Uusimmat

Testi Täyslangattomat Jabra Elite 85t -kuulokkeet – Miellyttävät vastamelunapit kätevällä kotelolla

28.01.2021 10:00 Kai Taipale

Monikäyttöisten ja laadukkaiden langattomien kuulokkeiden olennaisiin ominaisuuksiin kuuluu vastamelutoiminto. Sellainen on tarjolla myös täyslangattomissa Jabra Elite 85t -kuulokkeissa. Kohtuullisen kokoiset kuulokkeet ovatkin mukavat käyttää.

Juuri edellä mainituista syistä täysin langattomat nappikuulokkeet ovat tulleet ryminällä markkinoille. Niitä löytyy hyvin kevyistä ja hieman edullisemmista versioita aina kookkaampiin. Myös vastamelunappeja löytyy nykyisin hyvin erilaisia. Kevyemmästä päästä niin käyttämisen kuin ominaisuuksienkin kannalta ovat avoimet napit. Toisessa äärilaidassa sijaitsevat nappikuulokkeet, joissa osa kuulokkeesta on selvästi korvan ulkopuolella.

Vuoden 2020 syksyllä julkaistut ja marraskuussa kauppaan ehtineet Jabra Elite 85t -kuulokkeet edustavat välimaastoa – vain hieman kookkaampaa, mutta selvästi laadukkaampaa osastoa.

Testattujen kuulokkeiden suositushinta on kohtuullisen korkea eli 250 euroa. Valmistajalla on jo kokemusta laadukkaista täyslangattomista napeista, sillä nyt testissä olevan mallin edeltäjä eli Elite 75t -malli testattiin Muropaketissa jo aikaisemmin, kuten myös siihen myöhemmin tullut vastamelutoiminnon päivitys.

Suoriksi kilpailijoiksi voisi laskea esimerkiksi Sennheiser Momentum True Wireless -kuulokkeet sekä Applen AirPods Pro -kuulokkeet. Vieläkin kalliimmat vastamelukuulokkeet ovat Bose QuietComfort Earbudsit.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, USB-C-kaapeli, 2 paria vaihtosovitteita sekä käyttöopas.

Puoliavoimeen rakenteeseen perustuvat tappikuulokkeet itsessään ovat sopivan kompaktin kokoiset. Niiden voisi uskoa mahtuvan lähes jokaisen korvaan. Mukana tulee kolmen kokoluokan silikonisovitteet.

Omaan korvaani näilläkin tuli vastaan turhankin tutuksi tullut ongelma: keskikokoiset, ovaalinmuotoiset sovitteet eivät istu täydellisesti, mutta pienimmät taas tuntuvat turhankin löysiltä. Isoimmat osoittautuivat heti liian ahdistaviksi.

Käytännössä käyttöön päätyivät keskikokoiset sovittimet, joiden kanssa asentoa sai olla korjaamassa tämän tästä. Kuulokkeet pysyivät päässä kohtuullisen tukevasti, joten käyttöä estäväksi ongelmaksi sovitteiden asento ei muodostunut. Pari kertaa napit kuitenkin nousivat sen verran ylös, että olivat akuutissa vaarassa pudota pois korvasta.

Koska käytössä on aktiivinen vastamelutoiminto, eivät kuulokkeet tulppaa ulkopuolisia ääniä yhtä tehokkaasti kuin vaikkapa valmistajan Elite 75t tekee. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä lopputuloksena on mahdollista päästä sen verran hyvään vaimennukseen, ettei parempaa passiivista vaimennusta jää kaipaamaan.

Jotta Jabra Elite 85t -kuulokkeista saa kaiken irti, kannattaa heti käyttöönottohetkellä ehdottomasti ladata Jabran Sound+ -sovellus. Sen myötä saa muokattua niin äänensävyä kuin vastamelun tasoa. Sovelluksella onnistuu myös firmware-päivitykset, joita tulikin testin aikana pariin otteeseen.

Jo käyttöönottovaiheessa voi kuulokkeilla luoda itselleen oman My Sound -profiilin, jossa kuulokkeet pyrkivät eräänlaisen kuulotestin avulla muokkaamaan kuulijalla soveltuvan profiilin. Omalla kohdallani profiilin käyttäminen tai ottaminen pois käytöstä ei merkittävää eroa äänen tehnyt, joten toiminnon käyttäminen ei tuntunut mitenkään välttämättömältä.

Tämän lisäksi tarjolla on valmiiksi luotuja esiasetuksia äänensävyille viisi kappaletta, ja omia voi luoda tarpeen mukaan. Puoliavoimen kuulokkeen ilona bassotoisto ei ollutkaan tällä kertaa Elite 75t:n tapaan liian pinnassa, vaan merkittävästi maltillisempi.

Basson puuttuminen on usein pienien nappien ongelma. Aiemmin testattua Elite 75t -mallia tämä ei todellakaan vaivannut, pikemminkin päinvastoin. Elite 85t on tässä suhteessa lähempänä tavanomaista, sillä nyt bassotoisto jää jopa aavistuksen puhdittomaksi – osittain varmasti puoliavoimesta rakenteesta johtuen, vaikka käytössä on peräti 12-millimetrinen kaiutinelementti. Hiljaisessa tilassa tämä ei ole mikään ongelma, mutta meluisammassa ympäristössä bassopäät jäävät kaipaamaan lisäpotkua. Tätä voi tosin kukin hienosäätää Sound+ -sovelluksella, joten äänestä saa kuitenkin omaan makuun viritetyn.

Ääntä voi kuvailla ”aikuismaiseksi” tai jopa hillityksi. Ääni on kohtuullisen hyvin tasapainossa, bassotoisto on hyvin kurissa, muttei tarkin mahdollinen tai edes erityisen runsas. Keskialue toistuu vokaaleja myöten tasavarmasti ja riittävän ilmeikkäästi ilman selkeitä ongelmakohtia. Korkeat äänet toistuvat nekin maltillisina, mutta jonkun makuun ehkäpä myös turhan tasapaksuina.

Ääni on kokonaisuutena rasittamaton, mutta siitä puuttuu vähän sellaista musikaalisuutta, joihin vaikka langattomat Sennheiserit yltävät. Osa vaikutuksesta voi olla myös sillä, että kuulokkeista löytyy tuki vain SBC- ja AAC-koodekeille, esimerkiksi näitä laadukkaampi AptX (HD) puuttuu tyystin ominaisuuslistalta.

Kahdessa kuulokkeessa on yhteensä kuusi mikrofonia, joita hyödynnetään puhelukäytössä, ja vastamelutoiminnossakin neljää.

Jo edeltäjänsä tapaan, nämä mikrofonit toimivat erittäin mainiosti puhelukäytössä. Pieni tuuli ei tunnu missään, vaan puhelut onnistuvat kohtuullisen häiriöttä – tuuli ei suhise vastaanottajan tai käyttäjän korviin. Kaikissa tavanomaisissa puheluoloissa kuulokkeet toimivat hyvin.

Vastamelulle on viisi eri tasoasetusta, samoin kuin HearThrough-läpikuuluvuustoiminnolle – luonnollisesti nämä ovat myös kytkettävissä pois. Käytännössä siis tarjolla on 11 erilaista vaihtoehtoa vastamelun käytölle tai käyttämättömyydelle. Niiden edestakainen hinkkaaminen ei ole erityisen mielekästä, vaan itse päädyin muokkaamaan kolme käytössä olevaa pikavalintaa niin, että yhdessä vastamelu on pois käytöstä, yhdessä vastamelu keskiteholla ja kolmannessa maltillinen HearThrough-asetus. Niiden välillä vaihtaminen sujui nopeasti ilman turhaa säätämistä.

Vastamelun tehokkaammilla asetuksilla myös kuunneltavaan ääneen alkaa tulla metallista sävyä, joka ei miellytä käytössä. Maltti on siis valttia tämän käytössä. Vastamelun purevuus on hyvin samalla tasolla esimerkiksi Sennheiserin langattomien nappien kanssa, mutta Bosen uusimmat QuietComfort Buds -napit ovat tässä kohdin selvästi edellä.

Täyslangattomien kuulokkeiden yksi ongelmakohdista on akkukesto. Jotta kuuloke sopii korvaan, on sen olisi sen hyvä olla pienikokoinen ja kevyt. Jabra Elite 85t:n kohdalla tämä ei ole ongelma: korvanapilla painoa on hyvin kohtuulliset 5,5 grammaa. Tämä aiheuttaa haasteensa akkukapasiteetille ja sitä myöten toistoajalle – erityisesti vastamelutoiminnon ottaessa osansa.

Aivan luvattuun viiden ja puolen tunnin käyttöaikaan ei vastamelukäytössä yhdellä latauksella päästy. Käytännössä aika tuntui olevan pikemminkin noin viiden tunnin luokkaa. Tämäkin on toki täysin kiitettävä aika ja kotelosta saa nopeaan tahtiin lisää kuunteluaikaa. Luvattu 25 tuntia vastamelulla kotelosta täydennettynä tuntui sekin olevan aavistuksen yläkanttiin, mutta 20 tuntia on helppo saavuttaa. Kotelo latautuu tyhjästä täyteen 2,5 tunnissa USB-C-liitännän kautta, langattomasti sama hoituu neljässä tunnissa.

Ilman vastamelutoimintoa kumpaankin on luvassa selvästi lisäaikaa. Tätä ei järjestelmällisesti mitattu, mutta näppituntumalla pari lisätuntia peruskuuntelussa tuntuu täysin mahdolliselta saavuttaa.

Kotelon lataus hoidetaan modernisti USB-C-liitännän tai langattoman Qi-latauksen kautta. Muovisen kotelon käyttäminen on erittäin mukavaa. Kansi napsahtaa kätevästi auki, mutta mikä tärkeintä myös ponnekkaasti kiinni – noin neljän viikon testijakson aikana kansi ei auennut kertaakaan vahingossa. Kantta kiinni pitävä magneetti on siis riittävän tehokas. Napit sujahtavat nekin koloihinsa magneetin saattelemana, eivätkä putoile pois edes koteloa huolimattomasti käsitellessä tai ylösalaisin kääntäessä.

Kotelo on myös muotoilultaan ja kooltaan luokkansa parhaita. Se on helppo sujauttaa pieneenkin taskuun, ja reppuun heitettynä niitä voi joutua jopa hetken haeskelemaan. Nappien suojaustasoksi ilmoitetaan IPX4, joten vain roiskeilta suojattuna nappeja ei varsinaiseen urheilukäyttöön kannata ostaa.

Kuulokkeiden hallintaa ei voi pitää erityisen intuitiivisena. Kummassakin napissa on oma painikkeensa, jolla voi olla useita toimintoja.

Helpoimpia ovat oikean napin lyhyen painalluksella hoituvat toiston aloitus ja lopetus tai puhelun saapuessa siihen vastaaminen. Tuplanäpäytys avaa virtuaaliapurin ja kolmoisnäpäytyksellekin voi määrittää oman toimintonsa. Periaatteessa näin voi kaikki olennaiset toiminnot keskittää vain toiseen nappiin.

Lähtökohtaisesti vasempaan nappiin on keskitetty omat toimintonsa, kuten ANC-toiminnon kytkeminen päälle tai pois yhdellä napautuksella tai kappaleenvaihto tuplanäpäytyksellä. Tärkeimmät toiminnot oppii riittävän nopeasti, mutta harvemmin tarvitut jäävät kyllä ainakin itseltäni käyttämättä.

Hallintapainikkeita ei tule kovin herkästi painaneeksi vahingossa. Ne ovat ainakin uutena hyvinkin jämäkät, jopa hieman liiankin, sillä kuulokkeet pyrkivät aina painaessa hieman liikkumaan korvassa, mikä saattaa johtaa sen asennon korjailutarpeeseen.

Tarjolla on käyttöä helpottaviakin toimintoja. Kuulokkeet esimerkiksi lopettavat toiston, jos edes toinen otetaan pois korvasta, ja laittaminen takaisin korvaan saa toiston jatkumaan.

Kuulokkeet voi parittaa peräti kahdeksan laitteen kanssa, ja aktiivisenakin voi olla kaksi laitetta yhtä aikaa. Omassa käytössä tämä toimi periaatteessa hyvin, sillä iso osa testiajasta meni niin, että kuulokkeet olivat kytkettyinä sekä Windows-kannettavaan että Android-puhelimeen.

Puhelut hoituivat ongelmitta, vaikka puhelimen soidessa musiikki alun perin tulikin nappeihin kannettavasta. Tietokoneelta ääntä kuunneltaessa, äänessä ilmeni kuitenkin ajoittain mikropätkimistä – käytännössä tämä kuulosti kuin kuulokkeet olivat luulleet puhelun olevan tulossa, jolloin tietokoneen toisto menee tauolle. Näin ei asia ollut, joten toisto jatkui lähes välittömästi. Tämän ärsytyksen ilmenemistiheys vaihteli hyvin satunnaisesta useampaan kertaan tunnissa ilman selkeää logiikkaa. Välillä ilmiö katosi ilmestyäkseen uudelleen myöhemmin, eikä sitä käytännössä ilmennyt esimerkiksi PC:n videopuheluissa, vaan lähinnä mediatoistossa.

Jabra Elite 85t -kuulokkeet ovat kokonaisuutena mukavat käyttää ja akkukesto on riittävä. Puolivoin rakenne vähentää selvästi kuunteluväsymystä verrattuna tulppaavampiin malleihin. Tämä on arvostettava piirre esimerkiksi työkäytössä, jolloin käyttöajat voivat venyä tuntien mittaisiksi.

Mikäli kuitenkin absoluuttinen äänenlaatu, erityisesti musiikin kuunteluun, tai aktiivinen vastamelutoiminto ovat tärkeimmät ominaisuudet, valinnassa kannattaa tähyillä muiden mallien suuntaan.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että Jabra Elite 85t -kuulokkeet olisivat missään nimessä huonot vaan oikeastaan päinvastoin, kokonaisvaikutelma täyslangattomista jäi vahvasti positiivisen puolelle. Jos käyttöön kuuluu paljon puheluita tai kuuntelee mielellään myös puheohjelmia, eikä jatkuva akunlatailu kuulu suosikkipuuhiin, Jabra Elite 85t on suorastaan pätevä valinta. Erityisesti puoliavoin rakenne auttaa vähentämään kuunteluväsymystä.

Valmistajan aiempaa Jabra Elite 75t -mallia myydään kuitenkin nykyisin jo alle 150 euron hintaluokassa. Niiden tulppaavampi tyyli yhdistettynä karkeampaan vastamelutoimintoon yltää silti kokonaisuutena lähes isoveljen tasolle. Jos puhelukäyttö on monipuolista vastamelua olennaisempaa, tai musiikissa reipas bassotoisto miellyttää, valinnan voi huoletta suunnata niihin.

Hyvää

  • Tukeva rakenne
  • Jämäkkä ja langattomasti ladattava kotelo
  • Hyvä mikrofoniääni
  • Riittävä akkukesto
  • Mukavuus pitkään käytettynä

Huonoa

  • Suojausluokitus
  • Istuvuus varauksin
  • Satunnainen pätkiminen kahden laitteen käytössä

Tekniset tiedot Jabra Elite 85t

  • Hinta: 250 €
  • Elementin koko, taajuusalue: 12 mm, 20 Hz – 20 kHz
  • Mikrofonin taajuusalue: 100 Hz – 10 kHz
  • Mikrofoniteknologia: 6 x MEMS (vastamelussa hyödynnetään neljää)
  • Paino: 2 x 7 g (kuuloke), 45 g (kotelo)
  • Ilmoitettu akkukesto: jopa 7,5 h ilmanvastamelua (31 h latauskotelon kanssa) tai 5,5 h vastamelulla (25 h)
  • Bluetooth, koodekit: 5.0, SBC/AAC
  • Värivaihtoehdot: Titanium/Black, Gold/Beige, Copper/Black, Black ja Grey.
  • Muuta: Paritettavien laitteiden enimmäismäärä on kahdeksan, kaksi laitetta voi olla yhdistettynä kerrallaan, IPX4-luokitus, aktiivinen melunvaimennus

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat