:n useimpien esiasennettujen vakiosovellusten poistaminen on mahdollista.

Mahdollisuus ei kuitenkaan koske keskeisimpiä toimintoja, kuten puhelinta, kuvasovellusta ja kelloa. Tarkalleen ottaen poistettavissa olevat sovellukset eivät poistu laitteen muistista, vaan niiden kuvakkeet poistuvat ainoastaan näkyvistä. ”Uudelleenasennus” tapahtuu tarvittaessa sovelluskaupan kautta.

Kotinäkymän 3D Touch -ominaisuuksien uudistukset ovat luonnollinen osa kehitysjatkumoa ja niiden ansiosta käyttäjä voi suorittaa entistä monipuolisempia toimintoja avaamatta varsinaista sovellusta. Turhien vakiosovellusten poistomahdollisuus on mukava lisä, mutta on harmi, etteivät ne poistu oikeasti laitteen muistista.

Tänään-näkymä avautuu ensimmäiseltä kotinäkymän välilehdeltä (tai hakuvalikosta) oikealle pyyhkäisemällä ja se on uudistunut merkittävästi kustomoitavien widgettien myötä.

Widgetit esitetään päällekkäisinä ja näkymää selataan pystysuunnassa vierittämällä. Näytettäviä widgettejä ja niiden keskinäistä sijaintia pääsee muokkaamaan näkymän alaosassa sijaitsevan ”Muokkaa” painikkeen kautta.

Sovelluskehittäjät voivat halutessaan toteuttaa widgetin myös omille sovelluksilleen. Osa kolmansien osapuolien sovelluksista, kuten esimerkiksi Whatsapp, tarjoaa jo oman widgettinsä Tänään-näkymässä esitettäväksi. Joidenkin widgettien kokoa ja sisältöä on mahdollista laajentaa laatikon oikeassa ylänurkassa sijaitsevaa ”näytä enemmän” tekstiä painamalla.

Widgettinäkymä on ehkäpä iOS 10:n uudistusten parasta antia. Se mahdollistaa käyttäjää kiinnostavan sisällön näyttämisen tehokkaassa ja tiivistetyssä muodossa, joka on aiemmin ollut iOS:n heikkous Androidiin ja Windows Phoneen verrattuna. Suuri plussa on, että widgetteihin pääsee käsiksi helposti myös suoraan lukitusnäkymästä.

Ruudun alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä avautuva Ohjauskeskus (Control center) on uudistunut kevyesti ja sen sisältämien toimintoja on järjestelty uudelleen. Valikko koostuu nyt kolmesta sivusuunnassa selattavasta välilehdestä, joista ensimmäiselle on sijoitettu keskeiset säätimet, toiselle mediatoiston säädöt sekä kolmannelle tarvittaessa esiin tulevalle välilehdelle Koti-sovelluksen älytoimintojen säädöt.

Säädinvälilehden asettelua on hieman selkeytetty ja alareunan pikavalintojen suhteen on palattu viidestä neljään kuvakkeeseen, sillä Night Shift –ominaisuuden painike on sijoitettu suurempana pikavalintarivin yläpuolelle. Pikavalintapainikkeet tukevat nyt 3D Touchia ja esimerkiksi taskulampun kirkkauden voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Toistovälilehdellä keskitytään nyt ainoastaan mediatoiston ja äänenvoimakkuuden säätöihin sekä toistolaitteen valintaan. Kolmas Koti-sovelluksen välilehti näkyy ainoastaan siinä tapauksessa, että puhelimeen on lisätty HomeKitiä hyödyntäviä kodin älylaitteita.

Ohjauskeskuksen käytettävyys on parantunut hieman, vaikka kyse onkin lähinnä pienen mittakaavan hienosäädöstä. Välilehdet jakavat sisällön selkeämmin osa-alueisiin ja käyttöliittymä muistaa, kummalla välilehdellä käyttäjä on vieraillut viimeksi.

ios-10-18

iOS 10:n QuickType-näppäimistö on saanut uudistuksena kontekstiin liittyvät älykkäät ehdotukset sijaintiin, yhteistietoihin tai kalenterimerkintöihin liittyen. Lisäksi se tukee nyt montaa samanaikaista kieltä, joka on helpotus monikielisille käyttäjille.

Valitettavasti QuickType-näppäimistö ei tue toistaiseksi suomen kieltä, eli myöskään kontekstiriippuvaiset ehdotukset tai sanojen korvaaminen emoji-kuvakkeilla eivät ole käytössä suomenkielisellä näppiksellä. Lisäksi iOS 10 ei edelleenkään tue sanojen ennakointia, pyyhkäisykirjoitusta tai painotusta näytön jompaankumpaan reunaan.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoasun ja käyttöliittymän uudistukset
  3. Sovelluksiin tehdyt uudistukset
  4. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat