Uusimmat

Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 Edge

12.03.2015 10:27 Juha Kokkonen

Samsung osasto

TaskuMuron toimituksesta allekirjoittanut vietti viime viikon Mobile World Congress 2015 -tapahtumassa Barcelonassa tutustuen markkinoiden tuoreimpiin mobiililaiteuutuuksiin. Reissun alku ei mennyt aivan suunnitelmien mukaisesti (peruttu lento, hukkuneet matkatavarat, kokonaan missattu maanantai), mutta lopulta ehdimme kuitenkin tyypittämään useimmat tärkeinä pitämämme uutuuslaitteet. Käymme nyt läpi ensituntumat kaikista kyseisistä laitteista valmistajittain erillisiin uutisiin jaoteltulta juttusarjana. Lopuksi koostamme kaikkien juttujen sisällön yhdeksi artikkeliksi myöhemmin tällä viikolla.

Galaxy S6

Yksi MWC:n eittämättä odotetuimpia julkaisuja oli Samsungin uusi Galaxy S6 -mallisto, joka oli pyörinyt ennen messuja hurjassa huhumyllyssä jo useamman kuukauden ajan. Päivänvalonkuudennen sukupolven Galaxy S -mallit näkivät viikko sitten sunnuntaina. Ensimmäisiä kohteitamme messuhalli kolmosessa olikin juuri Samsungin jättimäinen osasto, jossa pitkät rivit Galaxy S6 ja Galaxy S6 Edge -puhelimia odotti lehdistön edustajia.

Klikkaa ”lue lisää” nähdäksesi koko jutun.

GS6 Edge

Ensimmäiseksi iskimme näppimme uutuusmalleista kiinnostavampaan, eli molemmilta reunoilta pyöristetyllä näytöllä varustettuun Galaxy S6 Edgeen, jonka hinnat alkavat Suomessa 849 eurosta (32 Gt malli) ja päättyvät hunajaiseen 1099 euron hintaiseen huippuversioon (128 Gt). Ensivaikutelma GS6 Edgestä oli samalla kertaa tuttu että uudistunut. Molemmat uudet Galaxy S6 -mallit tunnistaa heti Samsungin tuotteiksi, mutta niiden rakenne ja muotoilu poikkeaa kuitenkin selvästi edeltäjämalli Galaxy S5:stä sekä viime vuonna julkaistuista metallirunkoisista malleista (Galaxy Alpha, Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge). Molemmissa Galaxy S6 -malleissa keskeisinä muotoilullisina pääkohtina ovat muodoiltaan pyöristetty metallirunko, lasipinnat puhelimen molemmin puolin sekä selvästi edeltäjämallia ohuempi rakenne.

GS6

Edgen näytön molemmat reunat pyöristyvät molemmilta pitkiltä sivuiltaan lyhyen matkaa puhelimen kylkien puolelle, johon kaikki älypuhelintekniikkaan vähänkään perehtyneet varmasti ensimmäisenä kiinnittävät huomionsa. Näytön lasi ulottuu itse näyttöä selvästi pidemmälle kylkiin ja näyttöpaneeli onkin lopulta reunoiltaan vain miedosti kaareutuva. Osittain tästä johtuen Samsung on voinut sijoittaa lukituspainikkeen puhelimen oikeaan kylkeen, toisin kuin Note Edgessä. Näytön kuva vaikutti erittäin terävältä ja täyteläiseltä, mutta messuvalaistuksessa emme lähteneet vielä arvioimaan sitä sen tarkemmin.

Lasin kaareutuvat reunat lisäävät käyttömukavuutta, sillä näytön reuna-alueilla operoidessa vastaan ei niin helposti tule näyttölasia kiertävä kehys. Fyysisesti GS6 Edge tuntuu solakalta, arvokkaalta ja tukevarakenteiselta, toisin kuin Galaxy S5. Samsung on lähtenyt hakemaan premium-tuntumaa ja siinä on mielestäni onnistuttu melko hyvin. Premiumin vuoksi yritys on kuitenkin joutunut karsimaan irrotettavan takakuoren, vedenkestävyyden ja muistikorttipaikan. Kahta ensimmäistä ei Samsungin edustajan mukaan pystytty toteuttamaan solakoihin ulkomittoihin ja muistikorttipaikan kerrottiin heikentäneen metallista runkorakennetta merkittävästi Samsungin testeissä.

Galaxy S6 Edge

GS6 Edge

Takapuolelta Galaxy S6 Edgeä peittää lähes täysin tasainen Gorilla Glass 4 -suojalasi, joka kaartuu hyvin vähäisesti pitkiltä sivuiltaan metallista runkoa kohti. Ensimmäistä kertaa Samsungin puhelimissa GS6-malleista löytyy langaton latausmahdollisuus, joka tukee sekä Qi- että PMA-tekniikoita. Takakuoren alta löytyvä rakenteisiin integroitu akku on Edge-mallissa 50 mAh sisarmalliaan suurempi (2600 mAh).

Takakuoren yläosassa sijaitseva kamera on selvästi useamman millin takakuoresta kohollaan, joka ei sinällään haitannut ainakaan allekirjoittanutta, mutta joka kuitenkin altistaa uloimman suojalinssin helpommin naarmuille. Kameran oikealla puolella sijaitsevaa pulssimittarin anturia hyödynnetään myös muutamien käyttöliittymän toimintojen aktivoimisessa,

GS6

GS6 Edge

Toisin kuin Samsungin Note Edge -mallissa, GS6 Edgessä näytön pyöristettyjen reunojen käytännön hyödyntäminen vaikuttaisi jääneen varsin vähäiseksi. People Edge -ominaisuus mahdollistaa viiden käyttäjälle tärkeä kontaktin määrittelemisen, jolloin ne näkyvät aina näytön reunassa pieninä auki pyyhkäistävinä värikoodattuina pikavalintoina. Jos edellä mainituilta tärkeiltä henkilöiltä on tullut puheluita tai viestejä, Edge lighting -ominaisuus valaisee näytön reunan kaarevan osan kontaktin omalla koodivärillä puhelimen ollessa ylösalaisin pöytätasolla. Puhelimen näytön ollessa sammutettuna näytön reunan kaarevaan osaan saa herätettyä kellon, sään ja päivämäärän tiedot Note Edgen tapaan käynnistämättä koko puhelinta.

Galaxy S6

Tavallisella näytöllä varustettu Galaxy S6:n ”perusmalli” saattaa Edgen jälkeen vaikuttaa hieman tylsemmältä vaihtoehdolta, mutta näyttöä, aavistuksen erikokoista akkua ja näytöstä johtuvia muotoilullisia eroavaisuuksia lukuun ottamatta molemmat laitteet ovat teknisesti identtisiä keskenään. Tukevuudessa ja laaduntunnussa perusversion ja Edgen välillä ei ole eroja. Molempien Galaxy S6 -mallien runko on valmistettu ilmailuteollisuudesta tutusta 6013-alumiiniseoksesta, jossa on käytetty myös magnesiumia, piitä ja kuparia. Samsungin edustajan mukaan metallirunko on 50 % vahvempi, kuin yrityksen aiemmissa metallirakenteisissa älypuhelinmalleissa.

GS6

Samsung on edelleen säilyttänyt tavaramerkkinsä, eli näytön alapuolella sijaitsevan fyysisen kotipainikkeen. Painike on hieman suurempi, kuin yrityksen viimeaikaisissa huippumalleissa, sillä sen sisältä löytyvän sormenjälkitunnistimen tekniikkaa on muutettu niin, että sormi tarvitsee enää vain laskea näppäimen päälle. Testasimme toimintoa nopeasti ja sen käyttö oli selvästi miellyttävämpää kuin edellismallissa (vaati pyyhkäisyn). Samsung on liittänyt kotinäppäimeen myös uuden erikoistoiminnon – tuplanäpäyttämällä se toimii nimittäin kameran pikakäynnistyspainikkeena ja Samsung lupaa kameran aukeavan 0,7 sekunnissa. Totesimme myös tämän ratkaisun toimivaksi ja helppokäyttöiseksi.

GS6

Vaikka Galaxy S6 saattaa kuvissa vaikuttaa Edge-versiota paksummalta, on se todellisuudessa sisarmalliaan 0,2 mm ohuempi. Mallien kylkien erilainen muotoilu luo optisen harhan asian suhteen. Muotoilusta johtuen Galaxy S6:ssa SIM-korttipaikka sijaitsee puhelimen oikeassa kyljessä, kun Edgessä sen paikka on laitteen yläpäädyssä.

GS6

Myös GS6:n takakuori on Gorilla Glass 4 -lasia ja sen reunoissa on miellyttävä pieni pyöristys, joka saa metallikehyksen ja lasin sauman tuntumaan kädessä mukavalle. Keskeltä takakuori on täysin tasainen. Myös perus-GS6:ssa takakuori on umpinaista mallia ja sen alta löytyy langattoman latauksen mahdollistavaa tekniikkaa sekä 2550 mAh akku. 16 megapikselin kamera on selvästi kohollaan takakuoren pinnasta.

GS6

Galaxy S6

Yksi Galaxy S6 -malleissa silmään pistänyt seikka oli väritys, joka osassa vaihtoehdoista oli melko silmiinpistävästi toteutettu. Väreistä kullanvärisessä, topaasinsinisessä (vain GS6) sekä smaragdinvihreässä (vain GS6 Edge) vaihtoehdossa lasipintojen viimeistely on erityisen kiiltävä ja heijasteleva, joka ei varmasti ole kaikkien (etenkään miespuolisten) käyttäjien mieleen. Heijasteleva pinta vaikuttaa peilimäiseltä, mutta se ei kuitenkaan ole sitä. Jos heijastusefektillä varustettu lasipinta ei siedä hyvin käyttöä ja naarmuuntumista, saattaa se näyttää muutaman kuukauden päästä varsin nuhjuisesta. Väreistä musta on hieman hillitympi, mutta sekin heijastelee sopivassa valossa tummansinisiä sävyjä. Väreistä ainoastaan valkoinen ei ole varustettu edellämainitulla heijastelevalla efektillä.

GS6 ja GS6 Edge

Keskenään vertailtuna GS6 ja GS6 Edge -mallien suurin käytännön ero löytyy pitkien kylkien muotoilun myötä käyttötuntumasta. Itse näytön käyttötuntumassa Edge on hieman sisarmalliaan edellä, sillä sormi pääsee harvemmin törmäämään metallirungon saumaan. Kuitenkin kun puhutaan puhelimen käsituntumasta, vetää perus-GS6 pidemmän korren. Edge-versiossa metallirunko on laitteen pitkillä sivuilla huomattavasti kapeampi ja samalla myös terävämpi, jolloin se tuntuu myös epämukavammalta kädessä. Perusversiossa metallirunko on kyljissä selvästi leveämpi ja sen muotoilu on reunoilta mukavan pyöristettyä, joka tekee siitä myös miellyttävämmän tuntuisen ihoa vasten.

Edget

Vertailimme vielä lopuksi Samsungin kahta Edge-mallia, eli Note Edgeä (alla) ja Galaxy S6 Edgeä rinnakkain. Kuten kuvasta hyvin näkyy, Note Edgen näytön oikean reunan kaareva osa on selvästi suurempi, kuin Galaxy S6 Edgessä, joka mahdollistaa myös monipuolisempien erikoisominaisuuksien toteuttamisen näytön kaarevalla osalla. Tämä näkyy myös käytännössä, sillä GS6 Edgessä näytön kaarevia reunoja on hyödynnetty ohjelmistopuolella varsin vähän.

GS6

Lyhyiden noin 15 minuutin ensituntumien perusteella uudet Galaxy S6 -mallit ovat niin fyysisesti kuin teknisestikin selvä parannus edeltäjämalliin nähden, mutta suoranaisesti leukaa pudottavaa elämystä ne eivät kuitenkaan tarjonneet. Edge-version reunoilta kaartuva näyttö vaikuttaisi ensikokemusten pohjalta olevan enemmänkin ulkonäöllinen kuin toiminnallinen lisäominaisuus. Tästä syystä 150 euron lisähinta perus-GS6:een verrattuna onkin helppo kyseenalaistaa.

Galaxy S6 -mallit tulevat Suomessa myyntiin ensimmäisessä aallossa huhtikuun 11. päivä. Galaxy S6:n lähtöhinta on 699 euroa ja Galaxy S6 Edgen vastaavasti 849 euroa. Molemmista tulee saataville 32, 64 ja 128 gigatavun muistilla varustetut mallit. Galaxy S6 -testiartikkeli on luvassa TaskuMurossa huhti-toukokuun aikana.

 

Sisältö

  1. TaskuMuron MWC 2015 -kooste: uutuuslaitteiden ensituntumat
  2. Samsung Galaxy S6 ja Galaxy S6 Edge
  3. Sony Xperia Z4 Tablet
  4. Asus ZenFone 2
  5. HTC One M9
  6. Jolla Tablet
  7. Lenovo Vibe Shot
  8. LG Watch Urbane & Urbane LTE
  9. Microsoft Lumia 640, Lumia 640 XL ja Universal Foldable Keyboard
  10. Nokia N1
  11. Huawein uutuudet
  12. Yhteenveto