UUSIMMAT

Suorituskyky ja akunkesto

28.11.2016 12:31 | Juha Kokkonen | 7

Suorituskyky ja akunkesto

moto-z-play-11

Moto Z Playn testijakso alkoi marraskuun alkupäivinä ja kesti runsaan pari viikon ajan. Kyseisenä aikana puhelin oli ympärivuorokautisessa käytössä ja sen toiminnasta saatiin muodostettua hyvä kokonaiskuva. Laitteen kanssa ei havaittu minkäänlaisia teknisiä tai ohjelmistollisia ongelmia.

Rinnatusten kalliimman Moto Z:n kanssa vertailtuna käytännön nopeusero vaikuttaa olevan hyvin pieni. Moto Z Play on paikoin aavistuksen hitaampi siirtymissä ja sovellusten avaamisessa, mutta erot ovat pääosin marginaalisia. Yleisesti ottaen voidaankin todeta, että Moto Z Play toimii peruskäytössä miellyttävän sujuvasti ja nopeasti, vaikkei olekaan aivan markkinoiden kirkkaimman kärjen tasolla.

Snapdragon 625 -piirin vahvuus löytyy suorituskyvyn sijaan virrankulutuspuolelta ja se näkyy myös pelikäytössä sekä synteettisissä suorituskykytesteissä. Pelisuorituskyky ei ole laitteen hintaluokkaan nähden erityisen hyvä ja raskaampien pelien grafiikka-asetuksia joutuu monin paikoin karsimaan, jotta Adreno 506 GPU selviää kuormasta.  Moto Z Play häviääkin raa’assa suorituskyvyssä useimmille saman hintaluokan puhelimille, kuten Sony Xperia X:lle (Snapdragon 650) ja Huawei Honor 8:lle (Kirin 950), OnePlus 3:sta (Snapdragon 820) puhumattakaan.

Testituloksissa verrokkina käytimme saman hintaluokan Huawei Honor 8:aa, jonka tulokset on esitetty sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

 • Androbench 5: 256,79/72,76/38,06/38,69 Mbit/s (245,5/114,81/30,64/30,71 Mbit/s)
 • AnTuTu 6.1 64bit: 62000 (94872)
 • Geekbench 4 (Single/Multi): 801/2528 (1718/5413)
 • GFXBench T-rex 1080p offscreen: 23 FPS (42 FPS)
 • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 9,8 FPS (18 FPS)
 • GFXBench Manhattan 3.1 1080p offscreen: 6,2 FPS (10 FPS)
 • GFXBench Car Chase 1080p offscreen: 3,4 FPS (6,4 FPS)
 • 3DMark Slingshot ES3.1: 461 (937)
 • PCMark Work 2.0: 4822 (6483)
 • Sunspider 1.0.2: 892,7 ms (491,1 ms)*

moto-z-play-12

Moto Z Playn 3510 mAh akku on etenkin rautaominaisuuksien virtapiheys huomioiden varsin mukavan kokoinen, joten ennakko-odotuksemme sen suhteen olivat melko korkealla. Tästä huolimatta Moto Z Play onnistui yllättämään positiivisesti.

Parin viikon testijakson kokemusten perusteella Moto Z Play on yksi akunkestoltaan parhaimmista TaskuMurossa koskaan testatuista älypuhelimista. Se jaksoi toistuvasti yhdellä latauksella ongelmitta kolmen päivän yli. Yhden päivän (noin klo 8-24) käytön jälkeen akkua oli tyypillisesti jäljellä noin 70–80 %, jolloin näytön päälläoloaika oli noin 1,5–2 tunnin luokkaa.

Kahden päivän jälkeen akkua oli jäljellä yleensä noin 35–50 % ja näytön päälläoloaika huiteli 3–4 tunnin tienoilla. Kuten edellä jo mainittiin, myöskään kolmen päivän akunkesto ei osoittautunut Moto Z Playlle ongelmaksi keskitasoisella käytöllä ja kolmannen päivän iltana akkua oli jäljellä 14–21 %, jolloin näyttö oli ollut päällä noin 4,5–6 tuntia.

Kokonaisuudessaan Moto Z Playn akunkesto on aivan markkinoiden terävintä kärkeä ja todella raskaassakaan käytössä sitä on hankala saada päivän aikana tyhjäksi. Useimmat käyttäjät pääsevät varmasti  2–3 päivän toiminta-aikoihin ja kevyellä käytöllä jopa 4–5 päivän ajat lienevät mahdollisia.

Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Moto Z Playn mukana toimitettava 15 watin Turbo Power -pikalaturi lataa akun tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 45 minuutissa, joka on hyvä suoritus akun koko huomioiden. Harmillisena yksityiskohtana akun latausjohto on kuitenkin kiinteää mallia. Lisäksi on harmi, etteivät Moto Mods -takakuoret sisällä ainakaan toistaiseksi mahdollisuutta langattomalle lataukselle.

Jos erinomaista akunkestoa haluaa parantaa entisestään, voi puhelimeen hankkia 79 euron arvoisen Incipio offGRID Power Pack Moto Mods -lisäosan, joka sisältää 2220 mAh lisäakun ja joka lisää laitteen painoa 79 grammalla sekä paksuutta 6,2 mm:llä.

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera
 4. Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & valmistajan lisäominaisuudet
 5. Moto Mods -lisätarvikkeet
 6. Suorituskyky ja akunkesto
 7. Yhteenveto
Keskustelu

"Moto Mods -takakuori pääsi taipumaan yläosastaan irti puhelimen pinnasta. Lisäksi huomasimme, että lasin ja Moto Mods -kuoren väliin pääsee likaa, joka aiheutti jo testijakso aikana lasin pintaan useita pieniä naarmuja ja hankaumia."

Hyvää

 • Fyysisesti fiksulla tavalla toteutettu Moto Mods -lisätarvikekonsepti

Aika outo päätelmä noiden havaintojen perusteella :think:

"Lasinen takakuori mahdollistaa Playhin myös NFC-tuen."

Tämäkin aika kyseenalainen päätelmä :think:

Akunkesto kyllä aika vaikuttava.

SoulSucker

"Moto Mods -takakuori pääsi taipumaan yläosastaan irti puhelimen pinnasta. Lisäksi huomasimme, että lasin ja Moto Mods -kuoren väliin pääsee likaa, joka aiheutti jo testijakso aikana lasin pintaan useita pieniä naarmuja ja hankaumia."

Hyvää

 • Fyysisesti fiksulla tavalla toteutettu Moto Mods -lisätarvikekonsepti

Aika outo päätelmä noiden havaintojen perusteella :think:

No joo, näkisin että tuo vika oli ennemminkin tässä puhelinmallissa, kuin Moto Mods -konseptin teknisessä toteutuksessa yleensä. Moto Z -mallissa ei vastaavia ongelmia havaittu. Lisäksi tuo kuorijuttu koski vain yhtä takakuorimallia. Parannettavaa olisi siis Moto Z Playn takakuoren materiaalissa ja kiinnitysmagneettien voimakkuudessa sekä varauksella tuon yhden muovirunkoisen kuoren (Nylon) toteutuksessa.

Matthi

"Lasinen takakuori mahdollistaa Playhin myös NFC-tuen."

Tämäkin aika kyseenalainen päätelmä :think:

Moto Z Playssa on NFC. Metallisen takakuoren läpi se ei toimisi, mutta lasisen/muovisen läpi toimii.

Matthi

Mitä mieltä esim. HTC tai Apple on tuosta?

Kummallakaan metallikuori ei ole täysin umpinainen (esim. iPhone 7 ja HTC 10), vaan NFC-antenni on ymmärtääkseni sijoitettu metalliin upotettuihin muovisiin antenniraitoihin tai kameran ympärille. Käsitykseni mukaan NFC ei toimi metallipinnan läpi, koska metalli aiheuttaa sähkömagneettiseen induktioon häiriötä. Toki myönnän olevani väärässä, jos tästä on esittää jotain toisenlaista teknistä dataa (jollaista en ainakaan nopealla googletuksella löytänyt).

Kysehän ei nyt ollut siitä, etteikö metallirakenteiseen puhelimeen voisi NFC:tä toteuttaa, vaan että lasinen takakuori mahdollistaa sen paljon vaivattomammin ja helppokäyttöisemmin suurempaa induktiosilmukkaa käyttäen.

Ei kai mikään metallikuori ole täysin umpinainen, pelkästään antennien takia (?). Tuosta sai vaan juuri sen käsityksen, että metallirakenteisessa puhelimessa ei voisi olla NFC:tä.

Matthi

Ei kai mikään metallikuori ole täysin umpinainen, pelkästään antennien takia (?). Tuosta sai vaan juuri sen käsityksen, että metallirakenteisessa puhelimessa ei voisi olla NFC:tä.

Myönnetään, ehkäpä hieman kömpelösti ilmaistu, nyt kun sitä tuolta kannalta ajattelee.

Muropaketin uusimmat